Hvor meget mindre koster en rygerbolig?

Færre har lyst til at købe en bolig, der er blevet røget i, og det smitter af på prisen. Læs hvor meget, og om du kan fjerne røglugt af cigaretter.

Rygning salg hus

Ryger du i dit hus, påvirker det antallet af købere. Foto: Torben Klint

Er det sværere at sælge en rygerbolig?

Ja. Mange boligkøbere vil ikke købe et hus eller en lejlighed, der lugter af røg.

93 % af ejendomsmæglerne i Home oplever, at købernes indstilling til rygerboliger er negativ, viser en rundspørge, som Home har foretaget i 2015.

LÆS OGSÅ: Kan rygning forbydes i lejligheder?

Hvor meget mindre koster en bolig, der er blevet røget i?

Når der er færre købere til en bolig, smitter det af på prisen. Hvor meget varierer fra bolig til bolig og af andre ting, men i gennemsnit er salgsprisen på en rygerbolig 5-10 % lavere, vurderer ejendomsmæglerne fra Home.

Det svarer til et prisafslag på 87.000-174.000 kr. for et gennemsnitshus til 1.740.000 kr. En typisk lejlighed til 1.950.000 kr. sælges med en rabat på 97.500-195.000 kr.

Kan tobaksrøg sætte sig i en bolig?

Ja. Lugt og spor fra en tidligere ejers tobaksrøg kan findes flere steder i boligen.

Lugten sætter sig især i tekstiler og papir. Nikotin og tjærestoffer lægger sig som en fedtet, farvet hinde på forskellige overflader som træværk eller malede overflader. Går der hul på hinden ved fx rengøring, afgives der en sur tobakslugt.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for naboens tobaksrøg

Kan du fjerne røglugt fra en rygerbolig?

Ja, lugt af røg kan godt fjernes fra en bolig, men det kan være et større arbejde. Fx skal du tage tapetet ned og sætte nyt op, hvis lugtens af tobaksrøg har aflejret sig i tapetet.

Trægulve og trælofter kan måske nøjes med en grundig rengøring, men du kan også blive tvunget til at fuge gulvet i revnerne eller udskifte trægulvet med et nyt.

Det er muligt at købe sig til en total rengøring og lugtsanering af et hjem hos et rengøringsfirma, der har specialiseret sig inden for skadeservice. Det koster typisk 35.000-50.000 kr. (2015-priser).

LÆS OGSÅ: Rengøring af et tidligere rygerhjem

Er det farligt at bo i en rygerbolig?

Hvis du bor i en tidligere rygerbolig, der stadig lugter af røg, er det påvist, at der kan opstå problemer med såkaldt tredjehåndsrygning, da de skadelige stoffer i tobaksrøgen sætter sig selv de fineste revner.

Stofferne kan også trænge dybere ned i visse materialer. Derfra udskiller partiklerne skadelige stoffer i månedsvis efter, at rygningen er ophørt - og forureningen kan i nogle tilfælde bestå selv efter grundig rengøring.

Hvis boligen er blevet grundigt renset for røg, er risikoen for sundhedsskader meget lille.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Home
  • EDC
  • Niels Them Kjær, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab