Parcelhuskvartererne fra 60'erne og 70'erne skifter i disse år generation - fra at være sølvbryllupskvarterer til også at være børnefamilieområder. Det stiller krav til opdatering af disse boliger.

En af udfordringerne kan være den gamle udestue. Uopvarmet, kold om vinteren, varm om sommeren, god til tidligt forår og efterår, men ellers blot en ophobningsplads for "glemte sager". Derudover tager udestuen meget lys fra stuen, som den ofte støder op til.

Skal du rive udestuen ned?

Men hvad kan du stille op med en udestue? Skal den bare rives helt ned og give plads for mere terrasse? Eller rives halvt ned, så den udgør en overdækket terrasse? Eller kan den opdateres, så den fremstår mere moderne?

Svaret er ikke entydigt, og det kommer også an på, hvad du har brug for. 

Indretning af udestue

Vær opmærksom på, at hvis du laver opvarmning i udestuen, skal den registreres i BBR som en tilbygning. Og så skal den leve op til en række flere krav, fx om isolering.

Uopvarmet udestue

Hvis du vælger ikke at opvarme den, kan den fx bruges til:

  • Sommerstue - køb en sofa, et sofabord og nogle lænestole på et marskandiserudsalg, loppemarked el.lign., mal møblerne (hvide eller sorte), hvis der er brug for det, smid et stykke smukt stof hen over falmede mønstre, lav en sommerstue og smid møblerne væk, når det bliver koldt.
  • Drivhus - tomater, agurker, peber- og chiliplanter, forspiring af blomsterløg, sommerblomster osv.
  • Orangeri -  der kan evt. bygges en fast bænk op, som giver en rigtig sommerstuestemning og mange, gode siddepladser.
  • En udestue som et orangeri, hvor gode siddepladser kan etableres ved at bygge en fast bænk, der skaber en let sommerstemning. Lyset kan blødgøres ved at montere et solgardin i loftet, så det hårde himmellys bliver blødt og behageligt.

Skab bedre ganglinjer

Hvis du vælger at beholde den, er det helt overordnet vigtigt, at indgangen fra haven samt fra boligen til udestuen fungerer.

Havestuen ligger ofte i forlængelse af stuen, og stuen kan derved blive et gennemgangsrum, hvis havestuen skal bruge ofte.

Derfor kan det være en fordel at ændre ganglinjerne, så de forstyrrer mindst muligt. Det kan du fx gøre ved at udskifte den eksisterende dør med en dobbelt glasdør med vinduer. 

Således kommer lyset og haven "længere" ind i stuen, og ganglinjen centreres. Det gør det nemmere at møblere resten af stuen hensigtsmæssigt. Endvidere giver det en bedre udnyttelse af udestuen, idet der bliver plads til at møblere begge "sider".

Pift den gamle udestue op

Mange af de gamle udestuer er enten malet "svenskrøde", "vogngrønne" eller "kaffebrune" både ind- og udvendigt. Det kan være svært at vælge en decideret kulør, når det drejer sig om egentlige bygningsdele, og derfor vil det være en god idé at male udestuens træværk i en grafisk nuance, f.eks. hvid, grå eller sort. Disse kulører vil passe til stort set alle andre kulører, der vil komme til i form af møbler, gulvbelægning, planter osv.

Lav udestuen om til en overdækket terrasse

Hvis du egentlig ikke har brug for en udestue og ikke rigtigt ved, hvad den skal bruges til, eller kun bruger den til opbevaring af rod, kan løsningen være at omdanne den til en overdækket terrasse.

Du kan lade skelettet stå, fjerne facadebeklædning, vinduer og døre og lade tag og de bærende konstruktioner blive stående. Disse kan herefter males, og der kan plantes klatreplanter, fx blåregn, klematis, vin eller kaprifolie, som er smukke at se ud på og skyggegivende om sommeren, og om vinteren, når bladene falder af, kan lyset flyde frit ind i boligen.

Et espalier kan bygges op som siderne på overdækningen og skabe læ i sommermånederne og lys og udsyn om vinteren, når bladene er faldet af planterne.

En gammel udestue kan omdannes til en behagelig, skyggefuld overdækket terrasse med klatreplanter.