Spørg om indretning

Denne artikel stammer fra brevkassen ”Spørg om indretning”, som Videncentret Bolius tidligere har haft.

Kære arkitekter

Vi er 2 voksne og 2 børn på 7 og halvandet år i en herskabslejlighed på 119 m2. Lejligheden består af 2 gode, store værelser, en stue og et køkkenalrum.

Vores soveværelse bruges i dag som multirum til soveværelse, hjemmearbejdsplads, pusleplads og tremmeseng. Kan I hjælpe med nogen gode ideer til bedre udnyttelse af kvadratmeterne?

Med venlig hilsen Martin Kruse

Kære Martin

Det lyder som en typisk herskabslejlighed med store lyse højloftede rum. Udfordringen for en børnefamilie er, at de mange kvadratmeter er fordelt på få store rum, i modsætning til parcelhuset, hvor de samme kvadratmeter typisk er fordelt på flere små. For at få lejligheden til at fungere bedst muligt i hverdagen som familiebolig skal der både være plads til børnenes leg, rod og kaos og til de voksnes arbejde, ro og afslapning.

Derfor gælder det om få organiseret lejligheden i klart opdelte zoner med tilhørende opbevaringsplads. Tingene skal have sin egen plads, så det er nemt og derfor realistisk at rydde op efter sig, og på den måde kan der foregå flere aktiviteter i samme rum, uden at man synes, at hele lejligheden roder.

LÆS OGSÅ: Sådan får du plads i en lille bolig

Sådan kan I indrette soveværelset

Brug møblering og belysning til at danne rum i rummet. Skab fx stemning med pendler, der lyser ned over bordene, og sæt fokus på arbejdspladsen eller læsestolen med godt lysende arbejds- og standerlamper.

Indret soveværelset til at sove, opbevaring og med en rolig arbejdsplads. Skabe fra gulv til loft giver en rolig flade og afkorter det lange rum - en bordplade med skuffeelementer på hjul under, så kontorpladsen kan ryddes væk. Placér alt det øvrige løse som vasketøjskurve m.v. i tilsvarende elementer på hjul under bordet.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om soveværelset

Få bedre plads i børneværelset

Flyt barnesengen ind i børneværelset og få puslebordet ud på badeværelset som klapbord over toilettet, det er jo kun midlertidigt.

I børneværelset skal der være plads til et privat område for hvert af børnene. Den lille skal kunne have plads til leg på gulvet og kasser til opbevaring af legetøj. For den store skal der være reolplads, plads til lektielæsning, spil og plads til privatliv - fx en halvhøj seng med godt med puder i farver, som han eller hun kan lide, og en god læselampe - så det bliver et sted, hvor man kan sidde i fred og hygge sig.

Fælles plads til den leg, der foregår på gulvet: togbaner, Lego, og hvad der ellers har deres interesse. Også i børneværelset er det vigtigt, at belysningen er med til at gøre rummet hyggeligt og trygt.

LÆS OGSÅ: Børneværelset - hvordan indretter du det?

Få plads til det hele i stuen

I stuen skal der være plads til både voksne og børn, sofaarrangement til hygge og tv - plads til børneleg på gulvet og arbejdsplads til lektielæsning, spil eller arbejde.

Placér gerne en åben reol til de voksnes pæne ting, men brug skab eller reol med kasser, hvor børnenes legetøj og spil kan opbevares, så det ikke forstyrrer i stuen, når det om aftenen skal være voksenområde.

LÆS OGSÅ: Sådan indretter du din stue

Håber I kan bruge ideen, I behøver jo ikke at ændre det hele lige med det samme, men I kan bruge planen som en overordnet idé.

Mvh. arkitekt maa og rådgiver hos Videncentret Bolius Tine Nielsen