Indhold i denne artikel

Køb af køleskab

Inden du køber et nyt køleskab, bør du overveje dine krav til størrelse og design. Som udgangspunkt bør du gå efter et skab i energiklasse A eller bedre.

Dyre mærkevarer er ikke nødvendigvis det bedste køb. Dette køleskab fra Gorenje opnåede en førsteplads i en test udført for forbrugerbladet Tænk i marts 2006
Dyre mærkevarer er ikke nødvendigvis det bedste køb. Dette køleskab fra Gorenje opnåede en førsteplads i en test udført for forbrugerbladet Tænk i marts 2006

Hvad er dit behov?

Bor du alene, klarer du dig sikkert fint med et køleskab på omkring 150 liter. Rummer husstanden fire personer, vil et køleskab på 300 liter sandsynligvis bedre opfylde jeres behov. Regn med et lidt større skab, hvis du har for vane at købe ind i store partier.

Som udgangspunkt kan det ikke betale sig at købe for småt, da et overfyldt køleskab hurtigt kan få problemer med at køle madvarerne tilstrækkeligt ned og holde gennemsnitstemperaturen på de anbefalede 5 grader.

Hvilken rolle spiller energiforbruget?

Der er forskel på de enkelte modellers strømforbrug. Flere køleskabe har nemlig fået tildelt et eller to plusser (+) ved siden af A-mærket. Jo flere plusser, jo lavere strømforbrug.

De køleskabe, der markedsføres i dag har siden 1. juli 2014 skullet efterleve nye stramme EU krav til energiforbruget. Det betyder, at de mest strømslugende modeller, du kan finde på markedet i dag er energiklasse A+. Ved disse modeller vil strømforbruget typisk komme helt ned på 100 kWh årligt.

Hvor stor er nedkølingsevnen?

For at holde køleskabets gennemsnitstemperatur på 5 grader skal kølesystemet være i stand til at køle madvarerne hurtigt ned efter en større indkøbstur. Erfaringen viser, at de mest energivenlige skabe ofte har problemer med nedkølingsevnen, da kølesystemets "overskudskapacitet" er begrænset.

I en test udført for forbrugerbladet Tænk fra marts 2006 bruger det dårligste skab således 10 ½ time på at nedkøle 11 kilo madvarer fra 25 til 10 grader. Undersøg derfor, om køleskabet har en hurtigkølingsfunktion, så du kan indstille det til at køle ekstra meget i en afgrænset periode.

Hvad skal du i øvrigt lægge mærke til?

Ud over energiforbrug og nedkølingsevne bør du hæfte dig ved følgende faktorer i valget af køleskab:

 • Indretning: Undersøg, om du kan få plads til eksempelvis en stor gryde ved at rykke rundt på hylderne.
 • Termostat: Termostatknappen er ikke altid lige nem at bruge. Læg mærke til, om der er temperaturindstilling på termostaten, og hvor tilgængelig knappen er.
 • Betjening: Læg mærke til, om køleskabet er nemt at åbne, og hvordan lyset er placeret. Nogle modeller har digital visning af temperaturen på køleskabets forside.
 • Kapacitet: Pladsen kan hurtigt kan blive for trang i et køleskab. Overvej derfor størrelsen nøje, da energiforbruget ikke ændrer sig i takt med størrelsen.

   

Valg af køleskab med tilslutning til vandinstallation? (amerikanerkøleskabe)

Når man har set sig lun på et køleskab, med isterningudkast og drikkevandskølere, er det vigtigt at have for øje at de fleste af disse typer ikke er godkendte i Danmark. Dog er der enkelte der er godkendte, så hvis det absolut skal være en ordentlig amerikaner, så undersøg om der foreligger en VA – godkendelse til produktet.

I følge bygningsreglementet omkring fabriksfremstillede produkter der bliver fasttilsluttet vandinstallationer, skal disse produkter leve op til de krav der stilles fra ETA . Produkterne skal ifølge ETA Danmark (Europæiske Tekniske Godkendelser) overholde følgende:

 • Produkter som køleskabe med isterningproduktion og vandkøler skal være VA - godkendte.

Miljøstyrelsen har yderligere lavet et notat som beskriver risikoen for forgiftning fra bakterier ulovlige vandfiltre, og uhensigtsmæssige slanger monteret til at transportere vandet fra pumpestedet til selve køleskabet.

De hvidevarer forhandlere der ikke overholder disse regler og sælger produkter, der ikke overholder ovennævnte regler, og hvor produkterne altså ikke er VA – godkendte, overtræder altså loven.

Udover ovennævnte har teknologisk institut haft en sag med et ikke godkendt amerikaner køleskab, som forårsagede en vandskade til 3,5 millioner. Forsikringsrådet overvejer at nægte erstatning af disse vandskader fremover, fordi apparaterne ikke kan tåle trykstød i vandinstallationen på op til 10 bar, som også er det tryk vvs – installatøren skal afprøve køleskabet med.

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet?

At dømme efter en test udført for Tænk fra marts 2006 er der ingen entydig sammenhæng mellem pris og kvalitet. Ud af de 14 testede køleskabe opnåede en Gorenje-model til en gennemsnitspris på 4.039 kr. en førsteplads, mens nr. 14 i testen blev en Bosch-model til en gennemsnitspris på 4.305 kr.

Set i forhold til de helt billige køleskabe er skabe i den dyre ende af prisskalaen dog ofte udstyret med flere funktioner som eksempelvis digital visning af temperatur, indbygget blæser til fordeling af kulden og mulighed for hurtig nedkøling.

Kan det betale sig at købe et dyrt køleskab?

Et moderne køleskab bruger i dag så lidt energi, at der ikke er mange penge at spare på elregningen ved at vælge en dyr model frem for en billig model. Prisen er i langt højere grad et spørgsmål om design, indretning, betjeningsvenlighed, nedkølingsevne og størrelse.

Er du primært interesseret i et kvalitetskøleskab uden overflødige dikkedarer, er der penge at spare ved at vælge den billigste model. Redaktionen har gennemregnet to eksempler, hvor prisforskellen løber op i 544 kr. årligt.

 • Indregnet alle udgifter, inklusive afskrivning og forrentning, viser det sig, at et Gorenje-køleskab R 67364 til 7.682 kr. koster husstanden 1.330 kr. årligt, hvis skabet holder i 10 år.
 • Et Miele-skab model K8452 til 4.190 kr. koster den samme husstand 786 kr. årligt. Størstedelen af den årlige besparelse skyldes den lavere indkøbspris, mens kun 92 kr. stammer fra en lavere elregning.

   

Kan en tillægsforsikring betale sig?

Under normale omstændigheder bryder et køleskab sjældent sammen i de første leveår. Garantien dækker uden diskussioner det første halve år og i princippet også det næste halvandet år. I sidstnævnte tilfælde er det dog op til dig som forbruger at bevise, at du har ret til dækning under garantiordningen.

En tillægsforsikring dækker typisk i de fire-fem første år af produktets levetid, hvor risikoen for sammenbrud også er mindst. Rent økonomisk er en tillægsforsikring derfor ikke nogen god forretning for dig, selvom den kan give dig en følelse af tryghed og sikkerhed mod uventede udgifter. Prisen for fem års dækning svinger mellem 600 og 750 kr.

Kan det betale sig at leje et køleskab?

Vurderet strengt økonomisk kan det ikke betale sig at leje et køleskab i stedet for selv at foretage investeringen. Årsagen er, at hvis du låner til indkøbet, kan du trække renterne fra i skat, mens lejeudgiften ikke kan trækkes fra i skat. Derudover skal leasingselskabet have dækket sine omkostninger til administration, hvilket er et ekstra fordyrende led.

Kan det betale sig at reparere et køleskab?

Køber du et køleskab til under et par tusinde kroner, kan det næppe betale sig at reparere det. I nogle tilfælde kan reservedele, f.eks. en termostat, ikke udskiftes eller kan være svære at fremskaffe. Dertil kommer, at alene besøget af en montør koster mellem 600 og 800 kr.

Er køleskabets kompressor gået sig en tur, vil en udskiftning som hovedregel ikke kunne betale sig - uanset køleskabets anskaffelsespris. Hvis kompressoren kører hele tiden uden at køle, er det et oplagt tegn på, at den er defekt.

Hvor lang tid kan et køleskab holde?

Levetiden for et køleskab er normalt ikke det store problem, da mekanikken sjældent går i stykker. Et kvalitetskøleskab holder snildt i 10-15 år, men det kan være en god idé at skifte det ud inden, hvis der er kommet nye og mere energivenlige modeller på markedet.

Hvordan finder du et godt tilbud?

Priserne på den samme eller næsten identiske model køleskab svinger meget fra forhandler til forhandler. Er en ny model på vej, ønsker forhandleren ofte at få "gjort rent bord" og sælger den gamle model til nedsat pris.

Som forbruger er der ikke nogen nem vej til at finde det billigste skab. Er du på jagt efter det bedste tilbud, må du følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.

Hvor store kan prisforskellene være?

For at undersøge prisforskelle på identiske køleskabe foretog redaktionen et tilfældigt pristjek i uge 24 i 2007.

Via webportalen pricerunner.dk undersøgte vi prisen på et Bosch-køleskab model KSK 38410. Billigste pris på 3.795 kr. blev fundet hos Dronninglund Installationsforretning, mens dyreste pris blev fundet hos Vestjysk Hvidevare Center, hvor udsalgsprisen var opgivet til 6.195 kr.

Eksemplet viser intet om, hvilken forhandler der generelt er billigst, men antyder blot, at du kan spare mange penge ved at shoppe rundt mellem forhandlerne.

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger
Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab