Intelligente gardiner kan fjerne lugt af røg og mados

Nye intelligente gardiner kan fjerne lugten af cigaretrøg og mados i boligen. De koster 10-15 procent mere end almindelige gardiner.

Firmaet Drapilux har udviklet en type gardiner baseret på nanoteknologi. Gardinerne indeholder et kemikalie, der kan nedbryde lugte fra tobaksrøg, mados, husdyr og affald, og omdanner de skadelige stoffer til ren luft.

Ifølge direktør Carsten Sørensen fra tekstilvirksomheden Pagunette, der markedsfører de intelligente gardiner i Danmark, er gardinernes virkning testet og dokumenteret af en lang række kontrolinstanser og forskningsinstitutioner i Tyskland.

Fjerner lugten af våd hund og fondue

- De intelligente gardiner er rigtig fine i spisestuen eller hos rygere, og de fjerner også lugten af våd hund, fortæller direktør Carsten Sørensen, der selv har gardinerne derhjemme.

- Vi får ofte fondue her om vinteren, og den lugt er gardinerne gode til fjerne. Lugten kan jo ellers hænge i luften i flere dage, siger Carsten Sørensen.

Gode for allergikere

Carsten Sørensen fremhæver, at gardinerne også er gode for allergikere, der ikke kan tåle formaldehyd og andre kemiske stoffer. Det patenterede stof i gardinerne nedbryder nemlig en række kemiske stoffer, som findes i vores boliger, så indeklimaet bliver bedre.

- Det er ikke ligesom de der Wunderbaum, som vi hænger i bilen, der tilfører en ny duft. Gardinerne fra Drapilux fjerner lugtene uden at tilføre andre skadelige stoffer til luften, siger han.

Stor interesse fra private

Egentlig er gardinerne udviklet til at bruge på hoteller, restauranter og sygehuse, men hos Pagunette oplever de hver dag at få ordre på små mængder af gardinstoffet fra private boligejere.

- Vi har oplevet en stigende interesse for produktet siden gardinerne kom på markedet for tre år siden. I starten var folk nok lidt skepsis overfor, om det virker, men nu er de ved at tage gardinerne til sig. fortæller Carsten Sørensen.

Kan vaskes ved 40 grader

Gardinerne koster cirka 10-15 procent mere end almindelige gardiner. De fås i en lang række farver og både i tykke og tynde kvaliteter. Dog kun i vævede tekstiler og ikke som rullegardiner og persienner. Stofferne kan vaskes ved 30-40 grader op til 40 gange, uden at det går ud over virkninger.

- Gardinerne behøver ikke at blive vasket særlig tit. De kan selvfølgelig godt blive beskidte, hvis man sparker til dem med jordede fodboldstøvler, men de bliver ikke fedtede og lugter heller ikke, siger Carsten Sørensen.

Farlig nanoteknologi

Der har været skrevet en del i medierne om sundhedsrisikoen ved produkter, der er baseret på nanoteknologi ? sådan som de intelligente gardiner er. Ifølge en rapport fra Teknologirådet er det svært at sige noget sikkert om, hvor farlige nanoprodukterne er, fordi der mangler viden på området, netop fordi teknologien er så ny.

Når nanoteknologi er mistænkt for at være farligt, skyldes det, at partiklerne er ganske små, og derfor kan have uforudsete effekter, når de kommer ind i kroppen eller ud i naturen. Teknologirådet pointerer, at det især er de frie nanopartikler, der vækker bekymring. Mens nanopartikler, der er indbygget i et materiale, ikke på samme måde anses for at være farlige.  

Carsten Sørensen mener da heller ikke, at der er nogen sundhedsrisiko ved gardinerne fra Drapilux.

- Partiklerne er bundet til tekstilet. De løsner sig ikke, fordi man rører ved dem. Jeg har ikke hørt, at der skulle være nogle problemer for sundheden, siger han.

Sådan virker det intelligente gardinstof

Gardinstoffet Drapilux air virker katalytisk. Tekstilet indeholder et patenteret kemikalie, der nedbryder skadelige stoffer, som formaldehyd, nikotin og andre lugte fra tobaksrøg, mados, husdyr og affald. Når de skadelige stoffer kommer i berøring med gardinstoffet bliver det omdannet til naturlige og ugiftige stoffer. Virkningen er ligesom en bilkatalysator, der omdanner udstødningsgas til ren luft.

Kilde: www.drapilux.dk


Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab