Kan jeg få fradrag i BoligJobordningen for?

Kan jeg få håndværkerfradrag for træfældning, fjernelse af mos eller udskiftning af vinduer i et sommerhus med flere ejere? Det er nogle af de spørgsmål, I har stillet Bolius. Læs svarene.

Du kan godt få fradrag for udskiftning af dit loft, men kun i køkkenet og badeværelset.

Du kan godt få fradrag for udskiftning af dit loft, men kun i køkkenet og badeværelset.

Da politikerne besluttede at genindføre BoligJobordningen i april 2013, blev Bolius' brevkasse Spørg Bolius bombarderet med spørgsmål om håndværkerfradraget. Det samme skete, da ordningen fik en grønnere profil fra starten af 2016.

Mange af jer læsere er i tvivl. Giver lige netop mit byggeprojekt ret til det årlige fradrag for lønudgifter på op til 18.000 kr.?

I nogle tilfælde er svaret ikke lige til at gennemskue. I de tilfælde har Bolius spurgt SKAT. Herunder kan du læse en samling af svar på nogle af de mest hyppige spørgsmål omkring træfældning, fjernelse af mos i græsplænen og fx udskiftning af vinduer i sommerhuse med flere ejere.

Kan jeg få håndværkerfradrag for udgifter til træfældning?

En læser vil fælde en række store, gamle træer, men er i tvivl, om han kan få fradrag for lønudgifterne til arbejdet.

Svaret er nej. Træfældning er ikke omfattet af BoligJobordningen. Du kan kun få fradrag for almindeligt havearbejde som fx græsslåning og beskæring af træer.

Kan jeg få fradrag for at lade en gartner fjerne mos i græsplænen?

Ja, i følge SKAT kan du få fradrag for at få fjernet mos i græsplænen, selv om ydelsen ikke specifikt er nævnt på listen over fradragsberettigede serviceydelser, som det er tilfældet med bl.a. græsslåning og lugning. Det skyldes, at der er tale om en almindelig form for havearbejde.

Du kan dog maksimalt trække 6.000 kr. fra, idet 12.000 af de 18.000 kr. er øremærket til ydelser i boligen, der er energiforbedrende eller klimatilpassende.

LÆS OGSÅ: Håndværkerfradrag

Vi er flere ejere af et sommerhus. Kan vi alle få håndværkerfradrag?

"Vi er 4 søskende, som hver ejer 25 procent af et sommerhus, og vi er alle gift. Vi vil gerne udskifte husets vinduer. Huset opfylder kravene for håndværkerfradrag. Hvor meget kan vi trække fra i håndværkerudgifter?"

Sådan lyder en henvendelse fra en gruppe sommerhusejere, som ønsker at benytte sig af, at sommerhuse siden 22. april 2013 har været med i BoligJobordningen. 

For at få fradrag for arbejde udført i jeres sommerhus, skal I betale ejendomsværdiskat. Hvis I alle 4 betaler ejendomsværdiskat for sommerhuset, er I også alle berettiget til fradrag. Fradraget er på 12.000 kr. pr. person, idet de sidste 6.000 af de 18.000 kr. er øremærket til serviceydelser som fx havearbejde.

Jeres ægtefæller har iøvrigt også ret til fradraget på 12.000 kr. Det kræver blot, at I er gift og samlevende på det tidspunkt, hvor I får arbejdet udført. I kan derfor samlet få håndværkerfradrag for 96.000 kr. (8x12.000 kr.) for lønudgifter til udskiftning af sommerhusets vinduer.

I skal dog være opmærksomme på, at I kun har ét årligt fradrag, som I frit kan fordele på jeres helårsbolig og sommerhuset. Hvis I har 2 forskellige huse, som opfylder kravene i BoligJobordningen, giver det jer altså ikke ret til et dobbelt håndværkerfradrag.

Spørg eksperterne eller SKAT, hvis du er i tvivl

Har du spørgsmål til BoligJobordningen, kan du skrive til Bolius' ekspertpanel i Spørg Bolius. På siden kan du også søge efter tidligere svar, som måske kan hjælpe dig på rette vej. Prøv fx at skrive håndværkerfradrag eller BoligJobordning i søgefeltet.

Du kan også søge svar på SKATs hjemmeside, hvor du bl.a. finder mere information om BoligJobordningen og en uddybende liste med de ydelser, der giver ret til fradrag.

Du kan også sende SKAT en anmodning om et bindende svar på et spørgsmål, som kan besvares med enten ja eller nej. Med et bindende svar får du dokumentation for, om den ydelse, du skal have lavet, er fradragsberettiget. Det koster 400 kr., og svartiden er på op til 3 måneder.

Find en blanket til anmodning om bindende svar på SKATs hjemmeside.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab