Hvilke træer er bedst til parcelhushaven?

Parcelhushaver er ikke altid kæmpe store, men der er stadig plads til træer i haven. Få gode ideer til, hvordan du vælger det helt rigtige nye træ til din have.

Et æbletræ passer godt til en parcelhushave. Det fylder ikke så meget, bærer blomster og æbler og kan også bruges til at klatre eller gynge i.

Et æbletræ passer godt til en parcelhushave. Det fylder ikke så meget, bærer blomster og æbler og kan også bruges til at klatre eller gynge i.

Selv om parcelhushaver er små, er der masser af muligheder, når det gælder træer til haven. Der er store træer og små træer. Træer med brede kroner som parasoller og smalle, søjleformede træer. Dertil kommer et væld af forskellige farver, når træet blomstrer, og alverdens høstfarver. 

Og det er ikke kun din haves æstetik, du kan give et løft, hvis du planter et eller flere nye træer. Du gør også havens fauna en tjeneste. En tommelfingerregel er: Jo flere træer i haven, jo rigere dyreliv.

Der er altså flere gode grunde til at plante et nyt træ i din parcelhushave. Her får du inspiration og gode råd, så du kan vælge det helt rigtige træ til din have.

Frugttræer er ideelle til parcelhushaven

Frugttræer er ideelle til mindre haver. Fordelen ved frugttræer er, at de får smukke blomster, og at de giver lækker frugt, som familien kan få stor gavn af. Frugttræer bliver ca. 5 m høje, når de er udvoksede.

Hvis din have ikke er stor nok til flere frugttræer, kan du få både æble-, pære-, blomme- og kirsebærtræer med tre til fem forskellige sorter på hvert træ.

Frugttræer kræver, at du beskærer dem hvert 3. år, da det er vigtigt at holde luft mellem grenene.

En anden fordel ved æble- og pæretræer er, at de kan espalieres. På den måde kan du bruge dem til at skabe rum i haven.

Hvis du vil espaliere et træ, skal du sætte nogle stolper i jorden og trække ståltråd imellem dem. Så binder du grenene ind imellem, de tråde du har trukket. Vælger du at espaliere træer, skal du være opmærksom på, at de kræver meget beskæring. De skal beskæres to gange om året, om sommeren og om vinteren.

7 gode træer til parcelhushaven

  • Sydbøg 
  • Bærmispel 
  • Kinesertræ 
  • Korea kornel
  • Paradisæble 
  • Alm. Hvidtjørn 
  • Rød hyld

Japansk kirsebærtræ kan bruges som parasol

En smuk måde at få en let skygge over frokostbordet er et parasol-træ, der blomstrer. Det kan fx være et japansk kirsebær, der har smukke lyserøde blomster.

Det er et opstammet træ, hvor kronen flader ud fra toppen af stammen, og er derfor velegnet som parasoltræ.

Vælg træer med forskellig højde

Tænk i niveauforskelle, når du vælger træer til din have. Det er en god idé at vælge træer, der når forskellige højder, når de er fuldvoksne. Det skaber diversitet i haven, at ikke alle træer og buske har nogenlunde samme højde. 

Du skal dog huske at overveje, hvordan nye træer vil skygge i din have. En ting er, at et nyt træ med en højde på fx 2 meter ikke skygger særlig meget. Men hvis træet ender med at blive 7-8 meter højt, kan det lige pludselig give store skygger. På samme måde er det værd at tænke over, om et nyt træ i din have vil give din naboer gener – fx i form af skygger på terrassen – i en urimelig grad.

Hvis du gerne vil have en idé om, hvordan dit nye træ kommer til at skygge i fremtiden, kan du anskaffe dig et bræt eller en pind med en længde, der svarer til den højde, som du forventer, at de nye træ med tiden vil nå. 

Gå så rundt i din have på en solrig dag ved middagstid, hvor solen står højest, og placer dit bræt eller din pind forskellige steder i haven. På den måde kan du se, hvor lang skyggen bliver, og få et estimat over, hvor meget dit nye træ kommer til at skygge, når det er fuldvoksent.

Tænk ud i fremtiden

Når du vælger træer, skal du spørge dig selv, om du har tid til at vente på, at træet vokser.  Hvis du regner med at bo yderligere 15 år i dit hus, har du god tid til at plante et lille træ, og herefter nyde at følge med i, hvordan træet vokser og udvikler sig. Men hvis du regner med at bo 5 år mere i huset, får du måske mere ud af et nyt træ, hvis du køber et ”færdigt” træ på planteskolen, som har den ønskede størrelse fra den dag, det bliver plantet i din have.

Tag på inspirationstur

Før du beslutter dig for et eller flere nye træer til din have, er det altid en god idé at tage på inspirationstur til en planteskole, der har et bredt udvalg af træer. 

På den måde kan se mange træer på en gang, sammenligne forskellige træer, og få en god idé om, hvad der passer bedst ind i lige præcis din have. På planteskolen har du også mulighed for at spørge ind til, hvordan fx træernes kroner udvikler sig med tiden, og hvor høje træerne sandsynligvis bliver. 

Plant træet på det rigtige tidspunkt

Når du har valgt et eller flere nye træer til dine have, skal de selvfølgelig plantes. Det er vigtigt, at du planter på det rigtige tidspunkt, hvis du vil give dine nye træer bedst mulige vilkår. 

Løvtræer må aldrig plantes tidligere end i slutningen af oktober. Til gengæld kan de plantes frem til januar-februar. Grunden til, at du skal vente til slutningen af oktober med at plante fx et nyt bøgetræ, er at løvtræer helst skal plantes, mens de er i hvile. Rødderne udvikler sig stadigvæk, selv om træet er i dvale.

Buske kan blomstre helt frem til frosten

Vil du gerne have, at din have blomstrer på forskellige tidspunkter, er det en god idé også at vælge nogle buske. Du kan finde træer med tidlig blomstring som Kirsebærkornel, der allerede i januar-marts springer ud med små gule blomster i tusindvis, men det er sværere at finde træer med blomstring i sensommeren.

Træer er stort set færdige med at blomstre i juni, men så kan du vælge nogle buske i stedet.   Dronningebusken går i blomst fra midten af juni, mens Jasmin blomstrer i juli. Men du kan også finde nogle lave buske, der kan blomstre næsten helt frem til, at frosten sætter ind. 

Skab læ på terrassen med buske

Træer kan give læ i haven, men de egner sig ikke rigtigt til at skabe læ på et lille område, fordi de skygger for meget. Men her kan du også få gavn af nogle buske. Der findes nemlig masser af småbuske, der bliver en til halvanden meter høje, og som kan give læ på terrassen uden at skygge.

Du kan f.eks. vælge en Spirea. Spirea Anthony Waterer er nærmest lyserød, mens Spirea Aguta er hvid.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Karen Dahl, Have- og landskabsarkitekt
  • Jesper Carl Corfitzen, Fagekspert, Bolius

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab