Julepynt til have og indgangsparti

Julelys og julepynt gør mørket mere overkommeligt – og glæder store og små – både ude og inden døre. Læs om julebelysning og julelyskæder i haven.

Findes der noget mere stemningsskabende og hyggeligt på en kold og mørk vinteraften end en smuk udsmykket have med julebelysning af elektriske eller levende lys? Læs med her og få gode ideer til hygge og juleudsmykning.

Hvis du har gemt æbler fra efterårets æblehøst er de dekorative sammen med en lanterne og et par lyskæder. Foto: iStock

Julelyskæder

Hvad angår lyskæder, så har udbuddet aldrig været større, men det er en god ide at gå efter LED-lyskæderne, som let bruger 75 procent mindre strøm end glødelyskæderne og desuden holder længere.

En LED-lyskæde holder ca. 30.000-70.000 timer, hvilket svarer til, at den kan stå tændt hele døgnet i vintersæsonen i 14-32 år.

Husk også at se lyskæden tændt, før du køber den - der er meget stor forskel på lysenes farve og intensitet.

Julebelysning med levende lys

Hvis du er mere til levende lys end elektriske, så er lanterner en smuk løsning i den mørke juletid. De kan fx være placeret ved hoveddøren eller i en række langs havestien op til døren.

Du kan også prøve at lave dine egne lanterner af is. Det er nemt og billigt - og du kan se instruktionen her.

foderhus pyntet til jul

Læg mos, grene, æbler og mejsekugler uden net i bunden af havens foderhuse.

Foto: Fru Pedersens have.

Gå i gemmerne

Du kan sagtens give haven en juleopgradering, selv om du ikke vil bekoste en masse penge på pynten. Det handler blot om at være kreativ og gå i gemmerne. Hæng fx et par udtjente skøjter eller en gammel vinterhat op med at par grangrene eller kogler, og du har allerede tilføjet haven lidt nostalgisk stemning.

Gå i skoven

Du kan desuden finde rigtigt meget gratis pyntemateriale i Naturstyrelsens skove, der er et skatkammer af farverige bær, kviste, kogler og blødt mos, som man kvit og frit kan tage med hjem.

Du må dog kun tage til eget forbrug, det vil sige cirka en posefuld. Du må udelukkende tage ting, der ligger på jorden, altså ikke noget med at plukke fra træerne. Det eneste, du ikke må tage fra skovbunden, er grangrene.

julepynt i drivhus

Hvorfor ikke også pynte op i drivhuse og orangerier? Foto: Bruuns Have.

Pynt med æbler

Hvis du har gemt æbler fra efterårets æblehøst, kan de sættes på en kraftig snor og hænges som røde perlekæder rundt omkring i haven. Udover at pynte fungerer de også som foder til de sultne fugle. Æblerne er også dekorative i gamle kurve.

Udsætning af havreneg er en anden måde let måde at dekorere haven på, som glæder både fugle og mennesker.

Skab pynteborde

Et andet godt tip er at bruge havens inventar som basis for små stilleben. Havebordet skal jo alligevel ikke bruges før til sommer.

Havens foderhuse kan også bruges som dekorationer, læg lidt grene, mos og kogler i dem, foruden forskellige lækkerier til fuglene.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab