Så mange forventer at bo alene

Vi spurgte singledanskerne: Ser du det at være single (at bo alene) som en overgangsfase eller som en livslang fase. Så mange svarede, at de forventer at bo alene altid:

18-29-årige: 7%
30-39-årige: 33%
40-49-årige: 37%
50-59-årige: 46%
60-69-årige: 67%
70+årige: 83%
Alle: 48%
Kvinder: 46%
Mænd: 49%
Enlige med børn: 27%
Enlige uden børn: 50%

Kilde: Undersøgelsen gennemført af YouGov for Videncentret Bolius. Der er i alt gennemført 1.008 interviews med singledanskere i alderen 18-74 år i perioden 28. november til 1. december 2014.

Læs undersøgelsen her

At være single og bo alene er ikke bare en fase, der skal overstås, inden man flytter sammen med den eneste ene. Mange regner med at blive boende alene resten af livet.

Det viser en undersøgelse blandt 1.008 singler, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for Videncentret Bolius.

Samlet forventer næsten halvdelen af singlerne at fortsætte med at bo for sig selv. Jo ældre singlerne er, jo mere regner de med at blive boende alene. Flere end to tredjedele af de 60-69-årige singler svarer, at de forventer at blive boende alene altid, mens en tredjedel af de 30-39-årige heller ikke forventer at flytte sammen med nogen. Kun 1 procent vil flytte i bofællesskab.

Flere synes, det er ok at bo som single

Resultatet overrasker seniorforsker Toke Haunstrup Christensen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. Han forsker i studier af boligbrug.

- Vi har tidligere set denne tendens, men ikke så markant som i denne undersøgelse. Det bekræfter tilsyneladende, at vi er i gang med et opbrud i måden, vi danner par på i dag i forhold til tidligere, og at stadig flere ser det som attraktivt og socialt acceptabelt at bo alene, siger Toke Hanunstrup Christensen.

Individualismen starter tidligt

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal peger på de økonomiske forhold og lovændringer i Danmark, der understøtter individualismen og i højere grad muliggør singlelivsstilen.

- I Folkeskoleloven har vi set et skifte fra, at lærerne skulle fokusere på klassens bedste til nu det enkelte barns udvikling. Pensionsloven er ændret, så ratepensioner, der før var fælleseje, nu er personlige, og man får også i nogle tilfælde flere børnepenge som enlig end som ægtepar, siger Birthe Linddal.

Drøm om parforhold - men mange bliver skilt

Hun mener dog ikke, at drømmen om at have en fast partner også dermed er forsvundet.

- At parforholdet stadig har bred appel ses i, at masser af litteratur og film handler om at finde den eneste ene. Der er få mennesker, der ikke på et eller andet plan er på jagt efter en kæreste. Der er en magnetisk kraft, en urkraft, der trækker folk mod familien og parforholdet. Men samtidig kan vi jo konstatere, at mange bliver skilt igen, siger Birthe Linddal.

Flere par bor ikke sammen

Det skyldes, at parforholdet kan have svære vilkår, når det kun er lysten, der skal drive værket, mener hun.

- Derfor ser vi også stadig flere par, der ikke bor sammen. Man har en partner, man dyrker sex med, rejser med og går ud med, men man vil selv bestemme, hvor sofaen skal stå, og blive ved med at spise sin egen speltfyldte, økologiske mad, forklarer Birthe Linddal.

Flere bor som single i Danmark

I 1986 boede 2,32 personer pr. husstand.

I 2014 bor der 2,13 personer pr. husstand.

I samme periode er antallet af husstande med 1 person steget med 40 procent, mens antallet af husstande med 2 personer og derover kun er steget med godt 9 procent.

Kilde: Danmarks Statistik