Kan du bruge salmiakspiritus til at rense ovnen?

Salmiakspiritus kan hjælpe til med at gøre oven ren. Men er det en god idé at bruge det som ovnrens?

Brug ikke salmiakspiritus til at rense ovnen i dit køkken, da det kan ødelægge ovnens termostat. Foto: Tommy Verting.

Brug ikke salmiakspiritus til at rense ovnen i dit køkken, da det kan ødelægge ovnens termostat og være farligt. Foto: Tommy Verting.

Stil ikke en skål med salmiakspiritus ind i ovnen natten over for at gøre den rent. Du risikerer at ødelægge ovnens termostat, da den ikke kan tåle dampene fra salmiakspiritussen.

Samtidig kan det være farligt for dit helbred. Efter at en opskrift med salmiakspiritus til at rengøre ovnen blev delt på Facebook i september 2014, fik Giftlinjen ca. 20 henvendelser fra borgere, der havde fået reaktioner i luftveje og hals. Dampe fra salmiakspitus kan også udløse astmaanfald.

LÆS OGSÅ: Oldfruens fif til en helt ren ovn

Hvad kan du så gøre for at rense ovnen?

Smør i stedet ovnen ind i et godt lag fast brun sæbe, og tænd ovnen på 100 grader. Når sæben bobler op, slukkes ovnen og åbnes. Det er vigtigt at slukke ovnen, så snart sæben bobler, da den brune sæbe ellers kan brænde sig fast. Når ovnen er kølet så meget af, at du kan røre ved den, vaskes den brune sæbe af med rent lunkent vand.

Hvis ovnen er selvrensende med katalytisk emalje, må du ikke bruge brun sæbe, da det kan stoppe porerne i emaljen. Bunden i en ovn vil dog altid være af almindelig emalje og kan altid renses med brun sæbe.

LÆS OGSÅ: Kan du gøre en bageplade ren med brun sæbe?


Få styr på de vigtigste opgaver i dit hus og have

Det er vigtigt at holde styr på, hvilke opgaver du skal lave i hus og have, så du undgår besvær og store ekstra-regninger. Med Bolius’ app Husets Kalender kan du nemt holde overblikket.

Hver måned har vores fageksperter udvalgt 3-6 vigtige opgaver. Vi viser dig, hvordan du løser dem, og hvor vigtige de er – og så er appen endda gratis og reklamefri.

Download appen i dag, og gør dit liv som boligejer nemmere.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Ernærings- og husholdningsøkonom Inge Norus
  • Giftlinjen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab