Billedserie: Hjemmebaren - Hvor blev den af?

Skul det være en lille sjus i hjemmebaren?

I 1950'ernes nybyggede parcelhuskvarterer sludrer naboerne over en øl ved en bar i hjemmet. I parcelhusene er der mere plads, end de fleste nogensinde har haft før, og derfor rykker hjemmebaren inden for hjemmets 4 vægge.

Desuden starter mange parcelhuskvarterer som fællesprojekter for grupper af nybagte boligejere, der hjælper hinanden, bygger kvarteret op i fællesskab og socialiserer på kryds og tværs. Hjemmebaren udfylder en vigtig funktion som samlingssted. Den er en lille del af det private hjem, som står åbent for naboerne og bygger bro mellem 2 behov:

  1. At dyrke fællesskabet på vejen.
  2. At udleve drømmen om at have sit eget.

Farvel til hjemmebaren i 1970'erne

- Den private bar er del af en overgangsfase, hvor parcelhuset går fra at være del af et stort fællesskab til at være en lille, individuel oase, forklarer projektleder Mette Mechlenborg fra Dansk Bygningsarv (der siden har skiftet navn til BARK) i 2013.

For efterhånden som fokus skifter i parcelhuskvarterene fra fælles nybyggerdrøm til privat familieprojekt, rykker baren også ud af hjemmene igen. Desuden svigter tidsånden hjemmebaren. I 1960'erne og 1970'erne flytter det sociale liv ud i haven og naturen, hvor man kan være sammen under mere afslappede former.

Væk med luksus i oliekrisen

- Baren hører med til borgerliggørelsen af det sociale rum, og derfor passer den ikke til den nye tid, hvor man gør op med faste konventioner, forklarer Mette Mechlenborg.

Benzinkrisen i 1973 giver hjemmebaren det endelige dødsstød. For den er en luksusfunktion, og nu skal hjemmet kun indeholde de rum og funktioner, der er absolut nødvendige.

Køb en ny hjemmebar i dag

Men i dag er baren muligvis på vej tilbage til hjemmet -både Bolia og Naver Collection har nye barskabe i årets katalog. Hvor hjemmebaren i 1950'erne var et stykke bred hverdagskultur, er den i 2013 del af en feinschmecker-kultur, hvor man dyrker spiritus af høj kvalitet.

- Det er her, man står og smager på whiskyen og kultiveret diskuterer dens farve, uddyber Mette Mechlenborg.

Barskab er mandens bastion

Barskabet Oliver er blandt de nye tiltag i møbelfirmaet Bolias seneste kollektion.

- For mig er barskabet et super symbol på fællesskab, hyggelige stunder, samvær med gode venner og samtidig en chance for manden til at sætte præg på indretningen, siger Bolias produkt manager, Charlotte Høegh Fallesen.

Globus gemmer på drinks og cocktails

50-årige Heidi Hermann fra Jylland har haft en globus-hjemmebar de sidste 6 år. Hun overtog den fra en ven og brugte den i indretningen af sin mands herreværelse.

- Alle havde en hjemmebar, da jeg var ung. Det var lige meget, hvor lille ens hummer var, der skulle være en bar, fortæller hun.

Heidi synes, at globus-baren er smart, fordi drinksglas kan være lige ved hånden, uden at de står fremme og samler støv. Og så er der god plads i globussen til cognac, whisky og de flasker, hvor der kun er en lille festsjat tilovers. Men nu er globussen til salg på Den Blå Avis. Ikke fordi, hun er træt af den kun fordi, der skal ske noget nyt, og herreværelset skal laves om.

Få en arkitekttegnet hjemmebar

Flere af de klassiske møbeldesignere har hjemmebarer og barskabe i sortimentet. Verner Panton lancerede Barboy i 1963, Hans J. Wegner tegnede et kubeformet barskab i 1956, og Kai Kristiansen har lavet en hjemmebar i palisander, hvor overdelen kan hives op, så møblet bliver til en komplet bar med holdere til glas og flasker.