Hvilke stearinlys er bedst for indeklimaet?

Julen er højsæson for levende lys, men stearinlys og fyrfadslys afgiver partikler, som belaster indeklimaet i dit hjem. Find ud af, hvilke levende lys, der er bedst og værst.

Stearinlys, der står i træk, soder langt mere end lys, der står, hvor der ikke er vind.Levende lys bliver ofte brugt som hyggespredere, men med hyggen spredes også små partikler, der er skadelige for helbredet.

Blandt forskere er der bred enighed om, at det er sundhedsskadeligt, hvis du gennem længere tid indånder luft, der er forurenet med partikler. I værste fald kan en overdreven brug af levende lys påvirke immunforsvaret og give hjerte-karsygdomme. Det er derfor en god idé at spare på stearinlysene

Tænd færre stearinlys

Ifølge Informationscenter for Miljø & Sundhed (IMS) bruger danskerne hvert år 17.500 tons levende lys. Det svarer til, at vi i gennemsnit brænder 3,2 kilo lys af pr. indbygger, og det er for meget, mener Lars Gunnarsen, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut (SBi).

- Det er meget uheldigt, hvis man har en overdreven brug af stearinlys og f.eks. bruger levende lys til opvarmning. Vi har en stærk formodning om, at der er en sundhedsmæssig risiko forbundet ved afbrænding af levende lys, siger Lars Gunnarsen.

Hvad forurener mest: Lys af stearin eller paraffin?

Fyrfadslys forurener mindst i din bolig.Men der er forskel på, hvor mange partikler forskellige stearinlys afgiver, og dermed også på, hvor dårlige de er for indeklimaet.

Levende lys fremstilles enten af ren stearin, paraffin, voks eller forskellige blandinger af disse materialer. Når lysene brændes, frigøres der både kemiske stoffer og partikler, som forurener indeklimaet.

Der har tidligere været en opfattelse af, at lys af ren stearin var bedre for indeklimaet, men sådan forholder det sig formodentligt ikke.

- Enkelte undersøgelser har vist, at lys af paraffin er en anelse bedre end lys af ren stearin, men levende lys afgiver partikler, uanset om de er lavet af ren stearin eller paraffin, siger Lars Gunnarsen.

Hvornår soder levende lys mest?

Lys som disse udleder langt flere partikler og mere sod end almindelige stearinlys og fyrfadslys. Generelt afhænger mængden af partikler og sod, der afgives fra et brændende lys, dels af lysenes kvalitet, dels af hvordan de brænder. Et lys, der står i træk, soder meget mere end et, som brænder i stillestående luft.

Lyset vil også sode mere, hvis det ikke får ordentlig lufttilførsel, så du skal ikke stille lys i lufttætte stager som f.eks. hurricanestager. Derudover skal du være opmærksom på, at vægen ikke må blive for lang, og at evt. kanter på bloklys skal klippes ned, så lyset brænder jævnt. 

Kvaliteten af lysene kan være svært at afgøre, inden du køber dem, da der ikke er sammenhæng mellem pris og partikeludledning. Men ved at følge nogle generelle råd kan du mindske partikeludledningen, når du bruger levende lys.

Gode råd om levende lys

 • Begræns brugen af levende lys.
 • Stil ikke levende lys i træk ved utætte vinduer eller over radiatorer.
 • Klip vægen ned.
 • Pust lyset ud, hvis det soder.
 • Luft godt ud flere gange om dagen - og sluk de levende lys imens!
 • Undgå duftlys, som kan afgive allergifremkaldende stoffer.
 • Vær opmærksom på, at lys med sølv- og guldglimmer, påtryk og applikationer kan afgive flere partikler og sode mere end almindelige lys.
 • Gå ikke fra tændte lys.
 • Stil ikke levende lys på fjernsyn eller andre elektriske genstande.
 • Stil lys på et brandsikkert underlag.
 • Stil tændte lys uden for børns rækkevidde.

Kilde: Center for Miljø & Sundhed og Statens Byggeforskningsinstitut

Hvilke stearinlys skal du købe?

De mest brugte stearinlys er fyrfadslys, stagelys og bloklys. Selvom lysene er fremstillet af det samme materiale, er der forskel på, hvor meget de soder, og hvor mange partikler de afgiver. Flere test har vist, at fyrfadslys afgiver færrest partikler ved afbrænding, stagelys afgiver flest, og bloklysene ligger midt imellem.

En af grundene til, at der er forskel på partikeludledningen er, at de forskellige lys brænder med forskellig hastighed. En test fra IMS har vist, at der bliver afbrændt dobbelt så mange gram af et stagelys som af et bloklys og omkring dobbelt så mange gram af et bloklys som fyrfadslys. På fyrfadslys er flammen lille, og lyset vil derfor brænde langsommere end stage- og bloklys.

Da det hænger sådan sammen, at jo mere afbrændt lys, desto flere partikler afgives, kan det godt betale sig at vælge fyrfadslys frem for de andre slags. Du skal dog være opmærksom på, at der ikke kommer færre partikler i luften, hvis du f.eks. erstatter ét stort lys med mange små fyrfadslys.

To forskellige fyrfadslys er bedst i testen: IKEAs Glimma og Cherweel House Collection fra Netto.

Hold dig fra glimmerlys

Lys med glimmer, påtryk og applikationer samt duft- og gelélys skal du helst undgå. De udleder alle markant mere sod og flere partikler.

Derudover kan de afgive allergifremkaldende stoffer. Så der er god grund til at holde sig fra dem, selvom de kan se dekorative ud.

Brug kun levende lys til særlige lejligheder

En undersøgelse fra SBi har vist, at levende lys er den enkeltkilde, der bidrager med det største antal partikler i hjemmet. Blandt forskere er der bred enighed om, at det er sundhedsskadeligt, hvis du gennem længere tid indånder luft, der er forurenet med partikler.

Rådet fra seniorforsker Lars Gunnarsen er derfor, at du kun bruger levende lys ved særlige lejligheder og begrænser antallet, så du nøjes med at tænde enkelte lys ad gangen.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab