Når et kæmpe projekt som et håndværkertilbud sparkes i gang, er der flere steder, det kan gå galt. Selve huset og økonomien har hovedfokus, men den vigtigste lim i istandsættelsen, nemlig parforholdet, kan hurtigt komme i klemme. Det fortæller parterapeut Martin Østergaard, der ofte må hjælpe par, der er i gang med store husprojekter, som får forholdet til at knage.

- Det er typisk et til to år inde i forløbet, at parproblemerne bliver så store, at hele familiens plan og eksistensgrundlag kommer i fare, siger Martin Østergaard.

- Det er især unge familier med mindre børn, hvor de har mange forpligtelser ved siden af et stort husprojekt, der får problemer, forklarer han.

Han har fem tips til, hvordan I kan sikre, at I ikke ender med at skulle skrotte boligdrømmen, fordi jeres forhold går i stykker.

Gode råd til at komme gennem kriserne:

  • Justér planen: Mange lægger en projektplan, men husk at justere den undervejs. Planen holder sjældent hele vejen, og hvis I ikke opdaterer den og forventningsafstemmer, kan der opstå gnidninger.
  • Forvent flere skænderier: Et stort husprojekt giver et forhøjet konfliktniveau. I kan ikke gennemføre et projekt samtidig med et fuldtidsjob og være forældre, uden at det giver sammenstød. Undgå ikke konflikterne; træk i stedet vejret, og sænk skuldrene. Der sker ikke noget ved, at I får konflikter.
  • Drop tidsoptimismen: Det tager ofte længere tid, end I lige tror, at sætte et hus i stand. Og der skal også være plads til, at man lever et liv undervejs. Både sammen som par og hver for sig. Giv jer selv lov til at tage en tur i biografen, en middag, et hotelophold eller en bytur med vennerne. Ellers bliver renoveringsprojektet for surt.
  • Vær stolte af jer selv: Alle synes, I er seje, fordi I har kastet jer ud i et stort projekt for at skabe et flot hjem. Folk beundrer jeres energiniveau, så husk også at klappe jer selv på skulderen, og bebrejd ikke hele tiden jer selv, at I ikke nåede en opgave til den planlagte tid.
  • Stop op og tal sammen: Går det galt med parforholdet undervejs i projektet, så stop op, og find ud af, hvorfor I har sammenstød. Tal sammen, søg eventuelt hjælp i litteraturen, hos venner eller professionelle.