3 nemme tips til at forlænge levetiden på dine havemøbler

  1. Behandl dine havemøbler hvert forår - det forlænger deres levetid.
  2. Begræns rådskader: Stil bord og stole skråt, når du forlader dem, så kan regnen rende af. Put fx små sten under bord- eller stoleben eller stil stolene skråt op ad bordet, hvis muligt.
  3. Beskyt bordpladen med en voksdug. Både sol og regn er hårdt for bordpladen en hel sommer igennem, og en voksdug kan virkelig gøre en forskel.

Ved at vedligeholde dine havemøbler kan du få dem til at holde meget længere og se pænere ud.

Malede og bejdsede havemøbler i træ

Havemøbler af fyrretræ er ofte malet eller behandlet på anden måde, da de ellers hurtigt vil rådne.

Vedligeholdelse: Er havemøbler malede, kan du blot tørre dem af hvert forår og male dem hvert 3-4. år. Er havemøblerne behandlet med træbeskyttelse, skal de have et nyt lag bejdse hvert år, da det ikke forsegler overfladen på samme måde som maling. Få flere råd i billedserien.

Opbevaring: Malede og bejdsede træmøbler bør opbevares inde og tørt om vinteren.

Havemøbler i polyrattan/flet

Flettede, syntetiske fibre er et af de mest populære materialer til havemøbler. De tåler nemlig både silende regn og solens varme stråler og kræver et minimum af vedligeholdelse.

Vedligeholdelse: Rengør fletmøbler en gang om året med en blød børste og sæbevand, og skyl efter med en haveslange, så du får al sæben af. Undgå at bruge højtryksrenser og skrappe eller slibende rengøringsmidler.

Opbevaring: Opbevar dine fletmøbler tørt om vinteren.

Teaktræ-havemøbler

Teaktræ er fra naturens side meget modstandsdygtigt over for råd og svamp, da træets iboende olier virker som imprægnering. Derfor kan det nemmere stå ude ubehandlet, fordi det ikke suger fugt på samme måde som andre træsorter.

Vedligeholdelse: Teaktræ bliver sølvgråt med årene, hvis du intet gør ved det. Hvis du vil holde træet frisk og havemøblerne flotte, kan du opfriske møblerne med olie beregnet til teaktræ en gang om året. Se mere i billedserien øverst.

Opbevaring: Teaktræsmøbler kan stå ude hele året, men levetiden forlænges markant, hvis de opbevares tørt om vinteren.

Eukalyptus-havemøbler

FSC-mærkede havemøbler af eukalyptus er produceret og designet til det danske vejr, selvom træsorten stammer fra et andet klima.

Vedligeholdelse: Som med andet træ skal eukalyptushavemøbler efterbehandles med olie årligt for at forebygge mod revner og sprækker.

Opbevaring: I et tørt og ventileret rum om vinteren.

Havemøbler i fibertekstiler

Dette miljøvenlige materiale minder om groft vævet stof, men er i virkeligheden fremstillet af polyesterfibre, der er dækket med vinyl. Det giver stoffet en stærk og fleksibel holdbarhed, så det ikke tager form af, at du sidder længe i stolen. Samtidig er stoffet vævet let, hvilket i praksis lader regn og snavs passere igennem det.

Vedligeholdelse: Vask stolene af både forår og efterår med svamp, klud og sæbevand.

Opbevaring: Havemøbler af fibertekstiler bør opbevares inde i vintermånederne, hvor der er tørt.

Havemøbler i bambus

Bambus er et utrolig slidstærkt materiale. Det får en flot glød, når det bliver lakeret, hvilket bliver gjort på fabrikken.

Vedligeholdelse: Bambusmøbler kræver minimal vedligeholdelse tør dem over med en fugtig klud, hvis du synes, de trænger.

Opbevaring: I et ikke-opvarmet, tørt rum om vinteren.

Havemøbler i jern

Klassiske og romantiske smedejernmøbler er, trods deres tunge vægt, stadig en populær klassiker. Smedejernshavemøbler er robuste og tåler alt vejr.

Vedligeholdelse: Spul evt. snavs af med haveslangen, hvis de bliver beskidte, og tør dem af bagefter, så de ikke ruster. Mal dem, hvis de er blevet for slidte men husk at slibe gammel maling af først.

Opbevaring: Lad dem stå ude hele året og mal dem, når de trænger - det er lettere end at flytte dem frem og tilbage mellem skur og terrasse.

Havemøbler i akacietræ

Akacietræ er en hårdfør træsort fra naturens side og kan i teorien stå ude ubehandlet.

Vedligeholdelse: Vask møblerne 1-2 gange om året med sæbevand. Får overfladen revner, kan du pudse overfladen med sandpapir og derefter male eller oliere igen, inden fugt får lov at trænge ind i træet igen.

Opbevaring: Opbevar havemøblerne frostfrit om vinteren.

Havemøbler i aluminium

Aluminiumshavemøbler er meget lette og derfor lette at håndtere og flytte rundt på. Aluminium ruster ikke på samme måde som stål, men de skal stadig passes på.

Vedligeholdelse: Tør dem af, hvis de trænger.

Opbevaring: Opbevar dem tørt om vinteren.

Havemøbler i fibercement

Fibercement er kendt som et stærkt naturmateriale, der giver et råt look i haven.

Vedligeholdelse: Havemøbler i fibercement holder til al slags vejr og skal blot mættes med voks - køb voksproduktet der, hvor du har købt havemøblerne. Giv dem en behandling både forår og efterår, da snavsen er lettere at fjerne løbende. Slib mindre revner væk, og fjern salt- og kalkaflejringer med eddike.

Opbevaring: I et ikke-opvarmet og tørt rum.

Plastik-havemøbler

Havemøbler i plastik - også kaldet polypropylen - fås i forskellige kvaliteter, og i reglen hører kvalitet og pris sammen - jo dyrere en stol er, jo bedre er kvaliteten.

Vedligeholdelse: Plastik behøver ikke anden vedligeholdelse end en våd klud og evt. lidt mild sæbe forår og efterår. Se mere i billedserien øverst.

Opbevaring: Kan opbevares ude og inde, men lader du dem stå ude hele året, bliver de hurtigere slidt og krævet grundigere rengøring i foråret.

Havemøbler i polywood/syntetisk træ

Det syntetiske plasttræ, polywood, ligner den ægte vare, men kræver et minimum af vedligeholdelse og har en lang levetid.

Vedligeholdelse: Polywood tåler fugt og mug og kan nemt rengøres med vand og sæbe.

Opbevaring: Opbevares tørt om vinteren.