Hvad koster udendørs julelys i strøm?

En udendørs julelyskæde er billig i drift, hvis du vælger et LED julelys. Forbruget i strøm er væsentlig mindre end lyskæder med glødepærer. Se, hvad du kan spare.

Spar penge og skift lyskæden med glødepærer ud med en lyskæde med LED.

Spar penge og skift lyskæden med glødepærer ud med en lyskæde med LED.

Bruger du år efter år den gamle julelyskæde med glødepærer, er dit forbrug af strøm formentlig også et stykke over normalen i juleperioden. Der er derfor penge at spare ved at skifte til en lyskæde LED-lys.

Hvis du har en julelyskæde med 100 lys tændt i 24 timer om dagen i 6 uger, kan du spare næsten 170 kr. på elregningen. Det viser en undersøgelse, som Energistyrelsen har lavet.

Sådan ser forbruget ud

LyskædePris ved 6 timer om dagenPris ved 24 timer om dagen
Glødepære-kæde, ældre model, 80 watt45 kr.180 kr.
Glødepære-kæde, nyere model, 35 watt20 kr.80 kr.
LED-kæde, 5 watt3 kr.11 kr.

Ud fra Energistyrelsens regnestykke kan du nemt regne ud, hvor mange penge dine julebelysning koster. Har du fx 3 lyskæder med 100 LED-lys, der bruger 5 watt, som du har tændt i 6 timer om dagen, kan du gange dine 3 lyskæder med 3 kr. og finde ud af, at du bruger 9 kr. i alt på din julebelysning.

Hvis du vil regne ud, hvor meget du kan spare ved at udskifte din gamle glødepærekæde med en ny julelyskæde med LED-lys, kan du bruge Bolius' beregner.

Foto: Jesper Carl Corfitzen

LED-lyskæde kan holde længere

En julelyskæde med LED-pærer er altså meget billigere i drift. Derudover kan den holde meget længere end en med glødepærer. En almindelig glødepære har en levetid på ca. 1.000 timer. En LED-lyskæde kan lyse i 30.000-70.000 timer.

Energistyrelsen anbefaler udelukkende kæder med LED-lys.

Julelyskæder i stort juletræ

Der er rigtig mange måder at dekorere med udendørs julelys. Bolius' haveekspert Jesper Carl Corfitzen har valgt at pynte sit 3,5 meter høje grantræ med to julelyskæder med hver 300 julelys i.

Kæderne er LED-lys og har en effekt på 3,6 watt. Hvis juletræet er dekoreret med lysene i 6 timer hver dag i 6 uger, vil det koste ham i alt 4 kr. i forbrug af strøm. Holder han det tændt i samtlige døgnets timer i 6 uger, koster det 4 gange så meget. Altså 16 kr.

De to julelyskæder på grantræet er således en meget billig måde at skabe julehygge i haven.

Gå amok i julelys

Der er dog rigtig mange boligejere, der ikke kan nøjes med at pynte havens store grantræ med lys. I Greve har genboerne Henrik Neble Svendsen og Morten Bristorn gjort en dyd ud af sammen at amokpynte deres huse til jul.

De vurderer, at de har mellem 17.000 og 20.000 LED-pærer i mange forskellige afskygninger af lyskæder formet som stjerner, julemænd, rensdyr og juletræer. De har regnet ud, at de hver bruger godt 40 kr. hver dag på at gå amok i julelys hvert år.

Det betyder, at de bruger mellem 1.600 og 1.700 kr. på at holde deres julebelysning tændt i 6 uger.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab