Hvis din have skal se godt ud til foråret, er der en række ting, du med fordel kan gøre, inden det bliver vinter, og haven dækkes af sne.

Den første frost indtræffer ofte allerede i oktober, og med det sidste løvfald i november er det ved at være tid til at gøre de sidste ting i haven vinterklar.

Tidligere slotsgartner John Henriksen giver her sit bud på en huskeliste med fem opgaver, det er vigtigt at få styr på.

1. Klargør græsplænen til vinteren

Saml visne blade op fra din græsplæne. Hvis der ligger et lag af blade på græsplænen, kan diverse skimmelsvampe trives under dem, og de angriber de enkelte græsplanter, som en græsplæne består af.

Det er sværere at samle bladene op, når det fryser, så saml dem op inden sne og frost rykker ind i haven. Der er dog ingen grund til at være fanatisk. Ligger der enkelte blade tilbage, er de god føde til regnormene.

Hvis græsset er langt (hvis græsstråene bøjer), kan du måske nå at slå det endnu, ellers er der risiko for sneskimmel. Jordtemperaturen skal dog være over seks grader, så mål den med et jordtermometer, som du kan købe på en planteskole eller i et byggemarked. Klip ikke græsset kortere end fire cm før vinteren.

2. Sæt krukkerne ind og op

Sæt krukker og potter fra terrasser og gårdhaver ind i drivhuset eller skuret. Stil dem endelig ikke på gulvet, hvor der er mest kulde. Placér dem oppe i højden, fx på en kasse, en reol eller et bord. Du kan eventuelt bruge nogle gamle mursten til at få potterne hævet fra jorden, hvis du ikke har hyldemeter nok.

Fjern desuden jord fra potter og krukker, da fugtig jord (eller vand) kan give frostsprængninger. Dræningslaget i bunden kan du godt lade være i krukkerne.

3. Beskyt havens sarte planter

Dæk sarte planter i haven til med gran vinteren over. Dels beskytter granen mod den våde og tunge sne, dels skåner granen for den stærke sol, der ofte kommer i januar og februar. Gør det i slutningen af efteråret. 

4. Brug den sidste kompost

Kør din kompost ud mellem dine planter, og vend den med det øverste jordlag, hvis jorden ikke er for hård at arbejde med.

5. Beskær i hele haven

Beskær træer, der trænger til at få tyndet ud i trækronen. Nu, hvor bladene er væk, kan du lettere overskue, hvilke grene der kan undværes. Og på denne tid af året er træets saftstigning endnu ikke begyndt.

Tynd også ud i vinplanter, både i drivhus og på friland. Vinens saftstigning begynder allerede i januar, hvorfor det er en god ide ikke at vente for længe med beskæring, da planten ellers kan forbløde og sæsonens høst gå tabt.

Klip også afblomstrede stauder ned, hvis de står og ser triste ud. Men overvej, om de er smuk dekoration i haven, når sneen falder.

Podcast: Mig og min have

Episode 10: Vinter og jul

Vinter er for mange den kedeligste tid i haven - men sådan behøver det ikke at være. Udnyt i stedet vinterens mørke og kulde til at iscenesætte havens nærområder. Udvælg et par steder, du nemt kan se eller tilgå fra din bolig fx ved din hovedindgang eller på terrassen. Udsmyk stederne med vinterflotte planter, skulpturer og lignende - og berig det med lys som ranker eller spots. Få gode råd til en flot have, terrasse eller altan om vinteren og i den søde juletid. Som altid er det haveekspert Jesper Carl Corfitzen, der gør dig klogere.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit