Hvornår skal jeg plante hæk?

Hvornår det er bedst at plante hæk afhænger helt af, hvilken type hæk, du gene vil plante. Læs mere her.

Det er en god idé at forbedre jorden omkring de nye hækplanter ved at blande plantemuld med den eksisterende jord. Så har rødderne god løs jord at brede sig i. Foto: Tommy Verting.

Løvfældende hække af barrodsplanter skal helst plantes i perioden fra november til april, hvor planterne er i hvile. Du kan plante hele vinteren, når blot jorden ikke er så hård af frost, at du ikke kan grave i den. 

Stedsegrønne hække skal helst plantes i maj eller i august-september. De risikerer nemlig at komme trist fra start, hvis de plantes i en alt for kold jord. Deres rødder udvikler sig først, når der er en smule jordvarme.  

Hækplanter i potter tørrer ikke så let ud, så de kan i princippet plantes hele året, når blot du vander grundigt i tørre perioder.

Plant hæk i regnvejr

Hækkeplanter, som bøg og spirea, er barrodsplanter, som betyder, at de kommer uden jordklump. Derfor er deres rødder meget udsatte, og de tåler hverken sollys eller at tørre ud.

Det er allerbedst at plante hækplanterne i regnvejr, så de både holder sig våde, mens de ligger på jorden, og kommer ned i en god fugtig jord. Det kan også gøres på en skyet dag, men så bør du opbevare rødderne i en plastiksæk, så luften ikke udtørrer rødderne.

Gød ikke ved plantning af hæk

Undlad at gøde hækken, når du planter den. De bare rødder tåler ikke så kraftig næring, så du risikerer at brænde rødderne af. Til gengæld er det en god idé at lave jordforbedring ved at blande plantemuld med den eksisterende jord, så rødderne har noget god løs jord at brede sig i.

Når du har plantet hækken, skal den have rigeligt med vand. Det første år efter plantning vil det være godt at vande hækken, når det er tørt i sommerhalvåret, hvor jordens fugtighed er lav.

Sådan planter du hækken:

  • Spænd en snor ud mellem en række stokke der, hvor hækken skal stå. Snoren bruges som rettesnor, så du kan placere hækplanterne i samme højde og på en lige linje. 
  • Grav en lang rende i hele hækkens længde. Den skal være ca.1-2 spadestik i bredden eller bredere, hvis hækplanterne er store. Renden skal være så dyb, at der er god plads til hækplantens rødder, som ikke må bøjes. Jorden i bunden af renden løsnes med greben. 
  • Placér nu en eller flere hækplanter i renden. Det er lettest at være to om arbejdet. Den ene kan holde planten, mens den anden fylder jord på. 
  • Det er vigtigt, at planten kommer til at stå i samme dybde i jorden, som den gjorde, da den voksede på planteskolen. Jorden må maksimalt gå 1-2 cm over rodhalsen, dvs. overgangen mellem roden og plantens stamme, ellers kan planten rådne. 
  • Fyld jord i plantehullet, og ret planterne op, så de står på lige linje og er nogenlunde lige høje. Tryk jorden godt til med foden, så der bliver god kontakt mellem jord og rødder. Fyld ikke hullet helt op. Der må gerne være ca. 5 cm til jordoverfladen, så regnvandet løber ned til rødderne i stedet for at løbe væk 
  • Vand grundigt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab