Indbruds- og tyverisikring af boligen

Der begås årligt over 40.000 indbrud i Danmark. Læs her om, hvor tyvene typisk kommer ind, og hvad du selv kan gøre for at forhindre indbrud.

indbrudstyv ved havedør

I 2009 blev der anmeldt 46.621 indbrud i private hjem.

Hvor mange indbrud er der i enfamiliehuse og lejligheder om året?

Graf over indbrudsstatistik

Antallet af anmeldte indbrud i Danmark fra 1995-2013. Klik for at forstørre grafen. Kilde: Danmarks Statistik.

Op imod hver tredje af alle danskere har haft indbrud i deres nuværende bolig eller har oplevet forsøg på indbrud.

I 2009 blev der sat en kedelig rekord med hele 46.621 indbrud, der tilsammen udløste erstatninger for over 1 milliard kroner. Der er heldigvis sket et fald i antallet af indbrud siden. I 2013 var det samlede antal anmeldte indbrud ifølge Danmarks Statistik 41.946.

Indbrud i sommerhuse

Sommerhuse er en favoritarbejdsplads for indbrudstyve. Tyvenes begejstring for sommerhuse skyldes ikke mindst, at de står ubenyttet hen i lange perioder, hvilket giver dem arbejdsro uden for sæsonen. Desuden har danskerne i de senere år brugt flere penge på luksus til ferieboligen, så det er ikke ualmindeligt, at sommerhuset rummer omtrent lige så mange dyre genstande som et almindeligt helårshjem.

LÆS OGSÅ: Luk sommerhuset ned for vinteren

Hvilke områder i Danmark er særligt udsatte for indbrud?

Der er sket et generelt fald i antallet af indbrud siden 2009. Det er hovedstadsområdet, der er hårdest ramt, hvilket kan ses af nedenstående opgørelse over antal indbrud fordelt på regioner baseret på tal fra Danmarks statistik.

2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Hele landet 36342 43974 48670 44788 45369 43480 41946
Region Hovedstaden 11005 12182 16168 15625 15460 14210 14118
Region Sjælland 5585 8249 8866 7741 7881 7286 6916
Region Syddanmark 7602 10260 10958 9636 9564 9598 9264
Region Midtjylland 9011 9649 8789 8379 8881 8989 8304
Region Nordjylland 3067 3605 3839 3343 3529 3322 3304

SE DANMARKSKORT OVER INDBRUD

På hvilket tidspunkt af døgnet og året sker de fleste indbrud?

I Danmark begås der i gennemsnit et indbrud hvert 12. minut. Men der er tidspunkter, der er mere oplagte til indbrud end andre - både i løbet af dagen og året.

Hvornår på dagen?

Over halvdelen af de registrerede indbrud begås i dagtimerne mellem klokken 8 og 16. På det tidspunkt kan indbrudstyvene regne med, at huset står tomt i mange timer, ligesom naboerne ofte heller ikke er hjemme. Op imod en tredjedel af alle indbrud sker om aftenen frem til midnat. Derudover sker der også mange indbrud om fredagen og i weekenden.

Det kan du gøre, når du ikke er hjemme om dagen:

 • Lade radioen køre.
 • Lade lidt lys være tændt i huset.
 • Aftale med eventuelle hjemmegående naboer, at de holder øje med dit hjem.

TEST: Er dit hus et nemt mål for indbrudstyve?

Hvornår på året?

Sommermånederne er travle for indbrudstyvene. Specielt i juli er der stor sandsynlighed for, at du ligger på stranden hele dagen eller, endnu bedre, er bortrejst, og det giver arbejdsro og gode betingelser for tyven. Derfor er der op imod 20 procent flere indbrud i juli måned end i de øvrige sommermåneder.

Også højtider som jul, nytår og påske er populære tidspunkter for indbrudstyve, da mange huse står tomme en hel dag eller i flere dage.

SE TEMA: Indbrud i huset

Hvad kan du gøre for at forhindre indbrud, når du er bortrejst?

Når du tager på ferie, trækker tyvene i arbejdstøjet. I denne video får du en række tips til, hvordan du med simple midler kan forebygge et indbrud i din bolig, når du tager afsted på ferie.

'Undgå indbrud: Tjeklisten inden du tager på ferie'

En bil i carporten får huset til at se beboet ud

En bil i carporten får huset til at se beboet ud. Arkivfoto.

Herunder finder du flere gode råd, der kan forebygge, at tyven vælger dit hus, når du tager på ferie.

 • Lade lidt vasketøj hænge udenfor på tørresnoren.
 • Have friske blomster i vindueskarmen.
 • Anvende tænd-sluk-ure inde i huset.
 • Anvende lysfølere udenfor, der tænder lyset, når nogen går op til huset.
 • Slå ringeklokken fra - det gør tyven utryg.
 • Låse dine haveredskaber inde, da de kan bruges til at bryde ind med.
 • Undlade at indtale besked på telefonsvareren om, at du er bortrejst.
 • Sørge for lidt uorden - uorden er tegn på liv.
 • Sæt ikke værdifulde ting, så de er synlige udefra.

Bed dine naboer om hjælp. De kan:

 • Fylde i skraldeposen.
 • Stille deres bil i carporten.
 • Tømme postkassen.
 • Sørge for, at der ikke ligger reklamer og aviser uden for hoveddøren.
 • Slå græsset.
 • Rydde sne.
 • Holde lidt øje med, om der er nogen, der går mistænkeligt rundt i kvarteret, og spørge dem, om der er noget, de kan hjælpe dem med. Ofte er det nok til, at personer uden et legitimt ærinde fortrækker.

Indbrudsikring når du renoverer din bolig

Når du bygger om eller til, er dit hus og inventaret mere sårbart over for indbrud. Hvis det i en periode er let for en indbrudstyv at komme ind, kan du lukke og låse dele af dit hus af og sørge for, at der ikke er værdigenstande. Har du ikke mulighed for det, må du få dine værdifulde ting opmagasineret et andet sted.

Husk også, at et stillads kan være en god mulighed for at komme ind i huset ad veje, som normalt ikke er tilgængelige, som fx altandøre på 1. sal og tagvinduer.

Indbrudssikring når du sælger bolig

Når boligen sættes til salg, bliver den ofte præsenteret meget grundigt på nettet med plantegninger og store fotos af rummene i huset med alle værdier synlige. Det er kendt, at mange indbrudstyve bruger ejendomsmæglernes sider til at finde boliger med gode omsættelige værdier, hvor de samtidig kan undersøge tilkørselsforhold og flugtveje på plantegningerne. Der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom, når du sætter dit hus til salg. Tal med ejendomsmægleren, om det er nødvendigt at tage fotos af de rum, hvor de fleste værdier er placeret.

Brug din nabo

Nabohjælp er uvurderlig. Hvis man er fælles om lidt ekstra opmærksomhed i kvarteret, kan mange indbrud undgås. Du, din nabo og andre på vejen kan hjælpe hinanden og holde øje med hinandens huse under ferier og andet fravær.

Det lokale politi kan måske også være behjælpeligt med gode råd om nabohjælp, der passer til netop jeres område. De vil også kunne udlevere de velkendte mærkater om nabohjælp.

LÆS OGSÅ: Indbrudssikring af husets svage punkter

Hvordan kommer tyvene ind?

Det er ofte gennem en knust rude, at tyven kommer ind

Det er ofte gennem en knust rude, at tyven kommer ind. Arkivfoto.

De mest benyttede adgangsveje i forbindelse med indbrud er:

 • Knuste ruder (ca. 20 procent).
 • Ruder, der fjernes ved at pille udvendige lister af (ca. 16 procent).
 • Opbrudte vinduer (ca. 10 procent).
 • Terrassedøre (ca. 15 procent).
 • Hoveddøre (ca. 7 procent).
 • Kælderdøre (6 procent).

For øvrige indbrud er adgangsvejen ikke oplyst.

Hvad kan du gøre for at forhindre indbrud og tyveri?

Der kan arbejdes med flere typer af sikkerhed.

Mekanisk sikkerhed

Mekanisk sikkerhed er låse, nøgler, hasper osv., som skal gøre det sværere for tyven at komme ind i huset.

Teknisk sikkerhed

Videoovervågning stresser tyven og øger chancen for identifikation

Videoovervågning kan være med til at stresse tyven. Foto: Elena Elisseeva.

Teknisk sikkerhed er tyverialarmer, videoovervågning og andre foranstaltninger, der ikke forhindrer tyven i at komme ind i huset, men tiltrækker opmærksomhed og dermed stresser tyven. Samtidig kan det øge chancen for, at han opdages og fanges.

Det er en sejlivet skrøne, at det ikke kan betale sig at gøre noget - at hvis tyven vil ind, så kommer han ind. Det nytter at træffe ekstra foranstaltninger, som besværliggør det så meget for tyven, at han/hun går igen.

Indbrudstyvens største fjender er for lidt tid og for meget opmærksomhed. Hvis du derfor sørger for at gøre det vanskeligt at bryde ind, kan du stresse tyven, og der er større chance for, at indbruddet mislykkes. Dette skal også ses i lyset af, at langt størsteparten af indbrud begås af amatører. Indbruddet i netop dit hus er formentlig ikke særligt planlagt, og som redskab har tyven måske kun en skruetrækker eller et lille koben. Derfor er det i de fleste tilfælde muligt at holde tyven væk med selv små foranstaltninger.

Et godt råd er at gå en tur rundt om dit hus og se på huset med tyvens øjne. Hvor er der meget oplagte adgange til dit hus? Herefter skal du se på, hvordan du med små eller større midler vil kunne besværliggøre adgangen til dit hus. Det kan være foranstaltninger, der enten sinker ham eller gør, at indbruddet larmer og dermed skaber opmærksomhed.

Ved at sikre din bolig både inde og ude besværliggør du tyvens færden. Måske kan du gøre det så vanskeligt for ham at komme ind i huset, at han vælger at lave sit indbrud et andet sted. Eller du sinker og forhindrer hans arbejde indendøre så meget, at det er begrænset, hvad han får med sig.

LÆS OGSÅ: Sikre Låse og nøgler

Er det en fordel at mærke og fotografere sit indbo?

At du mærker dine ejendele, gør dem ikke vanskeligere at stjæle. Men det øger tyvens risiko for at blive opdaget, når han skal transportere, opbevare og videresælge varerne, fordi hver enkelt ting kan spores tilbage til tyveriet og den retmæssige ejer.

Det kan også være en god idé at fotografere dine ting, fordi det er nemmere for dig at huske, hvad du har. Husk at tage nærbilleder, så man kan se model, mærke osv.

Det er også muligt at mærke sine værdigenstande vha. DNA-mærkning. Metoden går i sin simpelthen ud på, at du dupper dine værdigenstande med en sporbar væske, der ikke kan vaskes af. Hernæst registrerer du dine mærkede genstande, så det er mulligt at opspore dig som ejermand, hvis genstandene skulle dukke op igen. DNA-væsken er kun synlig i UV-lys.

LÆS OGSÅ: Tyverialarmer, videoovervågning og mærkning

Dækker forsikringen altid indbrud og tyveri?

Ved "simpelt tyveri" dækker forsikringsselskaber ikke penge, smykker og sølvtøj

Ved "simpelt tyveri" dækker forsikringsselskaber ikke penge, smykker og sølvtøj. Arkivfoto.

Forsikringsmæssigt skelnes der mellem simpelt tyveri og indbrudstyveri.

Hvis indbrudstyven er kommet ind ad en ikke-låst dør, et åbent vindue eller på anden måde er kommet ind i huset, uden at der er tegn på indbrud, betegnes indbruddet som simpelt tyveri. Dette gælder også selv om du er i hjemmet. Ved et simpelt tyveri får du kun begrænset erstatning. Forsikringsselskabet dækker ikke penge, smykker og sølvtøj. Andre genstande som tv, computere og stereoanlæg bliver dækket med cirka 10 procent af værdien af forsikringssummen.

Er der tale om indbrudstyveri, dvs. tyveri hvor der er tegn på indbrud, fx et smadret vindue eller lign., dækker forsikringsselskabet med de afskrivninger, der nu må være i ens forsikringsbetingelser. Skade på huset dækkes også.

Der er forskel på, hvor meget forsikringsselskaberne erstatter, hvis der ikke er tegn på indbrud. Du kan kontakte dit forsikringsselskab og høre mere om, hvordan de stiller sig i det tilfælde.

I din familie- eller indboforsikring kan du læse, hvilke krav forsikringsselskabet stiller, før de vil dække tab. Der kan fx være krav om særlige foranstaltninger ved vinduer og døre eller specielle krav om låse. Dit forsikringsselskab kan også kræve ekstra foranstaltninger som tyverialarm, hvis du har mange værdier.

Har du mange smykker, kunst eller antikviteter, som kan være svære at værdisætte, kan du få dem vurderet af en guldsmed, antikvitets- eller kunsthandler.

Du skal huske at tjekke, om forsikringssummen i din police stemmer overens med summen af dine værdier.

Dækker forsikringen tyveri af ting fra haven?

Bliver der stjålet noget fra din have, betegnes det som tyveri og ikke indbrud.

Hvis dine havemøbler bliver stjålet, får du møblerne erstattet, selvom der naturligvis ikke tegn på indbrud. Forsikringsselskaberne har ikke fastsat nogen beløbsgrænse for de ting i din have, du kan få erstatning for. Men har du meget værdifulde skulpturer stående, er det en god idé at tage en snak med dit forsikringsselskab om, hvordan de forholder sig i tilfælde af tyveri.

Har du byggematerialer liggende på din grund, og de bliver stjålet, placeres erstatningsansvaret afhængigt af, hvem der har leveret eller købt dem. Får du dit byggearbejde udført af en entreprenør eller håndværker, som selv leverer materialerne, er det hans ansvar, indtil materialerne er monteret, og det er derfor hans forsikring, der dækker. Er det derimod materialer, du selv har bestilt hjem, er det dit ansvar, og din forsikring vil almindeligvis ikke dække. For at få dækket denne type tyveri, skal du tegne en entrepriseforsikring, også kaldet en all risk-forsikring.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab