Indvendige vægge af gips

Det er forholdsvis nemt og billigt at opbygge en indvendig væg af gips. Det er også let at pille en gipsvæg ned igen, da den sjældent er bærende eller stabiliserende.

Hvordan er indervægge af gips bygget op?

Montering af isoleret gipsvæg.
Foto: Udlånt af Knauf Danogips

Montering af isoleret gipsvæg.

Foto: Udlånt af Knauf Danogips

Indvendige vægge af gips kan være bygget op på flere måder. Ofte er de bygget op af et skelet af enten stål eller træ, der efterfølgende er isoleret og derefter beklædt med 1 til 2 lag gips på begge sider. Der findes også uisolerede gipsvægge, som blot består af 1 lag gips. En anden mulighed er at erstatte det inderste lag gips med et lag krydsfinér, så det er nemmere at hænge ting op på væggen.

Fordelen ved at bruge 2 lag gips er, at du minimerer risikoen for, at der forekommer revner imellem pladerne. Ved at anvende 2 lag gips styrker du samtidig stabiliteten af væggen og derudover gør du det nemmere at hænge billeder, hylder og reoler op, og de vil samtidig sidde bedre og mere sikkert fast.

Gipsvægge spartles normalt 2-3 gange i samlingerne, inden de tapetseres eller beklædes med glasfilt eller glasvæv og males. Det er relativt nemt at sætte en gipsvæg op. Hvis du har hænderne skruet ordentligt på, kan du sagtens selv udføre arbejdet. Hvis du vil have en håndværker til at udføre opgaven, vil det være oplagt at få en tømre til det.

Hvor anvendes indervægge af gips typisk?

Indervægge af gips har været brugt siden 1960'erne og bruges stadig meget i dag. Særligt har parcelhuse med ydervægge som bærende og stabiliserende enheder skillevægge opbygget af gipsplader.

Gipsvægges største fordel er, at de er nemme at stille op og tage ned. Derfor er de specielt godt egnede til hjem, hvor man ønsker at kunne flytte væggene i takt med, at fx børnene bliver og man ønsker at indrette værelserne anderledes. Her er gipsvægge en stor fordel og byder på mange muligheder.

Det er også muligt at bruge gipsvægge i badeværelse og køkken, men det kræver, at du tænker på ophængning af fx toilettet og brusearmaturet i badeværelset samt tunge ophæng, såsom overskabene i køkkenet. Stålskellettet og gipspladerne har en begrænset bærerevne, og derfor skal du vælge den korrekte dimensionering af materialerne. Jo tykkere gipspladerne og stålprofilerne er, jo mere kan de bærer.

Hvordan hænger du tunge ting op på en gipsvæg? Hvis du bruger de rigtige skruer og rawlplugs, kan du sagtens hænge tunge møbler som skabe og reoler op på en gipsvæg. Det kan du bl.a. gøre ved at montere en plade af krydsfinér i vægkonstruktionen i stedet for det inderste lag gips for at gøre det nemmere at hænge ting op på væggen med almindelige skruer.

LÆS OGSÅ: Rawlplugs

Kan indervægge af gips indgå i husets bærende og stabiliserende system?

Gipsvægge kan godt indgå i husets bærende og stabiliserende system, men gør det yderst sjældent. Oftest er gipsvægge blot en indervæg, der adskiller 2 rum. Det betyder også, at det i de fleste tilfælde er relativt nemt at lave huller til døre og andre åbninger i en gipsvæg. Du skal selvfølgelig altid sikre dig, at den faktisk ikke er bærende eller stabiliserende, inden du går i gang med nedrivning af en gipsvæg. Desuden skal du være påpasselig med ikke at lave brud på eventuelle elinstallationer, som kan være ført inde i væggen.

LÆS OGSÅ: Stabiliserende vægge

Hvor godt lydisolerer indervægge af gips?

Gips lydisolerer ret godt. Hvor meget, afhænger af, hvor mange lag gips. der er monteret på træ- eller stålskelettet., og om væggen er isoleret eller ej. Isoleringen imellem stolperne reducerer også en del af den lyd, der forsøger at trænge igennem væggen.

SÅ GODT LYDISOLERER INDERVÆGGE AF GIPS

  • En gipsvæg med et lag gips på begge sider uden isolering imellem lydisolerer omkring 30 dB.
  • En gipsvæg med 2 lag gips uden isolering imellem lydisolerer omkring 36 dB, hvis hulrummet er 45 mm, og 40 dB, hvis hulrummet er 70 mm eller mere.
  • En gipsvæg med 2 lag gips og isolering imellem lydisolerer omkring 40 dB, hvis der er 45 mm isolering i hulrummet, og omkring 48 dB, hvis der er 70 mm isolering i hulrummet.

Hvor godt brandisolerer indervægge af gips? 

Gipsvæg med stålskelet og lægteskelet.
Illustration: Jan Pasternak

Gipsvæg med stålskelet og lægteskelet.

Illustration: Jan Pasternak

En gipsvæg beklædt med 2 lag gips vil normalt være en BD30-konstruktion,uafhængigt af om den er bygget op med et skelet af træ eller stål, eller om den er isoleret eller ej. En BD30-konstruktion vil kunne modstå brand i en halv time, uden at der kommer hul i væggen, eller at væggen svækkes, så branden kan brede sig til naborummet. 

Hvis væggen er beklædt med 3 lag gips, er den en BD60-konstruktion og den kan modstå ilden i 1 time.

Hvilket underlag kræver indervægge af gips? 

Under normale omstændigheder er der ikke noget krav om, at en gipsvæg skal have et fundament at stå på. En gipsvæg kan stå oven på de bjælker, der bærer gulvet, langs med bjælkerne, på tværs af bjælkerne og midt imellem bjælkerne på en bjælke oven på den bræddekonstruktion, der bærer laget af indskudsler. Et terrændæk af beton eller en etageadskillelse af betonelementer er også et ganske udmærket underlag for en gipsvæg.

Hvor dyre er indervægge af gips i forhold til andre typer indervægge?

Gipspladevæg på tværs af bjælkelag.

Gipspladevæg på tværs af bjælkelag.

Illustration: Jan Pasternak

En indervæg af stålskelet med 1 lag gipsplader på hver side koster ca. 13.000 kr. inkl. moms i materialeudgift. Udgift til tømrerens arbejde løber op i ca. 18.000 kr. Samlet udgift er anslået til at være omkring 31.000 kr. (2014 priser fra V&S Prisdata).

En indervæg af mursten (tegl) koster til sammenligning ca. 23.000 kr. inkl. moms i indkøb. Udgift til mureren er ca. 54.000 kr. Samlet udgift anslået til 77.000 kr. Grundet indervæggens vægt, skal du have en rådgivende ingeniør til at beregne og vurdere, om der skal laves et fundament eller ej, og oftest vil et fundament være påkrævet. Pris for fundament er ca. 6.500 kr. for materialer og 7.500 kr. for arbejdsløn. Samlet lander prisen for et fundament på ca. 14.000 kr. (2014 priser fra V&S Prisdata).

LÆS OGSÅ: Indvendige vægge af mursten

En indervæg af let-klinkerblokke med puds med en tykkelse på 120 mm koster til sammenligning ca. 28.500 kr. inkl. moms i indkøb af materialer. Udgift til mureren løber op i ca. 42.500 kr. Samlet udgift er anslået 71.000 kr. Vær dog opmærksom på, at du, grundet indervæggens vægt, skal have en rådgivende ingeniør til at beregne og vurdere, om der skal være et fundament og hvor stort det skal være. Pris for fundament er ca. 6.500 kr. for materialer og 7.500 for arbejdsløn. Samlet løber prisen på fundamentet op i ca. 14.000 kr. (2014 priser fra V&S Prisdata).

LÆS OGSÅ: Indvendige vægge af gasbeton

Bemærk, at priserne for de 3 indervægge er kun for materialer og arbejdsløn. Dertil skal du medregne ekstra omkostninger for de tilstødende flader og komponenter, som fx gulve, lofter, rørføringer, elkabler osv., der efterfølgende skal ændres, monteres eller tilsluttes. 

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Knauf Danogips A/S
  • BPB Gyproc A/S
  • V&S Prisdata. Husbygning Brutto | Byggecentrum | 2008 (2014 priser fra V&S Prisdata)

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab