Hvad koster det at tage et karbad? Det spørgsmål er der ikke kun ét svar på, da vandprisen varierer alt efter, hvor i landet du bor.

Du kan tjekke prisen på vand i netop dit område på DANVA’s danmarkskort.

Den gennemsnitlige vandpris på tværs af Danmark for en gennemsnitlig husstand med et gennemsnitligt forbrug er 71,31 kr. pr. m3 (2019), mens prisen for 1 m3 varmt vand er ca. 60 procent højere, fordi du her også betaler for opvarmning af det kolde vand. Dvs., at en liter koldt vand i gennemsnit koster ca. 7 øre, mens prisen for en liter varmt vand er ca. 11 øre.

Hvad koster det at tage et varmt karbad?

Prisen for at tage et varmt karbad afhænger naturligvis af, hvor mange liter vand du fylder i badekarret. 

Den gennemsnitlige størrelse badekar rummer typisk 210 liter vand. Husk endvidere at trække volumen fra personen i badekarret fra (ca. 65 liter), og at badekarret ikke bliver fyldt til kanten (ca. 40 liter). 

Se tre konkrete priseksempler herunder:

  • Siddebadekar (C180 liter–65 liter–40 liter* = 75 liter) x 11 øre) med varmt vand: 8,25 kr.
  • Almindeligt badekar ((210 liter–65 liter–40 liter* = 105 liter) x 11 øre) med varmt vand: 11,55 kr.
  • Stort badekar ((250 liter–65 liter–40 liter* = 145 liter) x 11 øre) med varmt vand: 15,95 kr.

*For nemheds skyld er der i regneeksemplerne trukket 40 liter fra ved alle tre størrelser, selvom det sandsynligvis vil være lidt mindre for et siddebadekar og lidt mere for et stort badekar.

Prisen stiger naturligvis, hvis du løbende lukker vand ud og fylder på med varmt vand. 

Er et karbad dyrere end et brusebad?

Prisen for en tur i et gennemsnitligt størrelse badekar med varmt vand er ca. 12 kr. 

Dermed kan det være lidt billigere end et 10 minutter langt, varmt brusebad med en almindelig bruser, der kan koste op til 22 kr.

Hvis du omvendt kan klare dig med et fem minutters brusebad, kan du omtrent halvere prisen i forhold til en tur i badekarret, lige som du kan sænke prisen betydeligt ved at bruge en sparebruser.