Kan man dyrke et avokadotræ i Danmark?

Ja, du kan godt dyrke en avokadoplante i Danmark. Men det kræver, at det i starten foregår i vindueskarmen, og at din plante får et liv i enten et meget lyst rum eller et lunt drivhus, hvor temperaturen ikke kommer ned omkring frysepunktet. 

Forvent ikke, at du kan få et træ ud af det, da avokadoen vokser i tropiske og subtropiske egne og ikke kan tåle frost, medmindre det er nogle særlige hårdføre mexicanske sorter – som Gainsville, Mexicola, Winther Mexican og Brogdon – der kan tåle ned til 3 minusgrader.

Avokadotræet hører hjemme i det sydlige/centrale Mexico og det øvrige Mellemamerika, men dyrkes også i Californien, Spanien, Israel og Palæstina.

Kan et avokadotræ stå udendørs?

En avokadoplante kan godt tåle at stå ude i sommerhalvåret – fra foråret, når der ikke er nattefrost, til hen i september. Men du skal nok regne med, at den taber alle bladene, når den kommer ind i en tør, varm stue på grund af chokket fra at stå ude i frisk luft med sol, fugtighed og masser af lys. Der kommer dog som regel nye skud. Men ellers må du forsøge at spire en ny avokadokerne og plante den indenfor i en urtepotte med stueplantejord (se næste afsnit).

Hvor kan du købe en avokadoplante?

Du kan ikke umiddelbart købe avokadotræer eller avokadofrø i supermarkeder eller planteskoler. I stedet skal du selv lade en avokadosten spire fra en de avokadoer, du har købt i supermarkedet.

Stenen skal komme fra en af de større avokadoer og ikke de små billige, der har tilsvarende små og mere skrøbelige sten.

Du kan herefter få avokadoen til at gro til en plante på to måder. De er begge beskrevet herunder.

Hvordan planter du en avokadosten?

Sådan spirer og planter du en avokadosten:

  1. Fjern nænsomt den brune hinde fra avokadostenen, så du ikke skader/ridser den unødigt.
  2. Stik en tandstik få millimeter ind i hver side af stenen, hvor den er mest glat, så du ikke sætter den, hvor der er streger/markeringer i frugten, som er der, hvor den deler sig, når den spirer. Du kan også vælge bare at lægge stenen direkte i en potte med lidt så- og priklemuld og dække den let til.
  3. Sæt stenen i et glas vand, så den er halvt dækket og med den runde, flade side nedad (hvor avokadoen har siddet fast på træet). Stil den et lyst sted – fx i en vindueskarm – men ikke med for stærk sol. Skift vand en gang imellem – gerne en gang om ugen.
  4. Avocadostenen skulle gerne slå rødder efter 3-4 uger og begynde at spire efter yderligere 3-4 uger. Der kan gå op til et par uger mere, hvis du har valgt at lægge stenen direkte i jorden.
  5. Plant spiren i en urtepotte med pottemuld, stil den et lyst og varmt sted uden for meget sol og vand den 2-3 gange om ugen.
  6. Hvis din plante begynder at spire om foråret, kan du evt. sætte den ud på terrassen eller altanen i hele sommerhalvåret. Men vent til dagene bliver rigtig lune og absolut fri for nattefrost. Vær forberedt på, at planten nok taber alle bladene, når du sætter den ind igen til efteråret. 
  7. Du får klart det bedste resultat ved at starte spiringsprocessen tidligst i slutningen af februar og senest i løbet af sommeren. Hvis du starter den næsten to måneder lange spiringsproces i sensommer/efteråret, vil planten være klar til en urtepotte i det halvår, hvor der er for lidt dagslys, hvorfor planterne kan gå hen og blive af lidt mere skrøbelig karakter.

Lav en avokadoplante

Dyrk avokadoplante fra avokadosten

Hvordan skal en avokadoplante vandes?

Avokadoplanten skal have lidt mere vand end normale stueplanter. Vand den 2-3 gange om ugen – den ene af gangene med flydende stueplantegødning med mikronæring. Planten skal være fugtig hele tiden. Men lad være med at sjatvande. Sørg for, at planten ikke udtørrer, da den ellers får kedelige brune render på bladene – som du i øvrigt skal fjerne, hvis det sker.

Hvordan plejer man et avokadotræ?

Du skal behandle din avokadoplante, som du generelt behandler andre stueplanter som fx en stuebirk.

Hvis du vil undgå, at planten bliver en lang grøn pind med blade for enden, kan du nippe den, når de første egentlige blade er sat for dermed at få en mere busket plante. Vent med at gøre det, til andet ’bladsæt’ er fremkommet.

Gød planten som dine andre stueplanter med en flydende gødning med +mikro (tilsat mikronæringsstoffer). Om vinteren skal du kun gøde hver tredje gang og holde lidt igen med vanding, så du undgår for megen tilvækst.

Skift jord og omplant til en større urtepotte, hvis rødderne begynder at komme ud gennem bunden. Når planten først begynder at opføre sig som et træ – måske allerede efter 1-2 år – kan du godt komme ud for at skulle skifte jord og potte et par gange om året

Hvor højt bliver et avokadotræ?

Hvis du lykkes med at få din avokadosten til at spire og vokse som en plante, kan avokadoplanter i Danmark godt bliver 3-5 meter høje. Men det afhænger af om planten har de rette vækstbetingelser: lys, varme, fugtighed og plads i højden. Formen på din plante afhænger også af, om og hvordan du nipper din plante løbende.

Som tommelfingerregel vokser træer 20-45 cm i hver vækstsæson, alt efter hvilken art det er. 

Avokadotræer kan få samme størrelse som fx et fuldmodent dansk kastanjetræ. Det vil dog aldrig lykkes i Danmark på grund af klimaet.

Hvor mange frugter giver et avokadotræ - og hvornår?

På grund af det kolde klima i Danmark kan avokadotræer ikke umiddelbart give frugt. 

Hvis du dyrker din avokadoplante i et opvarmet drivhus med højt nok til loftet (som Botanisk Have!) og kunstigt vækstlys om vinteren, kan det måske lykkes for dig, at dit træ bærer frugt. Men først efter 4-10 år.

Se Bolius' Facebook-venners avokadotræer her

Haveekspert: Dyrk avokadotræer for fornøjelsens skyld

Om at dyrke avokadotræer i Danmark siger haveekspert Jesper Carl Corfitzen:

- Hvis man gerne vil plante sit eget avokadotræ, skal man gøre det for fornøjelsens skyld og for at opleve processen mere end selve resultatet. For ofte vil planten i det lange løb ikke nå at blive til noget, der bare ligner et træ. Og da slet ikke sætte frugt.

- Den største glæde får man umiddelbart ved at have købt en avokado i et supermarked, som man først har spist, hvorefter man har fået stenen til at spire i løbet af et par måneder og så plantet den i en urtepotte, set den vokse og blive til en anderledes plante – der i heldigste fald også kan blive til et smalt træ på nogle meter.

- Det er en sjov proces, man med fordel kan opleve med sin børn, fordi de kan få en bedre forståelse af, hvad natur er. Andre planter, man kan gøre det samme med, er citron, mango, granatæble og passionsfrugter.

Hvis du gerne vil vide mere om avokadoen – også historisk – anbefaler Jesper Carl Corfitzen disse link:

Projekt Allearter

Plants of the World - Online