Hvordan opdeler vi vores førstesal?

Familien Østergaard Haven er vokset, og derfor ønsker de nu at opdele deres store alrum på førstesalen til flere mindre rum til familiens nye medlemmer. Men hvordan gør vi det smart, spørger de m3-arkitekterne. Læs svaret her.

Spørgsmål

Hej Bolius

Vores familie er de seneste år vokset, så vi nu er 2 voksne og 3 børn. Vi vil derfor gerne opdele det store rum på 1.-salen, så det fremover indeholder en stue, et værelse, et badeværelse og opbevaringsplads.

Eksisterende

Eksisterende opholdsrum. Illustration: Thomas Hjort MAA, m3 Arkitekter.

Vi forestiller os, at den vestlige del af 1.-salen skal anvendes til stue. I sommerperioden er der meget varmt på 1.sal, og vi har overvejet at installere et ventilationsanlæg i hele huset.

Opbevaringspladsen kan fx være en skabsvæg eller et pulterkammer, havde vi tænkt os.

Men mon der også kan blive plads til et skrivebord eller en kontorplads?

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen
Familien Østergaard Haven

LÆS OGSÅ: Hvordan får vi plads til gæsterne?

Svar:

Kære familien Østergaard Haven

De krav og behov, I har beskrevet i form af rum og funktioner, er mulige at opfylde og tilmed på en god og logisk måde.

plantegning

Forslag til nyindretning. Illustration: Thomas Hjort MAA, m3 Arkitekter.

Som I skriver, er det oplagt at indrette opholdsstue i den vestlige side af tagetagen. Det er det også af andre årsager, idet et nyt badeværelse bedst kan placeres på den sydlige side af trappen på grund af adgangsforholdene m.v. Det passer fint med opholdsstuen mod vest og et godt gavlværelse mod øst. Endvidere er der blevet plads til både et lille pulterkammer og en arbejdsniche.

Det er nok muligt at føre installationer fra badeværelset på tværs af huset, i bjælkelaget, til kobling ved det eksisterende badeværelse i stueetagen.

Et ventilationsanlæg med genvinding kan være en god mulighed, fordi det giver et konstant luftskifte, samtidig med at det er energimæssigt forsvarligt. Der er gode og relativt gode muligheder for at placere installationerne i skunker og på hanebåndsloft.

illustration af trappeopgang

Den nye væg mod stuen giver luft og åbenhed. Illustration: Thomas Hjort MAA, m3 Arkitekter.

I tagetagen er der placeret højtsiddende ovenlys i gang/ trapperum, som sammen med ovenlys ved arbejdsnichen vil give godt og rart lys. I baderum kan der placeres et højtsiddende ovenlys, så der er mulighed for naturlig udluftning.

For at det ikke skal føles for snævert i gang/trapperum på 1. sal, er den nye væg mod stuen trukket 70-80 cm væk fra trappen, hvilket muliggør, at der kan laves en åbning (Durchsicht) mellem etagerne, der kan give fornemmelsen af luft, åbenhed og sammenhæng. Temaet kan udbygges ved at lade væggen mod stuen udføre helt eller delvist som glasvæg.

I skal være opmærksomme på, at der i forbindelse med ombygning kan være en række myndighedskrav fx redningsåbninger og efterisolering, afhængigt af ombygningens omfang og karakter.

Med venlig hilsen
Steffen Søby, arkitekt MAA

LÆS OGSÅ: Hvordan kan vi bruge gangen til ophold?

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab