Intelligent pære: Luft ud, når den skifter farve

Et nyt system er ved at blive testet hos 20 børnefamilier. Her er en indeklimamåler koblet sammen med en intelligent pære, som skifter farve, når det er tid til at lufte ud.

Den intelligente pære fra Philips Hue skifter farve fra hvid til rød, når CO2-niveauet er for højt.

Sådan ser det ud, når CO2-niveauet på børneværelset er for højt, og den intelligente pære skifter farve. 

Måske leger børnene koncentreret med klodser på børneværelset. Eller måske ligger de og sover, mens du sidder med en god bog i sofaen. 

Under alle omstændigheder er det ikke umiddelbart til at mærke, at CO2-niveauet på børneværelset lige nu stiger, og snart er det så højt, at indeklimaet på børneværelset er dårligt, hvilket påvirker børnenes indlæring og udvikling. 

Men det skal en ny løsning lave om på. For selvom et stigende CO2-niveau og et dårligt indeklima er et ’usynligt’ problem, så kan det nu blive synligt. 

Nyt forsøg skal teste afsløre dårligt indeklima

20 børnefamilier er nemlig i forbindelse med et toårigt projekt i gang med at teste et nyt system, hvor en indeklimamåler fra Netatmo bliver koblet sammen med en intelligent pære fra Philips Hue. 

Indeklimamåleren bliver sat på børneværelset, og når CO2-niveauet når et for højt niveau, skifter den intelligente pære farve og lyser rødt. 

LÆS OGSÅ: Indeklima

I videoen herunder kan du se, hvordan pæren fungerer, og høre projektleder Lene Wiell Nordberg fra Realdania fortælle om forsøget.

CO2

Et højt niveau af CO2 (kuldioxid) er ikke i sig selv sundhedsskadeligt, men for høj koncentration kan give hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. Samtidig er et højt kuldioxidniveau tegn på, at den samme luft har været i rummet for længe og trænger til at blive skiftet ud.

CO2 måles i ppm (parts per million, dvs. antallet af CO2-molekyler blandt luftmolekyler).

Under 1.000 ppm er et fint indeklima

1.000-2.000 ppm er et dårlig indeklima

Over 2.000 ppm er et meget dårligt indeklima

Reager ved dårlig luftkvalitet

Når pæren lyser, er det et tydeligt tegn på, at det er tid til at gøre noget, forklarer Lene Wiell Nordberg, projektleder hos Realdania, der står bag indeklimaprojektet. 

– En af de vigtige ting omkring indeklima er, at det er usynligt. Vi kan faktisk ikke rigtig mærke, når luftkvaliteten er dårlig. Så det med at installere en pære, der skifter farve, det gør, at det bliver synligt for os, og at vi dermed kan reagere på det og åbne vinduet og faktisk skabe et bedre indeklima, siger Lene Wiell Nordberg. 

To simple råd

Den røde pære er blot et ud af fire tiltag, der bliver testet, forklarer Lene Wiell Nordberg. 

– Det, der er fælles for dem, er, at vi gerne vil have familierne til at lufte mere ud. Blive mere opmærksomme på indeklimaet. Fordi vi ved, CO2 dæmper hjernens aktivitet, så vi vil gerne have, at familierne i virkeligheden lufter bedre ud. Lufter ud på de rigtige tidspunkter og åbner døren til børneværelset, når børnene sover. Det er to meget simple råd, og vi ved, at det gør en forskel i forhold til indeklimaet, siger hun. 

Du kan også selv teste systemet derhjemme. Du skal bruge en Netatmo vejrstation, et Philips Hue Starter Kit (Color) og den gratis app Stringify, der findes til både iOS og Android. 

Netatmo Vejstration er set til 1.118 kr. i danske netbutikker, mens Philips Hue Color Starter Kit ligger fra 1.236 kr. For at kunne forbinde de to systemer, er det nødvendigt med netop vejrstationen og startsættet og ikke andre, mindre produktpakker.

Træk musen rundt på 360 gradersbilledet af værelset og få gode råd til et sundt indeklima ved at klikke på de små billeder nedenfor.

Om projektet

100 børnefamilier får målt niveauet af CO2 på børneværelset i november 2017-marts 2018. 

  • 20 familier får en pære, der skifter farve, når CO2-niveauet er for højt. 
  • 20 familier modtager et månedligt nyhedsbrev med gode råd om indeklima og udluftning. 
  • 20 familier får værktøjer til at skabe nye vaner, bl.a. et vaneskema og klistermærker med påmindelser om at lufte ud. 
  • 20 familier får en ugentlig opgørelse over CO2-niveauet den forgangne uge med en opdeling, der viser om indeklimaet er blevet bedre, hvordan det har været i forhold til gennemsnittet m.m. 
  • 20 familier er i en kontrolgruppe. 

Forsøget er et samarbejde mellem Realdania og adfærdsdesignfirmaet /KL.7. 

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab