Hvis tid er penge, er der ingen tvivl om, at det bedst kan betale sig at skrotte din motorplæneklipper og i stedet købe en robotplæneklipper, selvom den i indkøb koster 2-4 gange så meget.

I kroner og ører er det billigere at bruge en motorplæneklipper, men robotplæneklipper sparer dig betydelige mængder tid. Robotplæneklipperen udgør umiddelbart også et godt alternativ til en motorplæneklipper fra et miljøperspektiv, da du skifter benzin ud med strøm.

For en merudgift på 1.437 kr. året – eller knap 120 kr. om måneden – slipper du for selv at slå græs i din have, viser en beregning, som Videncentret Bolius har lavet. Beregningerne er anslåede og kan variere meget fra model til model og alt efter, hvor godt du vedligeholder din plæneklipper.

Hvor meget tid bruger du årligt med en motorplæneklipper versus en robotplæneklipper?

  • Robotplæneklipper: Med en robotplæneklipper bruger du ud over engangsforarbejdet med at programmere den til at køre i din have (1-3 timer) omkring 3 timer pr. sæson (6 måneder) på at vedligeholde den – primært ved at børste den ren og udskifte klinger.
  • Motorplæneklipper: Med en motorplæneklipper bruger du omkring 39 timer på at slå græs – hvis græsset i din have udgør omkring 400-600 m2 – og 4 timer på at vedligeholde din maskine, bl.a. ved at gøre den vinter- og forårsklar – i alt 43 timer. Vi har regnet med græsslåning halvanden time om ugen i 6 måneder.

Hvilke udgifter er der for en robotplæneklipper og motorplæneklipper?

Der findes mange forskellige typer af motorplæneklippere og robotplæneklippere, der kan klare alt fra meget få kvadratmeter op til flere tusinde kvadratmeter.

For at kunne sammenligne de to meget forskellige slags maskiner, har vi valgt følgende forudsætninger:

  • Havestørrelse: 800-1.000 m2 med et græsareal på 400-600 m2.
  • Prisklasse: Robotplæneklipper: 8.000-10.000 kr. Motorplæneklipper: 2.000-3.000 kr.
  • Levetid: 8-10 år (betinget af, at du vedligeholder din maskine godt).

Robotplæneklippere til 8.000-10.000 kr. (fx fra Gardena, Robomow eller Bosch) kan som regel klare mere end 600 m2 – nogle op til 1.000 m2. Dog er de tilsvarende kinesiske Worx-modeller billigere og ligger nede på 5.000-6.000 kr., men så skal du nok forvente en kortere levetid end de 8-10 år, de dyrere modeller, ifølge leverandørerne, kan holde i.

Hvad koster en robotplæneklipper inklusive drift og vedligeholdelse?

Som du kan se herunder, vil en robotplæneklipper koste dig:

  • 2.114 kr. pr. år.
  • 19.025 kr. i en levetid på 9 år.

Samlet udgift for en robotplæneklipper:

Salgspris: 8.000-10.000 kr.

9.000 kr.

Levetid:

8-10 år (9 år)

Drift pr. år: (elforbrug)

125 kr.

Drift i 9 år:

1.125 kr.

Vedligeholdelse i levetid (udskiftning af klinger og batteri):

6.900 kr.

Diverse reparationer/service i levetid (printplader, sensorer, hjul m.m.):

2.000 kr.

Udgift i alt på 9 år (indkøb, drift og vedligehold):

19.025 kr.

Udgift i alt pr. år

2.114 kr.

Hvad koster en motorplæneklipper inklusive drift og vedligeholdelse?

Som du kan se herunder, vil en motorplæneklipper koste dig:

  • 677 kr. pr. år
  • 6.095 kr. i løbet af en levetid på 9 år

Samlet udgift for en motorplæneklipper:

Salgspris: 2.000-3.000 kr

2.500 kr.

Levetid:

8-10 år (9 år)

Drift pr år: (motorolie, 25 liter blyfri benzin, luftfilter)

520 kr.

Drift i 9 år:

4.680 kr.

Vedligeholdelse i levetid (knive, tændrør):

415 kr.

Diverse reparationer/service i levetid:

1.000 kr.

Udgift i alt på 9 år (indkøb, drift og vedligehold):

6.095 kr.

Udgift i alt pr. år

677 kr.

1.437 kr. i forskel pr. år for begge plæneklipper-typer

Som du af regneeksemplet kan se, vil det koste dig 1.437 kr. mere om året over en periode på 8-10 år at anskaffe dig en robotplæneklipper til 8.000-10.000 kr. mod en motorplæneklipper til 2.000-3.000 kr. Til gengæld får du umiddelbart foræret 40 timer, da du slipper for selv at slå dit græs.

Forskellen er umiddelbart mindre – måske 300-400 kr. om året – hvis du investerer i de langt billigere kinesiske Worx-robotter til knap halvdelen af prisen, men så skal du nok ikke regne med lige så lang en holdbarhedstid.

Fordele og ulemper ved en robotplæneklipper

Forudsætningerne for nedenstående oversigt over fordele og ulemper er:

  • Havestørrelse: Et græsareal på 400-600 m2.
  • Prisklasse: 8.000-10.000 kr. Robotplæneklippere til den pris (som fx er fra Gardena, Robomow eller Bosch) kan som regel klare mere end 600 m2 og op til 1.000 m2. Dog ligger de tilsvarende kinesiske Worx-modeller nede på 5.000-6.000 kr.

Fordele:

  • Sparer tid og kræfter: Du slipper for at bruge tid og fysik på at slå græs. Robotten passer sig selv – kører ud hver eller hver anden dag og kører selv tilbage til opladning på ladestationen, når den har behov for mere strøm.
  • Flot græsplæne uden ukrudt: Da en robotplæneklipper kører hver eller hver anden dag, får du en mere grøn og tæt græsplæne, hvilket minimerer forekomsten af mos og ukrudt, da den hyppige klipning – bioklip – betyder, at du kan lade det afklippede græs ligge, som herefter vil fungere som naturgødning.
  • Tåler regnvejr: En robotplæneklipper tager ikke skade af at klippe i regnvejr, men den installerede regnsensor kalder den tilbage til sin base, hvis vejret er for dårligt til græsslåning.
  • Ingen vedligeholdelse: En robotplæneklipper kræver stort set ingen vedligeholdelse, andet end at du for de fleste typer skal skifte klinger 1-3 gange pr. sæson (det koster ca. 200-400 kr.) og ind imellem børste græs og skidt af.
  • Lydsvag: De fleste robotter er lydsvage, især de lidt dyrere modeller – fx Bosch, Gardena og Robomow.
  • Billig i drift: Udgifter til elforbrug ligger på ca. 100-200 kr. pr. sæson, mens udskiftning af klinger koster 200-400 kr. – i alt 300-600 kr. pr. sæson. En motorplæneklipper koster omkring 1.000 kr. i benzin (hvis du bruger det miljøvenlige, men dyrere alkylat/Aspenbenzin) og motorolie om året.
  • App-styring: Nogle robotter kan styres via en app på din mobiltelefon, hvilket bl.a. betyder, at du kan styre robotten uafhængig af, hvor tæt du er på den fysisk, hvis du har behov for at ændre i din standardindstilling – fx ændre kørefrekvens eller ugedage, eller aktivere/deaktivere tyverisikring eller regnsensor.
  • Allergi-venlig: Med en robotplæneklipper kan græsallergikere også få slået græs uden selv at have nærkontakt med græsset.
  • Forurener ikke: En robotplæneklipper forurener ikke.

Ulemper:

  • Forarbejde/installation: Regn med at bruge et par timer eller mere på at gøre klar til, at robotten kan finde rundt i netop din have – primært ved at lægge kantledninger ud, som den skal orientere sig efter (slå græsset, før du går det). Ud over den medfølgende brugervejledning kan du på producenternes hjemmesider som regel finde korte instruktionsvideoer, der viser, hvordan du kommer i gang med at bruge din maskine – se fx Robomow og Gardena. Jo mere ’kompliceret’ din have er i form af fx bede og for- og baghaver, jo længere tid tager forarbejdet med at lægge kantledninger ud. Du kan købe dig fra forarbejde/installation. Det koster normalt omkring 2.500 kr. at få en montør til at udføre en standardinstallation.
  • Græskanter: Da de fleste robotter ikke kan klippe helt tæt på kanten, slipper du nok ikke for at klippe kanterne med en græstrimmer eller plæneklipper (ifølge leverandøren af Robomow formår deres modeller også at klippe kanter).
  • Græshøjde: En robotplæneklipper som de typer, vi har regnet med, kan normalt klippe op til 6 cm græs, mens en motorplæneklipper normalt kan klippe græs, der er højere. Men reelt har det dog ingen betydning, da robotplæneklipperen løbende holder græslængden nede.
  • Pris: Det kan godt virke som en stor udskrivning at skulle af med 8.000-10.000 kr. for en græsslåmaskine til en mindre have – dog ’kun’ omkring 5.000-6000 kr., hvis man vælger den kinesiske model Worx med tilsvarende kapacitet.

Sådan vedligeholder du din robotplæneklipper

  1. Skift klinger 1-3 gange pr. sæson (koster 200-400 kr. i alt). Sløve knive forringer klipperesultatet. Knivenes levetid varierer meget og afhænger fx af driftstid, arbejdsområdets størrelse, græstype, jordtype og forekomst af fx kogler, nedfaldsfrugt, legetøj, værktøj, sten, rødder etc.
  2. Børst græs og snavs af under maskinen med en tør børste et par gange i løbet af sæsonen – men spul aldrig med vand, da det ødelægger elektronikken.
  3. Brug en fugtet, blød svamp eller klud til rengøring af karrosseriet.
  4. Efterse knivdisken og knivene en gang om ugen i starten for at se, om knivdisken kan rotere frit og let i forhold til dine haveforhold. Knivsæggene skal være intakte for at fungere optimalt. Ellers tjek dem indimellem i løbet af sæsonen.
  5. Stil robotten (og ladestation/base) fuldt opladet et tørt og frostfrit sted i vintersæsonen og lad batteriet op et par gange for at holde liv i det. Afgrænsnings- og guidekabler kan blive liggende i plænen, men pak gerne ladestationsstikket ind i plast for at beskytte det.
  6. Hvis du lader batteriet op et par gange i vintersæsonen, bør det holde i ca. 4 år. Et nyt batteri koster 800-2.000 kr. afhængig af produktmærke.

Sådan vedligeholder du din motorplæneklipper

For alle plæneklippere gælder det, at de skærende dele skal holdes skarpe, da det giver en pænere klipning og sikrer, at motoren ikke kommer på overarbejde. Det begrænser såvel slid som brændstofforbrug.

Fjern græsrester, skidt og møg jævnligt. Især er det godt at rense den inderste del af skjoldet grundigt og evt. efterbehandle med en smule rustbeskytter ved sæsonens slutning. Det forhindrer, at syrerester i græsset tærer metallet i løbet af vinteren.

Sådan gør du plæneklipperen i stand før vinteren:

  • Gør plæneklipperen ren udvendigt og indvendigt. Fjern græs og snavs, også fra den inderste del af skjoldet.
  • Tøm olietanken og benzintanken, hvis ikke du bruger det miljørigtige alkylat/Aspenbenzin. Husk at aflevere benzin og olie på genbrugsstationen.
  • Løsn tændrørskablet, når du stiller plæneklipperen til side.
  • Smør alle kabler og alle udvendige dele, som kan bevæges.
  • Opbevar plæneklipperen på et tørt og ikke alt for koldt sted, så du bl.a. undgår rust.

Sådan gør du plæneklipperen i stand om foråret:

  • Tøm gammel benzin ud, hvis du ikke gjorde det før vinteren, fx i en gammel malerspand. Lad motoren køre, indtil al benzinen er brugt op. Husk at aflevere benzinen på genbrugsstationen. Hvis du har brugt det miljørigtige Aspenbenzin, behøver du ikke at tømme benzintanken, da det i modsætning til almindelig benzin er virksomt i 4-5 år.
  • Fjern tændrørskablet, så maskinen ikke pludselig starter, og du får fingrene i klemme.
  • Gør motoren og plæneklipperens skjold ren med en stiv kost og evt. lidt vand, hvis du ikke fik det gjort før vinteren.
  • Skru tændrøret ud med en topnøgle og hæld ca. 15 ml motorolie ned i cylinderen. Sæt tændrøret i igen og skub maskinen lidt rundt, så olien fordeles.
  • Skift evt. tændrøret (hvis det er sodet til).
  • Skift motorolie. Det kan betale sig at købe en god kvalitet. Brug en hævert eller et olieskiftesæt til at suge olien ud. Nogle maskiner har en bundprop, hvor olien kan tømmes ud. Alternativt kan du tippe plæneklipperen bagud ind over håndtaget (ikke til siden) og hælde olien ud i fx en brugt malerspand. Husk at aflevere olien på genbrugsstationen.
  • Skift luftfilter eller ryst det rent.
  • Smør kabler og bevægelige, udvendige motordele med motorolie. Brug ikke multifunktionsolie, da den fjerner fedt. Kontroller, at alle kabler er stramme, og at der er en reaktion, når du bevæger håndtaget. Dette gælder specielt selvkørende klippere, hvor man skal kunne afbryde kørslen, når gearet slås fra.
  • Slib evt. knivene/klingen eller skift dem ud. De kan slibes med en slibesten eller en fil. Tag klingen af, og sæt den fast i en høvlebænk, så er det nemmere at slibe den. Du kan købe nye knive og selv skifte de gamle ud. Se hvordan i den medfølgende brugsanvisning.