Kan du koge risengrød under dynen?

Er det rigtigt, at du kan koge risengrød under dynen? Og er det en god idé? Find ud af det her, og læs om du kan koge anden mad under dynen.

Du kan sagtens koge risengrøden færdig under dynen. Du sparer energi og undgår samtidig at grøden brænder på eller koger over. Foto: Byrd/Sunielsen

Kvinde laver risengrød i en gryde i køkkenet

Først skal du bringe gryden i kog på dit komfur.

Foto: Tommy Verting

Kvinde tjekker, om risengrød i en gryde under dynen i sengen er kogt færdig - det er den

Grøden kan koge færdig under dynen i din seng.

Foto: Tommy Verting.

Du kan ikke sætte en grydefuld med ukogte grødris under dynen og forvente at have frisklavet varm risengrød efter et par timer. Men du kan bringe gryden med ris i kog på dit komfur og få det til at koge færdig under dynen.

Og faktisk er det slet ikke nogen dårlig idé, for på den måde sparer du både strøm og undgår, at grøden brænder på.

Hvordan skal du koge risengrød færdig under dynen?

  • Gør dine grødris klar med vand, som du plejer, og tilføj mælk. 
  • Kog grøden op og lad den koge et par minutter, mens du rører i gryden.
  • Tag gryden af og pak den ind i aviser.
  • Sæt risengrøden ind under en varm dyne.
  • Pak dynen godt omkring grøden. 
  • Lad grøden stå 40-60 minutter. Herefter vil du have en færdig risengrød (men smag den lige til).

Det er varmen fra kogepladen, der normalt får risengrød til at brænde på. Du skal altså ikke være bange for, at din risengrød brænder på, når den står under dynen. Du behøver derfor heller ikke røre i gryden, mens den står under dynen.

Må risengrøden stå hele dagen under dynen?

Det er vigtigt, at du ikke lader risengrøden stå i sengen, fra du går hjemmefra om morgenen til aftensmadstid. Du risikerer, at der dannes for mange bakterier i grøden i det ”lunkne” miljø under dynen. Grøden skal helst kun stå under dynen et par timer.

Kan du tilberede anden mad under dynen?

Umiddelbart er grødretter det eneste, der egner sig til at blive kogt færdig under dynen. Gryderetter med fx kød kan holdes varmt under dynen et kort stykke tid, men de kan ikke tilberedes der.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab