Hvad gør du, hvis vinduerne binder?

Gamle vinduer binder ofte. Nogle gange kan du let fikse dem, andre gange skal der lidt mere til. Læs, hvordan du gør.

Hvad gør jeg hvis vinduerne binder?

Når vinduerne binder, skyldes det ofte, at de har sat sig, eller at der er kommet meget maling på gennem årene. Så er en istandsættelse bedste hjælp. Arkivfoto.

Det kan næsten ikke undgås, at gamle vinduer sætter sig og kommer til at binde. Der skal ofte en renovering til for at få vinduerne til at glide let igen. Men inden du går i gang med det helt store, kan det være en idé at stramme de beslag, vinduerne er ophængt i på karmen, for at se om det er nok.

Binder vinduerne stadig, vil det bedste være at sætte vinduerne i stand på følgende måde:

Sådan sættes vinduet i stand

 • Tag beslagene af vinduesrammen og af karmen.
 • Skrab malingen af både rammer og karm.
 • Høvl den del af vinduet, der binder, med en el-høvl.
 • Sørg for, at der er et tommestoksled mellem ramme og karm, så vinduet ikke binder efter maling. (Et tommestokled svarer til 16 mm og er bredden på selve tommestolbladet.)
Hvordan sætter jeg vinduer i stand?

Når malingen er skrabet af, skal du høvle den del af vinduet der binder med en el-høvl. Der skal være så meget luft mellem ramme og vindue som svarer til et tommestokled. Arkivfoto.

Ret de skæve hængsler på et vindue

 • Undersøg om hængslerne er skæve.
 • Ret skæve hængsler med en hængselbukker, som kan vride hængslet.
 • Vær forsigtig, da en hængselsbukker kan gøre mere skade end gavn.
 • Kontakt en tømrer eller snedker, hvis du skal have hjælp.

Når vinduet passer, skal du:

 • Slibe både rammer og karme med sandpapir korn 80.
 • Pudse efter med korn 240.
 • Tørre overskydende støv af, før du begynder at behandle træet.

Brug den rigtige maling på vinduer

Det er vigtigt ikke at bruge plastikmaling på vinduer, da det forhindrer træet i at ånde. I stedet kan du bruge enten linoliemaling, oliemaling eller vandbaseret akrylplastmalinger. Hvis du bruger linoliemaling, skal du først grunde træværket med ren linolie. Vælger du oliemaling skal du grunde med grunder.

For begge malingstyper gælder, at der skal grundes en gang og efterfølgende males to gange. Til sidst skal beslag sættes på, og vinduerne sættes på plads igen.

Renovér vinduer fra maj-september

Den bedste årstid for renovering af vinduerne er maj-september, da renovering blotlægger træværket, som har brug for varme og gerne tørt vejr, indtil den nye beskyttelse er påført.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab