Kan du blive syg af rødbrunt vand fra vandhanen?

Er rødt vand fra vandhanen farligt, og hvad gør du, hvis det kommer ud af din vandhane, eller har misfarvet dit vasketøj? Få svarene her.

Rødbrunt vand er ikke sundhedsskadeligt, men det smager grimt. Foto: Tommy Verting

Rødbrunt vand er ikke sundhedsskadeligt, men det smager grimt. Foto: Tommy Verting

Rødbrunt vand er ikke decideret sundhedsfarligt. Men det smager afskyeligt, så du er bedst tjent med ikke at drikke det.

Hvorfor kan vand blive rødbrunt?

Hvis dit kolde vand er misfarvet og rødbrunt, skyldes det forstyrrelser i ledningssystemet. De kan fx opstå pga. reparationsarbejde, der får kalk og jern til at løsne sig i ledningsnettet.

Er det kun dit varme vand, der er misfarvet, er det sandsynligvis varmtvandsbeholderen, som er skyld i problemet, fordi bundfaldne partikler fra en periode med stillestående vand ledes med vandet ud.

LÆS OGSÅ: Kalk i drikkevandet

Hvordan får du klart vand igen?

Hvis vandet skal have den normale farve igen, kan du lade alle vandhaner løbe, så urenhederne renses ud. Det gælder uanset, om det er ledningsnettet eller din varmtvandsbeholder, som er kilden til problemet. Der vil normalt vare et par minutter, inden vandet er klart.

Kontakt dit vandværk, hvis vandet forbliver rødbrunt.

Hvad gør du, hvis dit vasketøj er blevet misfarvet?

Det rødbrune vand kan misfarve dit vasketøj.

Har dit rene vasketøj fået et gulligt eller rødligt skær, henviser mange vandværker til denne opskrift fra Statens Husholdningsråd:

  1. Læg tøjet i blød i vand med 1 dl citronsyre for hver 10 l vand.
  2. Vrid tøjet efter 30 minutter.
  3. Vask tøjet i en varm sodaopløsning med 3 dl soda for hver 10 l vand.
  4. Skyl tøjet.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab