Hvordan undgår du flyvemyrer i huset?

Om sommeren oplever mange boligejere problemer med myrer. Læs her, hvordan du finder, bekæmper og forebygger flyvemyrer i dit hjem.

Flyvemyrer er hanner og dronninger fra et almindeligt myrebo

Flyvemyrer sværmer normalt kun nogle få dage. Den nemmeste måde at fjerne dem indendørs er at åbne vinduet, for så vil de normalt selv flyve ud. Foto: Bigstock.

Hvad er flyvemyrer?

Flyvemyrer er nyudklækkede dronninger og hanner fra et almindeligt myrebo. De almindelige arbejdermyrer, der er sterile hunner, har ingen vinger.

Flyvemyrer er ikke farlige, men det kan være ubehageligt, hvis hundredevis af dem sidder indendørs i din bolig.

Hvornår er der flyvemyrer?

Juli og august er højsæson for flyvemyrer. I myreboerne med sorte havemyrer klækkes et stort antal nye dronninger og en betydelig mængde hanner om sommeren, og når temperaturen, samt vind- og fugtforholdene, er helt rigtige, flyver de til vejrs for at parre sig med myrer fra andre boer.

Efter parringen dør hannerne. Dronningerne bider deres vinger af og kravler ned i jorden og lægger æg, der bliver til nye arbejdermyrer.

Bør du frygte et indendørs myrebo eller myretue?

Oplever du et væld af flyvemyrer indendørs, kan du som hovedregel udlede, at myreboet ligger i huset.

Det er kun sjældent, at den sorte havemyre forårsager skader på husets konstruktion. Men hvis du konstaterer et stort antal flyvemyrer indendørs, er det oplagt at undersøge - fx via en krybekælder - om myreboet ligger i forbindelse med træværk. Myrenes aktivitet kan i værste fald forårsage fugtskader på træværk.

flyvemyre

Er der først kommet myrer ind i huset, er de bedste råd at bruge støvsuger og insektmiddel. Foto: Bolius.

Hvordan slipper du af med et myrebo i dit hus?

Den nemmeste løsning er at finde myreboet og ødelægge det, for så kommer myrerne ikke igen en anden gang. Men myreboer findes typisk under gulvet og kan være svære at finde.

Du kan lede efter myreboet via en krybekælder, hvis du har en. Hvis ikke, skal du se efter mørke pletter, der breder sig på trægulvet, da boet måske findes derunder. Fjern fx gulvbrædder, paneler eller dørlister og put myrepudder så langt ind som muligt.

Er det fra en nærliggende myretue udenfor huset, problemet kommer, kan du overhælde den med kogende vand af flere omgange. Det dræber myrene og ødelægger boet.

Hvad gør du, hvis dit vindue er fyldt med flyvemyrer?

Er dit vindue fyldt med flyvemyrer, eller er der mange flyvemyrer i et rum, skal du åbne vinduet, for de vil gerne ud.

Er det ikke nok, kan du sprøjte med en insektgift, der indeholder pyrethrum. Giften skal have en dansk etikette og være godkendt og beregnet til bekæmpelse af flyvende insekter.

LÆS OGSÅ: Skadedyr i haven

Hvordan sikrer du huset mod myrer?

Myrer er så små, at det er tæt på umuligt at sikre huset 100 procent mod de ubudne gæster. Men der er flere mulighede for at gøre noget:

  1. Læg gift, hvor myrerne kommer ind. Myrer kan også komme ind udefra, og de kommer typisk ind det samme sted. Se efter små bunker af sand og grus. Sprøjt eller læg insektmidler, myrepudder eller myrelokkedåser på stedet. Det skal fremgå tydeligt af brugsanvisningen, at midlet er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter.
  2. Fjern søde sager. Myrer tiltrækkes af duften af søde sager som fx en tom sodavandsflaske eller frugt. Sørg derfor for at få vasket op, ryddet op, støvsuget og at tømme skraldespanden.

Hvis der alligevel er myrer i dit hus, er de bedste råd at bruge støvsugeren og insektmidler mod krybende og kravlende insekter. Midler skal være godkendt af Miljøstyrelsen, og på det skal der stå, at det har en vis langtidsvirkning, så stoffet er virksomt i dage eller uger, efter du har sprøjtet det ud.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab