Kan danske edderkopper bide dig?

Danske edderkopper er ikke farlige. Men er de i stand til at bide dig? Udenlandske edderkopper kan være dødelige, men kan de overleve i Danmark? Få svar her.

Nærbillede af stor husedderkop på hvid baggrund

Stor husedderkop, som ses på billedet, er en af de arter af danske edderkopper, der godt kan give mennesker et bid, der kan mærkes.
Foto: Byrd/Gitte 

Ja, de danske edderkoppearter kan godt bide, men de fleste af dem kan ikke bide igennem din hud. Og det er ikke farligt at blive bidt af en dansk edderkop.

Hvornår bider edderkopper?

Edderkopper angriber dig ikke ud af det blå. Så hvis du står med bare fødder på stuegulvet og ser en edderkop kravle forbi, kan du tage det helt roligt - den vil ikke begynde at bide dig i tæerne.

LÆS OGSÅ: Edderkopper i boligen

Edderkopper kan bide dig, hvis du rører ved dem og tager dem op i hånden, eller hvis de bliver klemt under dit tøj.

Hvor store edderkopper lever der i Danmark?

I Danmark findes der ca. 500 forskellige edderkopper. De mest almindelige er de hurtige jagtedderkopper og korsedderkopper (hjulspindere), der sidder i det velkendte ottekantede spindelvæv.

Derudover findes husedderkoppen (tragtspinder) også mange steder. Husedderkopper er de største edderkopper, vi har i Danmark. En husedderkop af hankøn kan blive op til 10 cm i diameter, hvilket svarer til størrelsen på en underkop. Men det er kun, hvis benene foldes helt ud. Selve husedderkoppens krop bliver kun op til 1 cm bred.

Hvordan føles et bid fra en husedderkop?

En almindelig husedderkop kan bide igennem din hud, så du føler et lille stik. Men biddet vil typisk ikke have nogen effekt, og huden vil altså hverken blive rød, hæve eller klø.

Der er 6-7 andre edderkoppearter, som er almindelige i danske hjem, men i modsætning til husedderkoppen kan de ikke bide gennem hud.

Kan udenlandske edderkopper overleve i Danmark?

Danskere får med mellemrum hjembragt giftige edderkopper til Danmark. Fx, når man importerer amerikanerbiler og samtidig hjembringer sorte enker i bilerne. Men der er endnu ikke set eksempler på, at de udenlandske edderkopper har kunne klare sig i Danmark.

Det danske klima er simpelthen for barsk til at disse edderkopper kan overleve udendørs. Indeklimaet i danske boliger er også ofte for tørt, så vi har endnu ikke set et eneste eksempel, selvom danske turister formentlig jævnligt bringer edderkopper med hjem i bagagen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab