Du kan roligt bruge sneglegift i haven uden at være bekymret for, om det går ud over dine kæledyr eller havens andre dyr.

Sneglegift er ikke farligt for hunde og andre dyr

Der er nemlig ingen fare for at skade pindsvine, hunde og andre dyr, hvis du bruger sneglegift til dræbersnegle og voldsnegle. Hvis du vel at mærke bruger et produkt, der er godkendt af Miljøstyrelsen, og du bruger den korrekte mængde.

Det fastslår Miljøstyrelsen, der tester alle bekæmpelsesmidler, før de bliver godkendt til brug i Danmark.

Videncentret Bolius anbefaler dog, at du kun tyr til gift som sidst udvej. Manuel bekæmpelse af snegle (og andet i hus og have) er altid at foretrække.

Sådan bruger du sneglegift korrekt:

  • Brug kun produkter, der er godkendt til private i Danmark
  • Følg altid brugsanvisningen ift dosering, anvendelse og interval
  • Vælg ”klar til brug”-produkter

Sneglegift er ikke farligt – i korrekte mængder

Før et produkt godkendes af Miljøstyrelsen, testes midlet på rotter. For at produktet kan blive godkendt, må rotterne ikke vise tegn på forgiftning eller dødsfald ved indtagelse af meget høje doser, svarende til 5.000 mg pr. kg legemsvægt.

Giftigheden overfor pattedyr betragtes derfor som overordentlig lav i de godkendte sneglegifte. Pattedyr, der spiser sneglene eller resterne af giftgranulatet, er derfor ikke i fare for at blive forgiftet.

Miljøstyrelsen slår fast, at det er vigtigt kun at bruge produkter, der er godkendt i Danmark, og kun i den korrekte mængde, så man undgår risikoen for at skade havens dyr og miljøet generelt.

Så hvis du har købt et produkt i Tyskland er det ikke sikkert, at du kan bruge sneglegift uden at skade fx pindsvine, hunde og katte.

Godkendte sneglemidler

  • Bonus Sneglemiddel
  • Ferramol N
  • Ferrex garden
  • Substral sneglemiddel

Kilde: Miljøstyrelsen. Se mere i Miljøministeriets Bekæmpelsesmiddeldatabase

Forbudt at bruge salt og sprit som sneglegift mod dræbersnegle

Miljøstyrelsen har i 2018 kun godkendt midler med jernfosfat til bekæmpelse af dræbersnegle. Derfor er det ikke lovligt at bruge kemiske midler som fx salt, salmiaksprit og støvsugere med pulver.

Det er heller ikke lovligt at bruge ølfælder og lignende, hvor sneglene drukner.

Miljøstyrelsen anbefaler i stedet, at du afliver dræbersnegle med kogende vand eller ved at klippe dem over med en spade eller en saks, hvis ikke du ønsker at bruge gift.

Haveekspert: Sneglegift er sidste udvej

Haveekspert Jesper Carl Corfitzen er enig med Miljøstyrelsens anbefalinger til aflivningsmetoder. Selvom det er lovligt at bruge sneglegift, vurderer han, at gift altid skal være sidste løsning mod fx. dræbersnegle og voldsnegle.

Ifølge Jesper Carl Corfitzen er der kun en måde at aflive dræbersnegle på:

  • Hak/klip sneglen over. Sørg for at ram så tæt på dens åndehuller som muligt, så den dør øjeblikkeligt.