Indbrudstyvene kom mens vi sov

Benedikte Plass var alene hjemme med sine børn, da indbrudstyve brød ind i huset. Læs om hendes oplevelser, og hvordan familien nu har sikret sig for at undgå et nyt indbrud.

Selv om det er 7 år siden, indbruddet skete, husker Benedikte Plass tydeligt den morgen, da idyllen over det lille, lysegrå hus blev forvandlet til en utryg virkelighed med en vished om, at midt i deres private stue, havde tyven gået rundt, mens de sov.

- Jeg var alene med vores 2 piger, mens min mand var i Indien. Vi lå og sov på første sal, da indbruddet blev begået.

- Vi opdagede intet, og det gjorde vi heller ikke, da vi vågnede. Der var godt nok lidt jord omkring vasken, men vi havde samlet kastanjer dagen før, så jeg tænkte, at det var pigerne, der havde griset, fortæller Benedikte Plass.

Hver femte er hjemme under indbrud

Ifølge en undersøgelse som Yougov har foretaget for forsikring & Pension, så sker en femtedel af indbruddene, mens beboerne er hjemme. Således også i Benedikte Plass’ tilfælde.

Hun afleverede børnene på skolen som normalt, og først da hun kom retur og ville finde sin taske for at tage på arbejde, gik det op for hende, at noget var galt. Hun opdagede en revne i køkkenruden, som var opstået, enten da tyven tog ruden ud, eller da han satte den i igen, da han gik.

- Min taske med personlige kort, penge og nogle smykker, jeg havde haft på dagen før på jobbet, og som var puttet ned i tasken, var væk. Først dér gik det rigtig op for mig, at vi havde haft indbrud, husker Benedikte Plass.

Kom indbrud til livs med nabohjælp. Foto: Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden

Kom indbrud til livs med nabohjælp. Foto: Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden

Tyve kommer igen

Hendes morgen forvandlede sig med ét til et mareridt, der varede flere måneder.

- Politiet kom og sagde, at tyvene var efter det, de kalder ”hurtige penge”, og måske bare ville se, hvad vi havde for så at komme igen. Det blev min frygt, så i de efterfølgende måneder var jeg hunderæd for at være i huset, fortæller Benedikte Plass.

Tyverialarm giver tryghed

Den frygt har Benedikte ikke i dag. Familien fik nemlig sat en tyverialarm op og udskiftet de gamle låse i hoveddørene med et nøgleløst IHC-system, der også kan simulere, at familien er hjemme med forskellige lys-scenarier. Når alarmen går, får systemet alle lys til at blinke, og det både stresser tyven og gør naboer opmærksomme på, at noget er unormalt.

Familien har også sat kameraer op til at overvåge huset udefra, da de sidste år stod over for en 3 måneder lang rejse. Det var dog ikke kameraerne, men en vaks nabo, der afværgede et indbrudsforsøg i tiden umiddelbart efter, familien var retur fra rejsen til Australien. Til gengæld fortæller kameraerne historien om, hvordan tyvene arbejder.

Nabo opdagede indbrudstyve

- Det var helt vildt og se, hvor god tid de tog sig til at køre deres bil hele vejen op til huset og så stå og diskutere og pege på, om det var det ene eller det andet vindue, de skulle gå ind ad.

- Det gjorde de, lige indtil vores nabo spurgte dem, hvad de lavede. Så fik de travlt med at sætte sig ind i bilen og bakke så kraftigt baglæns, at selv om vores nabo lukkede vores store smedejernslåger til, blev det vredet ud til siden, og den ene gik halvvejs af, mens vores nabo blev væltet omkuld. Var de kommet en halv time senere, havde vores piger cyklet op ad indkørslen, fortæller Benedikte Plass.

Tyverialarm er god, men besværlig

Hun oplever tryghed ved at have gjort noget for at besværliggøre tyvenes tilgang til familiens hus. Men hun er samtidig lidt frustreret over, at det skal være nødvendigt.

- Vores tyverialarm bliver sat til hver aften på et bestemt tidspunkt. Men den virker i hele huset, så hvis vi går op om natten, kan den gå i gang. Det skal vi have lavet om, så den fx kun overvåger stueetagen.

- Omvendt har vi et godt låsesystem, der er nemt for børnene at betjene. Og glemmer vi at låse en dør, låser IHC-systemet automatisk døren efter 15 minutter.

- Man kan også kun komme ud, hvis man ved, hvor man skal trykke på tastaturet. Det er en tryghed for os, men besværligt, hvis vi fx har gæster, der skal ind og ud, siger Benedikte Plass.

Nabohjælpen virkede

Familiens næste sikringsprojekt handler om de gamle vinduer. Indtil det er på plads, sørger de for, at nabohjælpen fungerer.

- I forbindelse med vores indbrudsforsøg sidste år, fandt vi ud af, at tyveriet var planlagt, og at tyvene havde holdt øje med huset i tiden op til indbrudsforsøget. Vores nabo, der så efter huset, mens vi var i Australien fortalte, at han et par gange måtte slukke for vores udendørs vandhane, som pludselig var tændt. Det, siger politiet, er et tydeligt tegn på, at tyvene forsøger at finde ud af, om huset bliver tilset af naboer.

- Selv om vores nabo sørgede for at slukke for hanen 2 gange, afholdt det alligevel ikke tyvene fra at forsøge sig med indbrud. Men vores opmærksomme nabo spillede en afgørende rolle, så de ikke kom ret langt, siger Benedikte Plass.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab