Hvordan fjerner du snavs fra dine kogeplader?

Dine kogeplader kan blive skinnende rene på trods af genstridige og fastbrændte madrester. Du skal blot følge disse enkle råd.

Fjern fastbrændt snavs med en glasskraber. Sørg for, at den er udstyret med skarpe, rene blade uden hakker. Pas på ikke at skrabe i de ætsede markeringer, der angiver pladens kogezoner. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Generel rengøring af komfur og kogeplade

Den nemmeste metode til at fjerne snavs og fastbrændte madrester fra dine kogeplader er med almindeligt opvaskevand. Dertil er det en god idé at tørre efter med en tør klud, da striber fra den våde klud fremgår meget tydeligt på sorte overflader.

Virker det ikke, kan du prøve følgende råd:

Sådan rengør du glaskeramiske kogeplader og induktionsplader

  1. Fjern fastbrændt snavs med en glasskraber. Sørg for, at den er udstyret med skarpe, rene blade uden hakker. Pas på ikke at skrabe i de ætsede markeringer, der angiver pladens kogezoner.
  2. Rengør med vand tilsat opvaskemiddel på en skuresvamp. Hvis komfuret er meget snavset, kan du bruge rengøringsmiddel specifikt til glaskeramiske overflader. Du kan godt bruge sæbebaserede rengøringsmidler, fx brun sæbe, men vær opmærksom på, at det kan efterlade en fedtet overflade på pladen.
  3. Gnid efter med en fugtig mikrofiberklud og polér kogepladen med en tør klud. 

Fjern snavs fra gasblus

  1. Afmontér ristene. Vask ristene med vand tilsat opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel. Er ristene meget snavsede, kan de smøres ind i fast brun sæbe og lægges i en plasticpose natten over. Tilsæt eventuelt lidt salmiakspiritus (sørg for udluftning, hvis du anvender det!). Skrub dem hernæst rene med en skuresvamp, og skyld efter med vand.
  2. Fjern fastbrændt snavs med en blød skuresvamp.
  3. Vask komfuret udvendigt med universalmiddel.
  4. Har du en stænkplade, kan du i første omgang forsøge, om opvaskemiddel kan tage skidtet herpå. Hvis ikke, kan du i stedet anvende et salmiakholdigt produkt, såsom universalrengøringsmiddel. Brasso kan bruges til at polere stænkplader af rustfri stål op med.

Sådan rengør du en massekogeplade

  1. Fjern fastbrændt snavs på kogeplader og den emaljerede overflade med en blød skuresvamp.
  2. Vask den emaljeret overflade med universalrengøringsmiddel.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Anne Grete Rasmussen - Husholdningsøkonom

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab