Kære arkitekter

Vi overvejer at anskaffe en brændeovn, både for hyggens skyld og som supplement til radiatorerne. Men vi er i tvivl om, hvor vi skal placere den i stuen, som er 34 m2 (4,5 x 7,6m).

Spørg om indretning

Denne artikel stammer fra brevkassen ”Spørg om indretning”, som Videncentret Bolius tidligere har haft.

Vi har snakket om at få den indbygget eller hængt op på væggen, men kan ikke rigtigt finde en løsning, fordi der er vinduer på hele den langside, hvor den bør stå (altså modsat vores sofaer). Så nu har vi fået den ide at stille den midt i stuen. Tror du, det kan lade sig gøre?

Uanset hvilken placering du foreslår, kan du så hjælpe med at placere vores 3-2-1 sofaer, så vi kan se ilden, haven og tv’et?

Mvh. V. Helmersen

Kære V. Helmersen

Problemet med placeringen af en brændeovn i jeres stue, som du beskriver, er en velkendt udfordring i parcelhuse fra 1960-1970'erne, hvor det meste af stuens facade er vinduer. Hustypens skorsten er ofte optaget af aftrækket fra den primære varmekilde: fyret.

Stuens dimensioner og naturlige ganglinjer mellem dørene giver flere indretningsmuligheder. Hvis brændeovnen placeres midt i stuen, som du foreslår, vil I fastlåse indretningsmulighederne og fleksibiliteten fremover.

Vælg en væghængt eller fritstående brændeovn

En indbygget ovn tager en del plads ud fra væggen, så I jeres tilfælde, hvor I har et møblement, der skal tages hensyn til, kan det anbefales at anskaffe en væghængt eller en fritstående brændeovn.

Placér brændeovnen i hjørnet

Med jeres behov for at kunne betragte tv'et, brændeovnen og udsigten til haven fra sofagruppen foreslår jeg en løsning, hvor brændeovnen placeres i hjørnet mod vinduesfacaden. Skorstenen kan både føres direkte gennem loftrummet og tag, eller via facaden, afhængig af hvilke aftræksmuligheder den valgte brændeovn har.

Husk, at brændeovnsinstallationen skal godkendes af den lokale skorstensfejermester.

Mvh. arkitekt maa og Videncentret Bolius' rådgiver Thomas Hjort