Hvilke typer yderdøre findes der?

Der findes rigtig mange forskellige typer hoveddøre og andre yderdøre til huse.

Mange yderdøre er lavet af massivt træ. Nogle har også vinduer af glas – i forskelligt antal og størrelser. De seneste år har ståldøre vundet større indpas, især til lejligheder grundet indbrudssikring.

De fleste døre kan fås i et væld af farver, og der er stort set ikke den farve, du ikke kan få til din hoveddør.

Hvad koster en ny yderdør?

Priserne på yderdøre varierer meget, men ligger typisk i et prisleje mellem 10.000 kr. og 25.000 kr. (2022-priser).

En billig dør holder som regel ikke lige så længe som de dyre af bedre kvalitet. Pris og kvalitet hænger oftest sammen. Det er vigtigt at købe en yderdør, der er stærk og solid, hvis den skal holde i mange år. En dør, der er bygget op af flere lag, er som regel mere formstabil og holder derfor længere.

En yderdør i fx typehuse er ofte noget billigere end døre der er særligt bredde eller høje. Færdige døre fås normalt fra 0,9 til 1,1 meter brede og fra 2,05 til 2,15 meter høje.  Målene angiver døren inkl. karm og selve målet for døråbningen er derfor noget mindre. Byggemarkeder kan godt lægge inde med partier af døre i de mest anvendte størrelser, men de fleste fabrikanter producerer i dag ud fra individuelle mål. 

Hvad skal du tænke på, når du vælger en ny yderdør?

Der er flere ting, du bør tænke over, før du køber en ny yderdør. De vigtigste er:

  1. At døren passer til husets stil.
  2. At døren er af god kvalitet, så den holder længe.
  3. At døren er nem at vedligeholde.
  4. At døren lever op til energikravene i bygningsreglementet.
  5. Om døren åbner ind i rummet eller udad.
  6. Om døren skal være ekstra sikret mod indbrud.
  7. Lydklassificering.
  8. Brandklassificering.

Døren skal passe til husets stil

Det er vigtigt, at hoveddøre og andre yderdøre passer godt til husets stil. En højglansmalet dør passer dårligt til en ældre murermestervilla.

Det er bedst, hvis du kan finde døre, der ligner de gamle/oprindelige, både med hensyn til stil og materialer.

Kvalitet og holdbarhed

Det kan altid betale sig at købe yderdøre af kvalitet. Et godt mål for kvalitet er, at døren føles tung og robust. Den bør have mindst 3 hængsler, så den ikke bliver skæv med tiden, og så den ikke slår sig.

Det er vigtigt at tænke indbrudssikring ind ved valg af ny yderdør. Man kan få yderdøre i forskellige sikkerhedsklasser. Bl.a. fås ståldøre som er i en kraftigere konstruktion og med en sikkerhedslås, der låser i flere retninger. 

Spørg producenten, hvilken slags træ døren er lavet af. Det er bedst at købe en yderdør af massivt træ - både af hensyn til udseende og holdbarhed. En massiv trædør af eg eller mahogni er normalt et godt køb. Den holder sig pæn og funktionsdygtig i rigtig mange år, hvis du vedligeholder den jævnligt.

En yderdør af malet MDF-plade er normalt billigere end en dør af massivt træ, men den holder sjældent lige så længe. Hvis der kommer ridser eller skrammer i døren, kan vandet trænge ind under malingen og få døren til at svulme op. MDF-pladen inde under malingen tåler nemlig ikke vand.

Tænk også på, hvordan døren skal vedligeholdes. En olieret massiv dør af mahogni kræver noget mere vedligeholdelse end en yderdør, der er højglanslakeret eller malet.

En ståldør ligger i den dyre ende. De fås i forskellige farver og overflader så det ligner en alm yderdør i træ. Selvom en ståldør holder længe, skal man stadig vedligeholde den ved løbende rengøring og ved at smøre hængsler ved at følge producentens anvisninger.

Det anbefales, at man som husejer løbende laver en gennemgang af husets yderdøre (1-2 gange om året). Afhængig af stand/behov bør man følge producentens anvisninger for vedligeholdelse, så døren kan få en lang levetid.

Energikrav til døre

Bygningsreglementet stiller krav om, at yderdøre skal være velisolerede og tætte, så der ikke opstår varmespild. Kravet er, at yderdøren højst må have en U-værdi på 0,8 hvis det er en massiv dør og en U-værdi på 1,0 hvis det er en yderdør med glas. U-værdien er et mål for varmetabet gennem døren. Jo lavere U-værdi, jo bedre er døren til at holde på varmen

Det er en god idé at vælge en DVV-mærket dør. DVV-mærket er vinduesindustriens certificering, som giver dig garanti, hvis der er fejl eller mangler på døren.

Åbner døren ind i rummet eller udad

I de fleste tilfælde bør en ny dør åbne på samme måde som den eksisterende, dvs. indad eller udad. Hvis din hoveddør åbner indad, og du vil skifte den ud, kan du dog overveje at få den nye dør til at åbne udad. Så får du frigivet plads i det rum, døren sidder.

Hvordan måler du op til en ny dør?

Før du kan købe en dør, skal du måle omhyggeligt op. Du skal bruge følgende mål:

  • Dørhullets bredde og højde, dvs. målet inde i murhullet fra mur til mur (vandret mål) og fra gulv til top (lodret mål).
  • Dørkarmens højde og bredde. Karmen er det træværk, der sidder inde i selve dørhullet. Karmen skal passe til murens tykkelse - plus/minus 5 mm. Der bør altid være 12 mm luft/afstand til væg og gulv hele vejen rundt.
  • Indfatningernes højde og bredde. Indfatningerne er det træværk, der sidder på væggen rundt om døren. De kaldes også gerigter (gerichter).
  • Den eksisterende dørs højde og bredde.

Hvilken betydning har det om døren er højrehængt eller venstrehængt?

En dør er enten højrehængt eller venstrehængt. Det er vigtigt at vide, når du skal købe eller bestille en ny dør, så du får en, der åbner den rigtige vej. Du kan nemt afgøre, hvad din dør er. Luk døren og stil dig på den side hvor hængslerne er - udvendigt eller indvendigt.

  • Hvis hængslerne sidder til højre, og man står ude, er det en højre udadgående dør.
  • Hvis hængslerne sidder til venstre, og man står indenfor, er det en venstre indadgående dør.

Hvordan finder du en ny yderdør?

Når du skal købe en ny dør, er det rart med et overblik over udvalg og muligheder. På internettet kan du finde mange hjemmesider fra forhandlere og producenter af døre, hvor du kan se et bredt udvalg af forskellige døre. Det er ikke hos alle producenter, at det er muligt at bestille som privatperson.

Du kan også finde originale døre til dit hus.

Hos organisationen Historiske Huse kan du søge viden om hustyper og fx dertilhørende døre, og der er også oplysninger om håndværkere og leverandører, der kan hjælpe dig med at få den dør, der passer til dit hus.

Du kan også søge efter gamle brugte døre hos fx Genbyg.dk. Her kan du med lidt held finde en hoveddør, som passer perfekt i stilen til dit hus. Ofte kan du også spare penge på at købe brugte døre. Ulempen er dog, at du ikke kan regne med at finde en dør, hvis mål passer.

Hvis du vil have en ny dør i fx traditionel, fyldningsdør-stil, kan du henvende dig hos de forskellige trælaster, som forhandler yderdøre.

I større trælaster og byggemarkeder kan du se et mindre udvalg af yderdøre, og du kan som regel få reklamebrochurer fra forskellige producenter af yderdøre. Du kan også hente inspiration i boligmagasiner, bøger og lign.

Hvis du vil have lavet en specialfremstillet dør til dit hus, er det en god idé at tale med en tømrer eller snedker om dine ønsker.

Gør det svært for tyven

Du nedsætter risikoen for indbrud i dit hjem ved at indbrudssikre dine døre. Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd