Kan husets konstruktion bære vores nye, åbne køkken-alrum?

Tina har brug for nogle gode råd til indretning af hendes nye køkke-alrum. Læs arkitektens råd her - og se hendes skitse.

Spørgsmål

Jeg har brug for nogle gode råd til indretningen af huset, nærmere vores køkken og stue, som skal laves om til køkken-alrum.

Vi agter at rive væggen ned mellem køkkenet og den store stue og samtidig bygge en væg op mellem den store og mindre stue, så der bliver plads til et ekstra værelse.

Skitse af den nuværende bolig. Illustration: Thomas Hjort

Derudover vil vi blænde af fra entré ind til køkkenet.

Vi har også overvejet at male vinduer, karme og væggen over vinduerne sorte for at bryde lidt med alt det hvide, da vi også gerne vil have lagt gips på lofterne.

Vil husets konstruktion kunne bære det?

Håber I, kan hjælpe.

Med venlig hilsen
Tina

Indretning af køkken-alrum

Det nye rum bliver åbent, og den bærende væg, som bliver stående, vil skabe en god dynamik i rummet. Illustration: Thomas Hjort

Svar:

Kære Tina

Her er mit bud på en planløsning med åbent køkken, som konstruktionen kan bære:

Da den langsgående væg mellem køkken og stue nok er bærende, foreslår jeg, at du lader den del af væggen, der adskiller selve køkkenet fra stuen, stå, men fjerner væggen mellem køkken og den lille stue.

  • Indret køkkenet med 2 langsgående bordplader uden overskabe, så rummet fremstår lysere og lettere.
  • Behold døren mellem entré og køkken, så du ikke skal gennem stuen med varer og affald.
  • Indret spiseplads med et stort langbord, så man også kan sidde med lektier og andre aktiviteter.
  • Indret stuen nærmest spisepladsen som en hyggelig opholds-/hvile-/tv-plads med magelige sofaer.
  • En reol på hele væggen mod køkkenet til de forskellige ting, man har i stuen, vil give orden og samtidig hygge og personlighed til rummet – og bidrager til god akustik.
  • Indret arbejdsplads i det rolige hjørne længst væk fra køkkenet, og indret mellem arbejdsplads og sofaerne en behagelig sidde-/læseplads med udsigt til haven.

Du vil opnå, at rummene vil hænge sammen som i et køkken-alrum, men samtidig være så adskilt, at du kan sidde roligt og nogenlunde uforstyrret med computeren ved arbejdspladsen, samtidig med at der er mere liv og aktivitet ved spisebordet og i køkkenet.

For ikke at tage plads fra stuen, kan I opdele det store soveværelse i 2 rum, begge med direkte adgang fra gangen. Om I skal male vinduerne sorte, kommer helt an på, hvor meget lys der kommer ind i rummene. Hvide vinduer reflekterer lyset meget bedre end sorte. Samtidig vil sort give en hård kontrast, der kan "skære" rummet i stykker, så det forekommer uroligt.

I stedet kan I bryde alt det hvide med møbleringen fx farver på tæpper og puder – noget, der er nemt at udskifte og flytte rundt på.

Alternativt kan I male væggen ind mod værelset med arbejdsbordet i en farve, enten en støvet nuance i blå eller grøn eller en varm jordfarve … alt efter jeres smag, lyset i huset, og hvad der harmonerer med jeres møbler.

Med venlig hilsen

Tine Nielsen
Arkitekt, fagekspert i Bolius

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab