Hokus Pokus Parcelhus

Det behøver hverken være vanvittigt dyrt eller vanskeligt at få et parcelhus fra 60'erne eller 70'erne til at ligne en "million". Med hvid maling, gipsplader, gulvsliber og nogle gyldne tips kan du komme langt. Her får du de gode råd, materialerne må du selv købe.

 

Grunden til at parcelhusene fra 60'erne og 70'erne har et kedeligt ry blandt især yngre boligkøbere og -ejere er bl.a., at husene virker små, mørke og nærmest "tapetseret" med gulnet fyrretræ på lofter, skabslåger etc.

Rumstørrelser og -placeringer er heller ikke altid hensigtsmæssige i forhold til moderne ønsker, men hvor rumstørrelser kræver større ombygninger at ændre, kan forholdsvis simple initiativer gøre en stor forskel i forhold til at få lysnet og moderniseret husene.

Sæt gipsplader på listelofterne

Mørke trælistelofter kan lysnes meget blot de hvidmales - og ønskes et mere moderne udtryk kan der i de fleste tilfælde skrues et tyndt lag forskallingsbrædder op, hvorpå der monteres et lag gipsplader, der spartles i skruehuller og samlinger og males efter montering af glasfilt. Så får man en helt jævn og glat loftflade, som der også kan indbygges halogenspots i. Det er ikke alene en flot og forholdsvis økonomisk løsning, det øger også loftets brandsikkerhed.

En dyrere, men også væsentlig flottere løsning, vil være at hæve lofterne så de går til kip, og evt. indbygge ovenlys.

 

Mal vindueskarme og -rammer

Ofte er både karme og rammer omkring vinduerne i 60'er og 70'er husene mørkmalede eller af mørkt træ. Også selve vinduespladen hvor man stiller sine pyntegenstande, er ofte i mørkt træ eller linoleum, eventuelt sort skifer. Alle disse mørke flader "stjæler" meget lys, så hvis man hvidmaler alle karme og rammer, og udskifter skiferpladen med en hvidmalet træplade, vil meget mere lys blive reflekteret ind i rummene. Forskellen kan være dramatisk.

Skjul radiatorerne

Radiatorer er for mange nok et nødvendigt onde. Kun sjældent bidrager de til at hæve rummenes æstetik. Derfor kan der i mange tilfælde være en god mening i at montere perforerede plader foran radiatorerne for at skjule dem på en pæn måde. Plader med slidser eller kvadratiske huller findes i handlen, men de er ikke standard i byggemarkederne, så spørg efter dem.

 

Overvej også muligheden for, at lade radiatorskjuleren fortsætte langs væggen som hylder eller indbyggede reoler. Det kan give en flot helhedseffekt, og desuden give plads til nips eller bøger.

Genbrug køkkenet i en let ombygning

Mange køkkener fra perioden er med mørke og profilerede trælåger som de færreste bryder sig om i dag, hvor det mere rene og glatte look foretrækkes af de fleste. Men derfor behøver hele det gamle køkken bestemt ikke kasseres i en stor og dyr ombygning. Hvis der bag de gamle låger er en god "indmad", eller korpus som det kaldes, kan det ofte genbruges direkte, og man kan nøjes med at udskifte lågerne, som kan købes hos køkkenfirmaer eller byggemarkeder.

Man kan også købe skuffer i stedet for låger, og på den måde få et skuffekøkken, som har mange funktionelle fordele, og tillige er pænt. Man er dog bundet af bredden af de gamle korpusser.

En grim bordplade kan man f.eks. lægge en 1 mm børstet og rustfri stålplade på, og med en ny forkantliste er hamskiftet totalt.

Få gulvenes skjulte skønhed frem

Rigtig mange 60'er og 70'er huse har planke- eller parketgulve af rimelig god kvalitet. Ofte har tidligere ejere dog valgt at lægge væg til væg tæpper, som har skjult trægulvenes kvaliteter. Piller man tæpperne af, afsliber gulvene og giver dem en god efterbehandling i form af sæbe, lak eller olie, kan de moderniserede gulvoverflader virkelig være med til at højne rummenes samlede kvalitet.

Også udvendigt er der mange nemme tricks

Typisk har husene fra perioden udvendigt træværk på gavle, foran tagrender (sternkanter) og ved tagfladernes afgrænsning ved gavlene (vindskeder). Der kan også være facadefelter med trælister. De skjulte tagrender giver ofte husene et tungt udtryk, og i de fleste tilfælde vil man kunne blotlægge tagrenderne ved at pille sternbrædder og udhængsbrædder ned. Alene det giver huset et lettere udseende. Men tjek lige tagrendens kvalitet og udseende inden du går i gang.

Det øvrige træværk kan man overveje at male hvidt, hvilket også vil være med til at give huset et mindre "gumpetungt" udtryk. Især hvis man også giver den murede facade et tyndt lag puds (filtsning). Bemærk dog at en pudset facade er mere sårbar overfor slid og stød samt kræver lidt mere løbende vedligeholdelse end en muret facade.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab