Se videoen 'Se 3D-printer bygge Bolius-huset'

3D-print dit eget hus. 3D-print din egen pizza. 3D-print sågar nye forben til din hund!
Det lyder som det pure opspind, men det er faktisk alle eksempler på, hvad der rent teknologisk kan lade sig gøre i dag ved hjælp af såkaldt 3d print.

3D-print opfundet i 1986

3D-print lyder som noget fra fremtiden, men patentet daterer sig faktisk tilbage til 1986 og amerikaneren Chuck Hull. Dengang var det meget dyrt og meget besværligt at bygge hjemmelavede prototyper til produktudvikling, så Hull opfandt i stedet en maskine, der kunne klare arbejdet langt hurtigere og billigere.

Lige siden har 3D-printeren været meget brugt til fremstilling af netop hurtige prototyper og konceptmodeller til arkitekter. I takt med, at teknologien løbende er blevet forfinet, er 3d print i stigende grad også blevet brugt til egentlige produktionsformål.

Hvad er 3D-print?

3D-print er en teknologi til at skabe tredimensionelle modeller ved at forbinde tværsnit af et givent materiale i lagdelinger. Det lyder langhåret, men forestil dig en maskine, der ved hjælp af en computerfil – en slags digital strikkeopskrift for et objekt i tre dimensioner – kan bygge et produkt op fra bunden ved hjælp af en dyse, der sprøjter materialet ud i lag.

Med den rigtige opskrift og den rigtige maskine kan du printe alt fra betonelementer til skohorn og grydeskeer. Alt afhængigt af formålet, og om det er på hobbyplan eller i industrien, printer du typisk i plast eller metaller. Så længe materialet er flydende og kan hærde op, kan det i princippet 3d printes.

LÆS OGSÅ: Tegneprogrammer for boligejere

3D-print et brillestel

Produktionsansvarlig i Damvig Develop A/S, Jesper Damvig, mener, at det nok aldrig kommer til betale sig at 3D-printe masseproducerede varer. Men der er opstået et nichemarked for produkter, der bliver fremstillet i begrænset antal. Et godt eksempel er brillestel.

- Brillestel er en vare, optikeren bestiller hos brilleproducenten og sælger fra sin forretning. Traditionelt har optikeren bestilt eksempelvis 1.000 eksemplarer hjem af 5 forskellige brilledesign i 10 forskellige farver. Det giver et stort varelager, som optikeren ikke er sikker på at få solgt.

- Med 3D-printteknologi kan optikeren have ét eksemplar liggende i butikken af 20 forskellige brilledesign i 20 forskellige farver. Og så er det først, når kunden lægger en ordre, at optikeren bestiller brillestellet hjem til butikken, som så bliver 3D-printet og kan hentes få dage efter. Brillestellet kan i øvrigt specialtilpasses, fordi man kan 3D-scanne kundens hovedform og printe en unik brille efter det, forklarer Jesper Damvig.

Print smykker og proteser på 3D-printer

Samme nicheproduktion af specialtilpassede 3D-varer er der inden for smykkeindustrien, i sundhedssektoren til produktion af proteser og ved fremstilling af høreapparater. 

Mens der altså er et industrielt marked for 3D-printede specialvarer, så befinder markedet for privat 3D-print sig stadig på et meget begrænset hobbyplan. På et tidspunkt var der ellers noget, der tydede på, at vi alle sammen skulle have en 3D-printer stående på skrivebordet. Men luften sivede langsomt ud af hypeballonen, og i dag har mange svært ved at se behovet for en 3D-printer i hjemmet.

Læs også: 3D-printede huse skal afhjælpe hjemløshed i udviklingslande

Gode 3D-printere er for dyre

David Bue Pedersen forsker i 3D-print og er tilknyttet DTU. Inden for de næste 10-15 år kan han ikke få øje på, at 3D-printeren kommer til at spille en afgørende rolle i hjemmet.

Til byggeri i stor skala er 3d print stadig en ret umoden teknologi
Lars Nyholm Thrane, Teknologisk Institut

- De industrielle maskiner, som man bruger til at fremstille noget af reel værdi, koster op imod 20 millioner kr, siger han og fortsætter.

- De små maskiner, man kan købe i en elektronikkæde for 5.000 kr., kan kun noget meget begrænset og fjollet såsom at printe håndtag til redskabsskuret eller havenisser til indkørslen. Så jeg er nok ham den kedelige, der siger, at 3d print ikke har en lyserød fremtid på forbrugermarkedet.

3D-print dit eget hus

På Teknologisk Institut forsker Lars Nyholm Thrane i 3D-print i bygge- og anlægsbranchen. Især betonbyggeri, som på grund af sin flydende konsistens, der hærder op og bliver fast, er velegnet til 3D-brug. Det kan lade sig gøre at printe et hus allerede nu, men man skal ikke forvente arkitektoniske vidundere.

- Til byggeri i stor skala er 3D-print stadig en ret umoden teknologi. Der findes mange sjove og spændende eksempler på, hvad man har eksperimenteret med rundt om i verden. Man har fx opført 10 huse i Kina ved hjælp af 3D-teknologi. Husene ser dog dødkedelige ud, da det primært har handlet om at demonstrere, at man kan.

Mere spændende byggeri med 3D-print

Alligevel kan Lars Nyholm Thrane godt få øje på de muligheder, 3D-printteknologien bibringer byggeriet ud fra et arkitektur- og miljøperspektiv.

- Når man bygger i dag, er formene fast definerede. Dermed bliver arkitekturen forankret i de systemer, der findes. Det frigør 3D-teknologi sig fuldstændig fra, fordi man selv kan definere formen. Derudover giver teknologien en række fordele i forhold til materialebesparelser, fordi man kun behøver at printe præcis de materialer, der er nødvendige for byggeriet.

- Der er også mulighed for at kombinere forskellige materialer i samme byggeri, så man kan veksle mere mellem styrke, isolering og farvevalg. Det kan man ikke med andre teknologier, og det er et rigtigt interessant perspektiv, mener han.

Hvordan printer man et hus?

Jakob Knudsen er studielektor på Arkitektskolen i København, praktiserende arkitekt og forfatter til bogen ”Automatiseret bygningskonstruktion – eller hvordan man printer et hus”. Som repræsentant for den mere æstetiske gren af byggebranchen ser han en mulighed for, at 3d teknologi kan være med til at revolutionere arkitektur og design.

Med 3d teknikker kan man få flere detaljer ind i byggeriet igen
Jakob Knudsen, Arkitektskolen, København

- For 100 år siden havde byggeriet tid og penge til at lave en masse detaljer og fokusere på det gode håndværk. Men den tradition er efterhånden gået tabt, fordi der har været et krav om at bygge hurtigt og billigt, forklarer han og uddyber.

- Det er blevet et æstetisk ideal i sig selv, at bygninger skal se ensartede og minimalistiske ud.

3D-printere kan give huse flere detaljer

- Med 3D-teknikker kan man få flere detaljer ind i byggeriet igen, og den udvikling hilser jeg velkommen.
Det kan være facadeelementer eller komplicerede loftsystemer. Det kan være alle steder, hvor man har lyst til at lave en kompleks geometri, der bryder med det gængse, grå og flade, vi efterhånden er blevet vant til.

- Så ved jeg godt, at der findes mennesker, der er betænkelige ved, om 3D-print betyder, at vi får en kopikultur, hvor man kan gå ned i byggemarkedet og få printet 20 græske statuer, man går hjem og pynter huset med. Men det skal nok finde et naturligt leje, ligesom så meget andet, når det handler om design og arkitektur. Det er jeg ikke bange for, siger Jakob Knudsen.