Jagten på det perfekte hjem

Marianne og Carsten Aagaard har skabt et næsten perfekt hjem med specialrum, masser af elektronik og egen terrasse til de tre børn. Se huset.

Billedserie: Jagten på det perfekte hjem

Reportagen er fra 2009.

Marianne og Carsten Aagaard har forsøgt at gøre det, som de fleste familier drømmer om, og kun et fåtal opnår: At skabe det perfekte hjem. Et hjem med alt fra et underholdningsrum til fingerscanner og farvede LED-lys, der kan skabe forskellige stemninger.

Carsten Aagaard er uddannet tømrer og ejer sammen med sin kone Marianne, der er teknisk tegner, virksomheden Aagaardhuset. Så alle redskaberne og visionerne var inden for rækkevidde, og parret besluttede sig for at prøve at bygge det perfekte hus til selv og deres tre børn i Lind ved Herning.

- Jeg havde tegnet 23 forslag, før vi fandt frem til den endelige løsning for os. Men vi fandt den, og resultatet er blevet fantastisk, siger Marianne Aagaard.

LÆS OGSÅ: Boligreportager

Familien Aagaard

  • Carsten Aagaard, tømrer
  • Marianne Aagaard, teknisk tegner og multimediedesigner
  • Jesper Aagaard
  • Charlotte Aagaard
  • Maria Aagaard

Højde og lys var førsteprioritet

Der var ingen tvivl om, hvad prioriteterne i det nye hus var. Det adskilte sig kraftigt fra de huse, de tidligere havde boet i.

- Højde og lys var førsteprioritet for os. Og så ville vi have en voksenafdeling og en børneafdeling. Det var vores udgangspunkt, da vi for tre et halvt år siden udarbejdede de første tegninger, siger Marianne Aagaard.

- Det var de større åbne rum og den store stue/køkken-alrummet, der dominerede. Det måtte ikke være for klemt. Derfor var løsningen at gå efter lys og højde. Det endte med, at vi fik en arkitekt til at hjælpe os, da vi var kørt fast. Han fik fire tegninger, alle med forslag, vi kunne lide. Og så kom han tilbage med en tegning, hvor han havde samlet det hele, og det var lige den løsning, vi ledte efter.

Kælder blev droppet

- Vi valgte arkitektens løsning, fordi den indeholdt alt det, vi havde bedt om. Men der var dog nogle rettelser. Eksempelvis var viktualierummet oprindeligt større, men vi valgte at integrere det mere i køkkenet, og det blev derfor lidt mindre. Desuden blev vores badeværelse indrettet anderledes, og badekarret blev f.eks. flyttet, fordi vi ikke ville have det lige ved vinduet, siger Carsten Aagaard.

Der blev foretaget en stabilitetsberegning. 19 lodrette jernstolper (11 i grundkonstruktionen og otte i vinduerne) og tre tværgående skulle bære hele konstruktionen, og det betød, at 10 tons jern skulle indregnes i byggeriet.

- Da vi kiggede på tegningerne, valgte vi dog kælderen fra. Men det var af tidsmæssige årsager, for vi ville nå at være færdige, inden vi skulle flytte ud af det gamle. Det gav til gengæld mere plads til værelserne, fordi vi nu ikke længere skulle beregne plads til en trappe.

Lyset spiller sin helt egen rolle i huset, og i stuen skifter det hver time.

Store døre og vinduer til et stort hus

Der blev foretaget mange større og mindre justeringer undervejs. Vinduespartiet i stuen blev flyttet hen mod skorstenen, fordi det ville give den store murede ydervæg væsentligt mere magt. Ligeledes ville Carsten og Marianne Aagaard ikke have en "grim jerngenstand" hængende ned i køkkenet, så de fik bygget en stor emhættekasse (3,60 x 1,40 meter), samme størrelse som kogeøen. Udendørsbruseren blev også droppet, fordi de simpelthen ikke kunne se, hvornår de skulle bruge den.

- Men en ting, vi tidligt havde besluttet os for, var, at vi ikke ville have standardmål i nogen dele af byggeriet. Derfor går eksempelvis alle vinduer og døre op i 2,30 meter og ikke i standardmål 2,10 meter. Det passede bedre, specielt når vi havde ønsket at få højde på huset siger Carsten Aagaard.

- Vi havde heller ikke et ønske om at kunne stå og kigge fra køkkenet ud i indkørslen og se, hvem der kommer forbi. Derfor er køkkenet, hvor vi opholder os rigtig meget, lagt ind i den høje, bagerste del af byggeriet supplerer Marianne Aagaard.

Alle kabler og ledninger skulle væk

Huset er i alt på 267 kvadratmeter plus en garage på 36 kvadratmeter. I alle rum er lagt store, lyse naturfliser importeret fra Italien. Der er to badeværelser og et gæstetoilet, alle med væghængte toiletter og skabe. Men gennemgående for alle rum i huset er, at der ikke er en ledning, en wire eller et kabel at se nogen steder.

- Det krævede ekstra planlægning, for alle kabler og ledninger skulle tegnes ind fra starten, hvis de skulle støbes ned i fundament, som det bl.a. var tilfældet med centralstøvsugeren. Og i dag styres alt lys, lyd og data fra bryggerset, der også fungerer som et slags kontrolrum siger Carsten Aagaard.

Lydlofter og rum med 106 tommer stor tv-skærm

Overalt i huset er der opsat såkaldte lydlofter med huller, så lyden kastes rigtigt tilbage. Det betyder, at det ikke runger i de store rum, når der bliver skruet op for musikken eller for tv'et, eller når flere mennesker er samlet og taler sammen.

- Vi ville have god lyd i huset, og det førte til, at vi også ville have gode billeder. Da vi allerede havde Hi-Fi Klubben i tale omkring installering af højttalere i hele huset, besluttede vi os for at bygge et lille entertainmentrum

I rummet er der Playstation, projektor og musikanlæg. Her kan børnene spille spil med deres kammerater på en 106 tommer skærm, som også bruges som hjemmebiograf.

Det firkantede er bærende gennem huset, men læg mærke til lyset under skabene på børnenes badeværelse

Fra atriumgården kan man sagtens nyde stemningen i køkkenet.

De farvede lys skaber stemning

Det måske mest markante ved huset er lyset, som især kan nydes i vinterhalvåret eller i de sene aftentimer om sommeren. Der er brugt LED-lys overalt i huset, og i alle rum er der elementer af farvet lys, som man selv kan justere til lige nøjagtigt den farve, man gerne vil have.

- Jeg startede med at ville have uplights på væggene, men vi fik rådgivning på lysdelen af byggeriet. Dagslyset ændrer sig jo meget med de mange forskellige lysindfald, så det var vigtigt, at aftenlyset også kunne ændres. Derfor så vi hurtigt værdien i de farvede lys, der med de mange forskellige funktioner kunne skabe et væld af forskellige stemninger. Vi var bange for, det ville blive lidt for hvidt og sterilt. Farverne bryder den stemning og skaber en masse liv, fortæller Marianne Aagaard.

Fingerscanner frem for almindelig lås

Hele huset er naturligvis sikret efter alle kunstens regler. På døren sidder en fingerscanner, og scanningen kobles sammen med en indkodning i computeren, der passer til det enkelte familiemedlem.

- Kommer vores yngste datter Maria f.eks. hjem en eftermiddag lidt før os andre, genkender computeren hende via scanningen, og computeren er kodet til at tænde mere lys, end når f.eks. jeg kommer hjem, siger Carsten Aagaard.

- Og når den sidste går ud af huset, og alarmen sættes til, fortæller den dig, hvis du har glemt at lukke et vindue eller en dør, og hvor i huset det er.

Børn får hver deres terrasse

Der mangler stadig masser af detaljer, men hovedprioriteten fremover bliver fokus på de tre børneværelser, der ligger i forlængelse af hinanden. - Alle tre børn får deres egen lille terrasse ud for deres værelse. Her kan de sidde ude med deres venner. Det er meningen, at Charlotte, der er meget kreativ og har malet mange af billederne til vores vægge, skal have værelset tættest på køkkenet. Så kan hun gå ud og sætte sig under træet og male. Jesper, der er storebror, får værelset tættest på udgangen, så han og gutterne hurtigt kan komme og gå, når de har lyst. Maria får værelset i midten, siger Carsten Aagaard.

Fakta om huset

  • Størrelse: 267 m2
  • Teknik: Centralstøvsuger, affaldskværn, Quooker - kogende vandhane, lhc-styring, åbningsautomatik i øverste vindue, fingerscanner, alarm, LED-farvet lys, ingen kabler
  • Rumdeling: 
    Køkkenalrum, 53 m2 - Viktualierum, 3 m2 - Pejsestue, 31 m2 - 2 børneværelser på hver 16 m2 - 1 børneværelse på 15 m2 med tilhørende 4 m2 klæderum - Gæstetoilet, 2 m2 - Børnebadeværelse, 8 m2 - Bryggers/kontrolrum, 12 m2 - Kontor, 14 m2 - Forældrebadeværelse, 10 m2 - Soveværelse, 16 m2 - Klæderum, 6 m2 - Gangarealer.
  • Udendørs: 
    Garage, 33 m2 - Atrium, 42 m2 - Overdækket terrasse, 36 m2 - Udekøkken - Udespa.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab