Hvordan fjerner du lugt fra afløbet?

Drop kemisk afløbsrens, hvis dine afløb fra køkkenvask og badeværelsesvask lugter. Det er en dårlig handel både for dig og naturen - og også for dine afløbsrør. Se her, hvad du kan gøre i stedet.

Undgå kemisk afløbsrens, kaustisk soda og klorin da det er skadeligt for miljøet og afløbet. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Fjern hår og skidt fra afløbet og hulrummet under risten

Hvis dit afløb lugter, skyldes det ofte bakterier fra fx mad-, sæbe- og hårrester. Derfor skal alt hår og skidt fjernes. Rens desuden hulrummet med universalrengøringsmiddel.

Hæld meget varmt vand i afløbet

Vand med temperaturer over 90 grader dræber de fleste bakterier og forebygger propper i afløbet under hånd- og køkkenvask. Skyl gerne igennem med 1 eller 2 kedler meget varmt vand en gang om ugen.

100 grader varmt vand kan i værste fald deformerer plastrørene, så sørg for at vandet ikke er kogende, når det hældes direkte ned i afløbet.

LÆS OGSÅ: Sådan vedligeholder du husets afløb

Undgå kemisk afløbsrens

Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin er skadeligt for miljøet og afløbet. De er stærkt ætsende og kan ødelægge installationen, hvis den er gammel.

Større mængder kaustisk soda kan desuden udvikle så meget varme i afløbet, at samlinger og rør af plast bliver deforme og utætte - ligesom det kogende vand kan.

LÆS OGSÅ: Hvad gør du, hvis afløbet i køkkenvasken stopper til?

Sørg for vand i vandlåsen

En vandlås er oftest formet som et liggende S, så der altid står lidt vand i den. Vandet fungerer som en prop for lugt fra hovedkloakken.

Hvis et afløb sjældent bliver brugt, kan vandlåsen tørre ud og lugten trænge ind. Derfor er det en god idé også i dette tilfælde at hælde nogle spande varmt vand direkte i afløbet et par gange om ugen.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du dårlig lugt i vaskemaskinen

Hæld en deciliter glycerin i gulvafløbet

Hvis du skal være væk i længere tid, kan det være en god idé at hælde en deciliter glycerin i gulvafløbet. Glycerin fordamper ikke så let og lægger sig som en flydende prop, der forhindrer afløbet i at tørre ud - og dermed lugten i at komme ind. 

LÆS OGSÅ: Oldfruens fif til en ren køkkenvask

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab