Når sommervarmen altid er over 30 grader, er aircondition en nødvendighed for at kunne holde varmen ud i de boligkomplekser, der siden 1940’er er skudt op i massivt omfang i de israelske byer.
Mere end 2½ mio. mennesker er indvandret til Israel siden 1948. I nogle dele af landet er befolkningstætheden dobbelt så stor som i Danmark.
Israel er cirka halvt så stort arealmæssigt som Danmark. Til gengæld bor her godt 7,8 mio. mennesker, hvor vi til sammenligning kun er omkring 5,6 mio. indbyggere i Danmark.
Religionen vigtig i hverdagen
Omkring 80 procent af landets befolkning er jøder, og 15 procent er muslimer. Resten er drusere eller kristne mindretal.
Den massive jødiske indvandring har skabt grobund for religiøse stridigheder internt i befolkningen, og religion spiller derfor en vigtig del i israelernes hverdag.
Huspriser stiger
Huspriserne i Israel har de seneste år været stigende. Landet tegner sig for de højeste boligpriser i hele Mellemøsten, og der bliver spekuleret i, om der er ved at udvikle sig en regulær boligboble. En lejlighed på 120 kvadratmeter i Tel Aviv kan erhverves for 6,2 mio. danske kroner, mens en lejlighed på 60 kvadratmeter koster ca. det halve.
Kom indenfor hos familien Brmlis her
Velkommen indenfor
Velkommen til familien Brmlis hjem i den nordisraelske by Hod-Hasharon. I byen, der ligger uden for Tel Aviv, bor cirka 50.000 indbyggere.
Mezuzah’er mod ondskab
På dørkarmene i de jødiske hjem finder man mezuzah’er – en lille beholder, der indeholder citater fra toraen, og som er monteret på dørkarmene ind til sove- spise- og bederum. De har til formål at beskytte mod ondskab. Noah og Arel har deres helt egen mezuzah hængende på dørkarmen ind til deres værelse.
Sparsom køkkenplads
Kombineret køle-fryseskab er en god løsning, når der skal spares på pladsen i køkkenet.
Billigere i forstaden
Med en husleje på 7.000 kroner for 70 kvadratmeter sidder familien en del billigere, end hvis de havde boet i Tel Aviv. Her koster det i gennemsnit 8.700 kroner at leje en lejlighed på blot 60 kvadratmeter, mens en lejlighed på 120 kvadratmeter kan lejes for 14.700 kroner om måneden.
Symbolsk lysestage
Chaplin har sneget sig ind ved siden af den syvarmede lysestage, der pryder hylden i køkkenet, hvor servicen praktisk står fremme. Den syvarmede lysestage kaldes også Menorah og er det oprindelige jødiske symbol på livets træ, som står midt i paradisets have.
Traditionsrigt bagværk
Der bliver hentet inspiration til bagning i kogebogen, der ligger opslået på sofabordet. Brød er en vigtig del af de jødiske traditioner. Traditionelt jødisk brød er et hvidt brød kaldet challe. Bagels er også en israelsk opfindelse.
Påske uden gær
Påsken er jødernes største højtid, hvor brød også spiller en central rolle. For at markere højtiden spiser man udelukkende brød, der er lavet uden gær. Op til påsken skal der gøres hovedrent, og især køkkenet skal være brød- og krummefrit, så hjemmet er renset for alt indeholdende gær.
Lille køkken
Lior tilbereder frokosten i familiens køkken, hvor der er sparsomt med plads.
Lejen er ½ af lønnen
Lejligheden koster ca. 7.000 kroner om måneden, hvilket svarer til ca. halvdelen af familiens indkomst. I Danmark går ca. 20 procent af den disponible indkomst til boligbenyttelse. Hertil kommer et beløb til el, vand og varme.
4 ud af 5 er jøder
4 ud af 5 indbyggere i Israel er jøder og religion spiller en vigtig rolle i dagligdagen. Til sammenligning bor der kun ca. 4.000 jøder i Danmark.
Aircondition er standard
Noah og Arel deler værelse – med aircondition. Aircondition er stort set fast inventar i de fleste israelske hjem. I Danmark har der aldrig været en tradition for at have aircondition i hjemmet. Dog er luft til luft varmepumper, som kan ”vendes”, så de hiver kold luft ind om sommeren, ved at blive mere udbredt.
Religiøs dekoration
På væggen ind til køkkenet hænger en tavle med sabbatbønnen. Den læser Lior op for sin kone og børn hver fredag aften for at markere, at sabbatten begynder. Religiøse genstande er fast inventar i de jødiske hjem. Knap 80 procent af den danske befolkning er medlem af folkekirken, men reelt er det kun hver 12. dansker, som jævnligt læser i bibelen.
Sociale traditioner
Over 90 procent af den israelske befolkning bor i byerne. I modsætning til i Danmark, hvor en del vælger at bo en smule isoleret på landet, er der i Israel ikke en tradition for at bo afsides fra andre. Dem, der bor udenfor de store byer, bor ofte sammen i små samfund, hvor man tager del i et fællesskab, som man fx kender fra kibbuz’er, hvor flere familier er gået sammen for at drive landbrug.
Familiens medlemmer
Familien består af far Lior, som er vejarbejder, og mor Lilch, der arbejder som lærer i en børnehave, samt deres to børn Arel på 3 år og Noah på 2 år.
Lejligheden
Lior og Lilch bor til leje i lejligheden, der er på 70 kvadratmeter og består af 3 værelser. Lejligheden ligger i en 5 etages betonblok, som er opført i 1970.
Populære sten
Sten er det hyppigst anvendte gulvmateriale i Israel, da det er med til at skabe et behageligt indeklima på de varme sommerdage. Dets popularitet som gulvmateriale skyldes også, at det er let tilgængeligt. Også trægulve ses i israelske hjem, mens gulvtæpper er langt mindre udbredt.
Samvær i køkkenalrum
Et stort køkkenalrum danner rammen om familiens hverdagsliv. Herudover rummer lejligheden et børneværelse, et forældresoveværelse samt separat wc og bad. Adskillelse af wc og bad er mere reglen end undtagelsen i Israel, hvor man i Danmark derimod oftest har begge funktioner samlet i ét rum.
TV-tid
Noah og Arel får lov til at se tegnefilm. Fjernsynet har en central placering i stuen, ligesom man også ser det i de fleste danske hjem.
El og vand - samme priser som i DK
Familien bruger mellem 1.400-2.000 kroner om måneden på el og vand. De gennemsnitlige forbrugsudgifter for vand og el i en familie i Danmark på 2 børn og 2 voksne ligger på omkring 1.700 kr. om måneden (2013). Dertil kommer en varmeudgift på godt 1.100 kr. om måneden for den danske gennemsnitsfamilie.
Hårde hvidevarer ikke inkluderet
De hårde hvidevarer har familien selv været ude og investere i, da de ikke følger med lejemålet – med undtagelse af komfuret. I Danmark er det derimod ikke unormalt, at der bliver gjort reklame for de hårde hvidevarer, når folk skal sælge sit hus – for her følger alt som regel med i købet.
Kage og tegnefilm
Der bliver hygget med kage og tegnefilm. I hjørnet ved siden af tv’et står familiens spisebord, der på grund af den sparsomme plads i lejligheden, er slået sammen.