Husk at istandsætte forholdet under husrenoveringer

En stor renovering af boligen koster ikke kun penge og kræfter. Det kan også koste forholdet, hvis I ikke husker at pleje det undervejs.

Mand og kvinde maler væg

Når man laver store istandsættelser i hjemmet, er det vigtigt også at huske hinanden som par. Ellers kan det ende med problemer, lyder det fra parterapeut Martin Østergaard. Foto: Colourbox

Når et kæmpe projekt som et håndværkertilbud sparkes i gang, er der flere steder, det kan gå galt. Selve huset og økonomien har hovedfokus, men den vigtigste lim i istandsættelsen, nemlig parforholdet, kan hurtigt komme i klemme. Det fortæller parterapeut Martin Østergaard, der ofte må hjælpe par, der er i gang med store husprojekter, som får forholdet til at knage.

- Det er typisk et til to år inde i forløbet, at parproblemerne bliver så store, at hele familiens plan og eksistensgrundlag kommer i fare, siger Martin Østergaard.

- Det er især unge familier med mindre børn, hvor de har mange forpligtelser ved siden af et stort husprojekt, der får problemer, forklarer han.

Han har fem tips til, hvordan I kan sikre, at I ikke ender med at skulle skrotte boligdrømmen, fordi jeres forhold går i stykker.

LÆS OGSÅ: Byggesjusk

Gode råd til at komme gennem kriserne:

  • Justér planen: Mange lægger en projektplan, men husk at justere den undervejs. Planen holder sjældent hele vejen, og hvis I ikke opdaterer den og forventningsafstemmer, kan der opstå gnidninger.
  • Forvent flere skænderier: Et stort husprojekt giver et forhøjet konfliktniveau. I kan ikke gennemføre et projekt samtidig med et fuldtidsjob og være forældre, uden at det giver sammenstød. Undgå ikke konflikterne; træk i stedet vejret, og sænk skuldrene. Der sker ikke noget ved, at I får konflikter.
  • Drop tidsoptimismen: Det tager ofte længere tid, end I lige tror, at sætte et hus i stand. Og der skal også være plads til, at man lever et liv undervejs. Både sammen som par og hver for sig. Giv jer selv lov til at tage en tur i biografen, en middag, et hotelophold eller en bytur med vennerne. Ellers bliver renoveringsprojektet for surt.
  • Vær stolte af jer selv: Alle synes, I er seje, fordi I har kastet jer ud i et stort projekt for at skabe et flot hjem. Folk beundrer jeres energiniveau, så husk også at klappe jer selv på skulderen, og bebrejd ikke hele tiden jer selv, at I ikke nåede en opgave til den planlagte tid.
  • Stop op og tal sammen: Går det galt med parforholdet undervejs i projektet, så stop op, og find ud af, hvorfor I har sammenstød. Tal sammen, søg eventuelt hjælp i litteraturen, hos venner eller professionelle.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab