Kan du fange hvepse med kød?

Hvepse elsker sukker og saftevand, men kan fisk eller en luns kød også tiltrække hvepse? Få svar her og find ud af, hvordan du laver en hvepsefælde og kender forskel på hvepse og bier.

Sukkerfælden er den bedste løsning til at få bugt med nærgående hvepse. Foto: Tommy Verting

Sukkerfælden er den bedste løsning til at få bugt med nærgående hvepse. Foto: Tommy Verting

Ja, du kan godt bruge kød eller fisk som lokkemad i hvepsefælder.

De voksne hvepse søger nemlig efter protein i form af fluer, insekter og andet kød, som de bringer med hjem til hvepseboet, hvor byttet skal nære de nyudklækkede larver. Derfor kan du godt friste hvepse med kød eller fisk.

De voksne hveps lever ikke selv af proteiner, men hovedsageligt af søde sager som blomsterhonning og nektar, så et stykke kød kan kun tiltrække dem hen over sommeren, hvor hvepseboet vokser sig større, og hvepsene skal skaffe mad til larverne.

Hen på sensommeren dropper hvepsene deres forsørger-forpligtelser, og så styrer de direkte efter din syltetøjsmad og glasset med cola. Her vil sukkerfælden stadig være den bedste løsning til at få bugt med nærgående hvepse.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du for hvepse i haven?

Sådan laver du en hvepsefælde

  • Skær toppen af en halvanden liters sodavandsflaske. 
  • Læg madding i bunden af flasken – det kan være kød eller noget sødt, fx syltetøj eller en bananskræl.
  • Hæld lidt vand i bunden sammen med et par dråber opvaskemiddel. Opvaskemidlet bryder vandets overfladespænding, så hvepsene drukner hurtigere.
  • Sæt nu toppen af flasken omvendt på, så flaskehalsen danner en tragt, der fører ned til maddingen.
  • Maddingen vil lokke hvepsene ned i fælden, hvor de drukner, fordi de ikke kan finde ud igen. Tøm flasken og indsæt frisk madding efter behov.

LÆS OGSÅ: Bier skulle jages væk med ukrudtsbrænder

Gør hvepse nytte i haven?

Hvepse kan være irriterende, men de har også et par gavnlige funktioner i din have.

Hvepse æder nemlig fluer, bladlus og andre skadelige insekter.

LÆS OGSÅ: Nyttedyr i haven

Sådan kender du forskel på en hveps og en bi:

  • Hvepsen: Tynd og glat Hvepsen har en glat, tynd krop med hvepsetalje og tydelige sort-gule striber. Bagkroppen er spids.
  • Bien: Blød og buttet Bien er lodden og har en afrundet bagkrop. Dens striber er brune og gule og mindre markerede end hvepsens striber.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab