Hvad skal vi bruge hønsehuset til?

En familie har overtaget et nedlagt husmandssted med et gammelt hønsehus og er meget i tvivl om, hvad det skal bruges til. Læs og se arkitekternes bud.

Spørg om indretning

Har du brug for hjælp med indretning til din bolig? Så spørg arkitekterne.

Send dit spørgsmål til bedrehjem@bolius.dk og skriv "Spørg om indretning" i emnelinjen. Medsend fx foto af problemet, plantegning med mål, oplysning om hustype osv.

Vi forsøger at besvare så mange spørgsmål som muligt.

Kære arkitekter

Vi er en børnefamilie, som for 4 år siden købte et nedlagt husmandssted fra 1934 bestående af stuehus med staldbygning på samlet 290 m2. Vi er selv i gang med at renovere huset fra A-Z.

På grunden ligger også et gammelt muret hønsehus på knap 55 m2 (5,7 X 9,5 meter). Hønsehuset er beliggende op til husets østvendte terrasse og ligger lidt skævt ift. stuehuset (se plantegning).

Det skal nævnes, at hønsehuset generelt er i meget dårlig stand og såvel tag, spær, vinduer m.v. skal udskiftes. Så vi føler derfor ikke, vi er bundet af vinduernes nuværende placering. Vi er meget i tvivl om, hvad vi skal benytte hønsehuset til. Vi har talt om alt fra redskabskur, sommerstue, poolhus m.v.

Vi vil blive meget glade for jeres ideer til, hvordan hønsehuset kan udnyttes bedst muligt, således at det samtidig bliver en integreret del af resten af huset/haven. Vi er meget interesseret i ideer til såvel husets anvendelse samt design.

På forhånd tak.

Mvh. Kristian og Sofie

Sådan ser plantegningen ud for Kristian og Sofies hus.

Sådan ser plantegningen ud for Kristian og Sofies hus.

Sådan foreslår arkitekt maa Steffen Søby, at Kristian og Sofie udnytter hønsehuset.

Sådan foreslår arkitekt maa Steffen Søby, at Kristian og Sofie udnytter hønsehuset.

Kære Kristian og Sofie

Det er et omfattende projekt, I er i gang med, men at dømme ud fra billederne er I rigtig godt på vej.

Jeg forstår jeres spørgsmål omkring hønsehuset sådan, at I har de primære arealer og funktioner, I har behov for i hovedhuset, så hønsehuset skal ses som ekstra.

Man kan forestille sig mange anvendelser, som I også selv er inde på. Gæstehus, rustikt legerum for hele familien, fitness, et fredeligt og tilbagetrukket rum for arbejde og meditation. Et badehus med en lille pool, spa, sauna og dampbad. Mulighederne er uendelige.

Kan det betale sig at bruge hønsehuset?

Hvad der er mere kontant er husets tilstand i forhold til den påtænkte anvendelse. I skriver, at såvel tag som spær og vinduer er i dårlig stand. Hvis man dertil lægger, at ydervæggene skal ombygges pga. nye vinduesplaceringer, evt. efterisolering eller andet, så er der stort set ikke noget tilbage at bygge videre på.

Ud fra en rationel betragtning bør evt. nye funktioner således ikke være af en art, der kræver omfattende ombygning af huset, som nogen af ovennævnte eksempler vil gøre det (gæstehus, badehus, fitness m.v.). Så vil det simpelthen være både bedre og billigere at bygge nyt.

LÆS OGSÅ: Køreplan til renovering af dit hus

Dyrk vindruer op ad hønsehuset

En anden tilgang kunne handle om, at huset måske har en kvalitet i forhold til haven. At det danner rum og læ. At man ikke fokuserer så meget på, hvad det bruges til (måske blot til haveredskaber, havemøbler og tilsvarende), men på, hvad der skal til for, at huset kan give et kvalitativt tilskud til haven og terrassen.

Måske som bagvæg for en pergola eller delvis overdækning af terrassen, lade sydsiden beplante med vin (med spiselige druer) eller bruge en del af huset til orangeri (sydvestgavlen). Man kunne fx beklæde de ekstra krydsfinerplader med lister, male det hele sort og lade vinen eller anden beplantning folde sig ud over de sorte felter.

Altså en situation, hvor man udnytter husets potentialer, som det er. I virkeligheden er det jo et fint lille hus, som det ser ud i dag med de hvidkalkede vægge og de frønnede tagsten.

Få lys ind med glasdøre

Hvis man tænker fuldstændigt frit uden hensyn til økonomi kan huset uden tvivl gøres meget attraktivt. Hvis det fx var indrettet som gæstehus, arbejdshus eller badehus kunne man forestillede sig det uden deciderede vinduer, men udelukkende med smalle, dobbelte glasdøre fra alle rum, som åbner huset mod både terrasse og mod landskabet mod syd/vest.

Med venlig hilsen arkitekt maa Steffen Søby

Se alle tips og råd her

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab