Spørg Bolius

Kan vi tætne kældergulv så grundvand og fugt ikke trænger op som små vandpytter?

Hej Bolius

Når det har regnet, trænger der lidt grundvand op igennem vores kældergulv og danner små vandpytter. Kan vi på nogen måde gøre gulvet tæt?

Mvh. Stig H

Hej Stig

Jeg formoder her, at der er tale om et ældre hus. Vandindtrængning igennem kældergulve, (og vægge) kan desværre være meget normalt – sammen med en række andre fugtmæssige forhold.

Forholdet skyldes kort fortalt utætheder af større eller mindre karakter. Et gammelt betongulv er typisk kun 5-8 cm tykt, og ofte ser man utætheder i overgangen mellem gulv og vægge.

Forestil dig en balje, med ganske små huller i bunden. Hvis du stiller denne ovenpå vandet i badekaret, så kommer der ikke noget vand ind. Men hvis du trykker baljens sider ned under vandet, så kommer der et vandtryk, som presser vandet ind igennem den små huller. Det er det samme der sker omkring jeres hus, når det regner, kan man sige. Så bliver jord fyldt vand, danner et vandtryk, som så for vandet til at trænge ind.
Denne lange historie får du, for at få mekanismen i det. Hvad løsningen er, kan så varierer efter behov og ikke mindst pengepung.
Man kan sagtens lappe hullerne indefra, ved at få pudsrepareret gulvet, (og væggene) og så gøre gulvet tæt ved at udlægge en membran. Dette kunne være i from af en alm. vådrumsmembran, epoxy eller lign.
Der findes også en række puds-/betonsystemer som kan bruges med en vandstoppende effekt.

Men ligesom med baljen, så er det bare ikke altid optimalt at lappe utæthederne inde i selve baljen, for hullet er der jo stadigvæk.

En bedre løsning er, at give kælderen en ny bund, af en tæt og stærk beton – altså ved at banke det gamle gulv op, og støbe et nyt betongulv.

Man kan også vælge at gå efter omfangsdrænet. Her kan man sige, at man fjerner vandet og dermed vandtrykket omkring huset. Altså at baljen ikke bliver trykket ned i vand… Men lige når det kommer til vandindtrængning op igennem gulvene, så kan omfangsdræn nogle gange godt komme til kort. Dette skyldes, at et omfangsdræn ofte kun lige ligger under kældergulvets niveau.

Jeg besøger mange fugtige kældre og halvfrustrerede husejerne hver eneste uge, og jeg bruger omkring 2 timer derude hver gang, for at fortælle dem om de mange forskellige muligheder der er. Fælles for alle huse og deres kældere handler om god og grundig forventningsafstemning! - for hvad skal kælderen bruges til? Skal den blot bruges til opbevaring og tøjvask, så overvej hvor meget energi, (læs penge) der skal kastes i den. Men skal den omvendt bruges til ophold af den ene eller anden art, (hjemmeerhverv, motionsrum, stue, badeværelse eller gud-forbyde-det soveværelser) så er det nogle helt andre tiltag der skal til.

Håber svaret kan bruges. Mht. løsningerne med pudsrep. og membraner, så er det en murer I skal have på besøg, for at give tilbud. Mht. omfangsdræn så er det en autoriserede kloakmester.

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden