Hvordan slipper du af med de #%!! padderokker!?

Der findes kun ét effektivt middel mod padderokker. Stress! Se her, hvordan du bedst stresser padderokkerne i din have, alt efter om de skyder op i græsset, blomsterbedet eller mellem fliserne.

Hvordan slipper du af med de #%!!

Padderokkernes rødder er meget lange, stikker dybt og knækker let. Og selv små rodstykker kan blive til nye planter.

Padderokken sætter grå hår i hovedet på mange haveejere. Den er ikke giftig for mennesker, men kan være det for fx heste. Alligevel er den ikke kærkommen hos de fleste haveejere, fordi den breder sig med lynets hast.  

Den lille urtidsplante, der for 400 millioner år siden udviklede sig fra havplante til landplante, har meget lange rødder – faktisk kan de gå 50 cm eller dybere ned i jorden. Padderokkernes rødder knækker nemt ligesom toppen, og er næsten umulige at hive op.  

Der findes kun ét effektivt middel i bekæmpelse af padderokker. Og det er at stresse dem.

Padderokker i bedene

I bedene skal du stresse padderokkerne ved at grave dem op hele tiden.– Det kan dog vare længe, inden de giver op.  

Du skal ikke bruge en spade, den skærer bare rødderne i små stykker. Padderokkens rødder er lange, stikker dybt og knækker let. Brug en greb, grav mange gange og grav dybt for at få så mange rødder med som muligt.  

Små rødder glemt i jorden breder sig hurtigt til nye store planter. Vil padderokkerne ikke give op i et bed, kan du løse det ved at lave et højbed. Husk at lægge ukrudtsdug i bunden af højbedet.

SE TEMA OM UKRUDT

Padderokker mellem fliserne

Du kan forhindre padderokker mellem fliserne ved at fylde fugerne med fugesand. 

Har du en gasbrænder, kan du også stresse planterne ved at brænde dem. Vær dog forsigtig i tørre perioder, så du ikke starter en ildebrand.

Padderokker mellem granitskærver og perlesten

Har du områder med granitskærver, perlesten eller lignende, kan du stoppe padderokkerne ved at lægge plastik under belægningen. Det dræner dem for energi, men det kan godt tage mange måneder, før de er udryddet.

Der vil normalt komme nogle få op på trods – løft op i plastikken og fjern dem. 

Padderokker i græsset

I græsset stresser du padderokkerne ved jævnligt at slå dem ned med græsslåmaskinen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab