Spørg Bolius

Gammelt hus - hvordan får vi ventilation og radonskiring under gulvet?

Kære Bolius

Spørgsmål er vedr. ventilation under gamle trægulve (uden adgang til krybekælder)

Vi er en famile på 3, der i marts måned købte en gl. skole fra år 1900, i et Radonbelastet område.

I tilstandsrapporten står der angivet, at mangelfuld ventilation under trægulvene ”kan” være et problem (K1).

Vi kæmper nu, oven i det, med en større vandskade i køkkenet under klinkegulvet (betondækket med gulvvarme som nu skal nu brækkes op) og har i det tilstødende soveværelset fået opfugtet soklen, så trægulvet nu er blevet brækket op. Der står nu en affugter og tørrer rummet op.

Trægulvet i dette værelse har ingen ventilation overhovedet, da sokkelristen i sin tid er blevet muret til af forrige ejer.

I soveværelset er der et ”Klaplag” ca en halv meter (måske mindre) under gulvbræddeniveau.

Vi vil derfor gerne etablere en ventilationsløsning - en udsugning under alle vores trægulve (4.stk), der fugt og Radonsikrer os, fremadrettet, og helst således indrettet, at vi kan genudvinde varmen med en varmepumpe /Genvex eller lignende. (Vi har pt. Et træpillefyr.)

Er der en af jer der kan fortælle mig om der vil være noget i vejen for at lave det omtalte fugt og radon-sug under gulvene?

-og hvad er anbefalelsesværdigt i vores situation?

Jeg forestiller mig at man, ved at blænde ventilationsristene af ud til det fri, kan undgå en sammenblanding af varm og kold luftmasse, og på den måde sikre at der ikke dannes kondens, da temperaturen under gulvet herved vil være relativ lun!

Jeg mener ikke der er isolation under gulvene (endnu), og hvis der er, er det ikke særligt tykt.

(Der er ikke adgang til at komme under gulvet uden at skulle save det op)

Mvh. Mads F

Hej Mads F

Et radonsug er den absolut mest effektive løsning ved forhøjede radonniveauer. Men rent teknisk er det ikke et radonsug du omtaler, men en ventilationsløsning. Radonsuget monteres i terrændæk, hvor man hiver radon ud af sand, grus eller hvad der nu ligger under betondækket. Det lyder ikke til at I har en konstruktion, hvor et radonsug er en mulighed.

Ventilation er den næstbedste løsning, og I jeres situation lyder det som en fornuftig mulighed. Og foruden radon, vil I måske kunne undgå andre problemer som fugt. At den tidligere ejer har lukket ventilationshuller er absolut ikke optimalt. Ventilationshullerne har en funktion, og ofte burde der faktisk etableres flere end der er i de oprindelige gamle huse. Du skriver så selv om at blænde nogle andre ventilationsriste (?). I så fald skal det være i sammenspil med noget ventilation, som du beskriver inden. Man kan godt etablere mekanisk ventilation og varmegenvinding i en krybekælder. Så kan man på samme tid sørge for ventilation og et varmere gulv. Men jeg vil inden I kaster jer ud i en sådan løsning, kraftigt anbefale jer at få gennemgået huset og de løsninger som kunne være relevante med en byggesagkyndig/ byggerådgiver. Et hus fra 1900 kan meget nemt have løsninger, som kræver at man tænker lidt alternativt, og derfor kan det være svært at sige hvordan forskellige løsninger vil fungere i huset, uden at have det samlede overblik.

Jeg håber I finder nogle gode og fremtidssikrede løsninger til jeres gamle skole.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden