3 slags uv-stråler

Solen udsender forskellige typer stråling - både synlige og usynlige. De synlige stråler kaldes 'synligt lys', mens de usynlige kaldes 'stråling', der både omfatter infrarød stråling (IR-stråling) og ultraviolet stråling (uv-stråling).

Stråling har forskellige bølgelængder - hvor infrarødstråling har den længste størrelse, synligt lys den mellemste og ultraviolet lys den korteste størrelse, som indeholder mest energi.

Der findes 3 slags ultraviolette stråler, hvor især en af dem godt kan slippe igennem vinduesglas - den såkaldte UV-A-stråling.

  1. UV-A-stråling: Gør dig brun og ælder huden, så du får rynker. Samtidig kan den give dig almindelig hudkræft. Helt op til 85 procent kan slippe igennem en rude, alt efter hvilken slags glas det er. Dog skal der være UV-B-stråler til stede for, at melanin kan omdannes til brunt farvestof.
  2. UV-B-stråling: Bliver næsten standset af vinduesglas. UV-B-stråler giver solskoldninger og er hovedårsag til den aggressive modermærkekræft.
  3. UV-C-stråling: Bliver stoppet af ozonlaget, når den er på vej mod jorden. Gjorde den ikke det, ville en del liv på jorden dø, fordi det ikke kan tåle den type stråling.

Kilde: videnskab.dk

Det korte svar er: Ja, du kan godt blive brun, hvis du får solskin gennem et vindue. Men du får langt fra samme farve, som hvis du sidder i solen udenfor.

Hvorfor bliver du solbrændt gennem glas?

Selvom vinduesglas og bilruder kan virke som et solfilter, udelukker det ikke al ultraviolet stråling - som er den, der gør dig solbrændt, og som der findes 3 typer af: UV-A, UV-B og UV-C (se faktaboks).

Glas kan godt lade nogle af UV-A-strålerne, der gør dig brun, passere, mens det absorberer de fleste af de stråler, du bliver solskoldet af, som er UV-B-strålerne. UV-A-stråling kan dog ikke gøre dig brun, uden at der også er UV-B-stråling tilstede, da det er UV-B, der danner farvestoffet melanin i huden, som efterfølgende påvirkes af UV-A, så hudens melanin bliver brun.

Generelt går en lille del af UV-B-strålingen også igennem glas, når en stor del af UV-A-strålingen kan trænge igennem. Men hvor meget, der trænger igennem, afhænger af mange faktorer, som fx:

  • Glastype - er det fx en termorude eller energirude.
  • Antal lag.
  • Rudens behandling - er den fx yderligere lamineret, som bilruder er.
  • Tidspunkt for solbadning - hvornår på dagen og på hvilken årstid.

UV-B- og UV-A-stråling kan også trænge igennem nogle typer plast - bl.a. visse typer af plexiglas.

Kan du blive brun gennem alle typer glas?

Ved de fleste slags glas - almindeligt enkeltlags glas, termoruder, energiruder og bilruder - kan mellem 1 og 85 procent af UV-A-strålingen trænge igennem. Generelt kan man sige, at jo flere lag, en rude har, jo mindre uv-stråling trænger igennem.

Så du kan i princippet godt blive brun gennem både et almindeligt vindue og drivhuset - men bruningshastigheden afhænger af:

  • Hvilken type glas det er.
  • Om UV-B-stråler kan trænge igennem.
  • Tidspunkt, årstid og sted.
  • Din hudtype.

Kan du solbade gennem et vindue om vinteren?

Hvor kraftige solens uv-stråler er, afhænger af årstid, tidspunkt på dagen, geografi, solens stilling på himlen, skyer, højde over havet og ozonlagets tykkelse.

UV-strålingen i Danmark er meget lavere om vinteren end om sommeren. Derfor bliver du formentlig ikke brun ved solbadning gennem et vindue om vinteren, da det er tvivlsomt, om UV-A-strålerne sammen med UV-B overhovedet kan fremkalde det brune pigment i huden.

Bliver du mere brun gennem et vindue, når det er varmt?

I Danmark er solens stråler kraftigst midt på dagen omkring sankthans og svagest om vinteren, fordi solen står lavere på himlen.

Men du bliver ikke nødvendigvis mere brun, hvis du soler dig en varm sommerdag frem for en køligere forårsdag. Temperatur og koncentration af uv-stråler har nemlig ikke umiddelbart noget med hinanden at gøre. Og koncentrationen af uv-stråler er fx lige så høj 24. april som 24. august. Vores hud er dog mere vænnet til solens stråler i august end i april.

Kan du blive solskoldet gennem glas?

Hvis du soler dig gennem glas, bliver du umiddelbart ikke skoldet, da UV-B-strålerne - der både forårsager solskoldning og den aggressive modermærkekræft - kun i ringe omfang kan passere glas.

Dog kan du godt risikere at blive solskoldet, hvis du opholder dig meget længe bag vinduet, eller har særlig følsom hud - især hvis uv-indekset (koncentrationen af skadelige uv-stråler) ligger højere end i Danmark, hvor det ligger på maksimum 7. Omkring Ækvator kan uv-indekset komme helt op på 15. Det højeste, der nogensinde er målt på jorden, er 20.