Kan du tjekke om brænde er tørt ved at slå to stykker mod hinanden?

Ifølge et gammelt råd kan du finde ud af af, om brænde er tørt nok til brændeovnen, ved at slå to stykker mod hinanden. Men er det rigtigt? Få svar her.

Brænde skal give en skarp lyd, når du slår to stykker mod hinanden for at være tørt nok til at putte i brændeovnen.

Brænde skal give en skarp lyd, når du slår to stykker mod hinanden for at være tørt nok til at putte i brændeovnen. Foto: Tommy Verting.

Du kan godt undersøge, om brænde er tørt ved at slå to stykker mod hinanden. Giver det en skarp lyd, kan du bruge brændet i pejs eller brændeovn. Hvis det giver en dump lyd, er brændet vådt.

Hvad kan du ellers gøre for at tjekke om brænde er tørt?

Den sikreste måde at tjekke om brænde er tørt nok til at fyre med er ved at bruge en fugtmåler, som kan købes i de fleste byggemarkeder.

Brænde må højst have et vandindhold på 18 procent, ellers får du ringe varme, sur røg i stuen og ud af skorstenen samt løbesod i skorstenen. Du kan også risikere skorstensbrand, hvis du fyrer med for fugtigt brænde.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab