Hvordan undgår jeg flyvemyrer i huset?

Om sommeren oplever mange boligejere problemer med myrer. Læs her, hvordan du finder, bekæmper og forebygger flyvemyrer i dit hjem.

bekæmp myreboet med kogende vand

Flyvemyrer sværmer normalt kun nogle få dage, så har du problemer med dem indendørs, er det hurtigt overstået. Foto: Bigstock.

Juli og august er højsæson for flyvemyrer. De er ikke farlige, men deres tilstedeværelse kan alligevel forårsage gener.

Hvad er flyvemyrer?

Et myrebo med sorte havemyrer summer af aktivitet om sommeren, hvor der klækkes et stort antal nye dronninger og en betydelig mængde hanner.

Til forskel fra boets øvrige myrer har dronningerne og hannerne vinger, og når temperaturen samt vind- og fugtforholdene er helt rigtige, flyver de til vejrs for at parre sig med myrer fra andre boer.

LÆS OGSÅ: Kan kaffe eller kanel stoppe myrer?

Bør du frygte et indendørs myrebo eller myretue?

Oplever du et væld af flyvemyrer indendørs, kan du som hovedregel udlede, at myreboet ligger i huset.

Det er kun sjældent, at den sorte havemyre forårsager skader på husets konstruktion. Men hvis du konstaterer et stort antal flyvemyrer indendørs, er det oplagt at undersøge - fx via en krybekælder - om myreboet ligger i forbindelse med træværk. Myrenes aktivitet kan i værste fald forårsage fugtskader på træværk.

LÆS OGSÅ: Tjek dit hus for skadedyr

Hvordan slipper du af med et myrebo i dit hus?

flyvemyre

Er der først kommet myrer ind i huset, er de bedste råd at bruge støvsuger og insektmiddel. Foto: Bolius.

Den nemmeste løsning er at finde myreboet og ødelægge det, for så kommer myrerne ikke igen en anden gang. Men myreboer findes typisk under gulvet og kan være svære at finde.

LÆS OGSÅ: Skadedyr i haven

Du kan lede efter myreboet via en krybekælder, hvis du har en. Hvis ikke, skal du se efter mørke pletter, der breder sig på trægulvet, da boet måske findes derunder. Fjern fx gulvbrædder, paneler eller dørlister og put myrepudder så langt ind som muligt.

Er det fra en nærliggende myretue udenfor huset, problemet kommer, kan du overhælde den med kogende vand af flere omgange. Det dræber myrene og ødelægger boet.

Hvad gør du, hvis dit vindue er fyldt med flyvemyrer?

Er dit vindue fyldt med flyvemyrer, eller er der mange flyvemyrer i et rum, skal du åbne vinduet, for de vil gerne ud.

Er det ikke nok, kan du sprøjte med en insektgift, der indeholder pyrethrum. Giften skal have en dansk etikette og være godkendt og beregnet til bekæmpelse af flyvende insekter.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du for edderkopper i huset?

Hvordan sikrer du huset mod myrer?

Myrer er så små, at det er tæt på umuligt at sikre huset 100 procent mod de ubudne gæster. Men der er flere mulighede for at gøre noget:

  1. Læg gift, hvor myrerne kommer ind. Myrer kan også komme ind udefra, og de kommer typisk ind det samme sted. Se efter små bunker af sand og grus. Sprøjt eller læg insektmidler, myrepudder eller myrelokkedåser på stedet. Det skal fremgå tydeligt af brugsanvisningen, at midlet er godkendt til bekæmpelse af myrer og/eller krybende og kravlende insekter.
  2. Fjern søde sager. Myrer tiltrækkes af duften af søde sager som fx en tom sodavandsflaske eller frugt. Sørg derfor for at få vasket op, ryddet op og støvsuget. Tøm skraldespanden og hav ikke beskidte ting stående i opvaskemaskinen.

Hvis der alligevel er myrer i dit hus, er de bedste råd at bruge støvsugeren og insektmidler mod krybende og kravlende insekter. Midler skal være godkendt af Miljøstyrelsen, og på det skal der stå, at det har en vis langtidsvirkning, så stoffet er virksomt i dage eller uger, efter du har sprøjtet det ud.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for rotter i huset

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab