Der er gennem de seneste årtier sket en markant udvikling inden for markedet af avancerede teknologiske løsninger til køkkenet.

Nogle har til formål at gøre vores arbejde i køkkenet nemmere, mens andre har åbnet op for flere muligheder for at tilberede maden på forskellig vis. 

Det gælder også teknologien inden for kogeplader, hvor den traditionelle massekogeplade efterhånden er blevet erstattet af de mere avancerede induktionsplader rundt om i mange hjem.

Hvilke typer kogeplader kan du købe?

Der findes forskellige typer af kogeplader, du kan vælge imellem, når du skal købe nye kogeplader:

  • Massekogeplade
  • Glaskeramisk kogeplade
  • Induktionskogeplade
  • Gaskogeplade
  • Grillkogeplade.

Massekogeplader

Massekogepladen er den traditionelle kogeplade med indbygget varmelegeme og har i mange årtier været klassikeren, man har kunnet finde rundt om i de danske køkkener.

I dag er massekogepladen ikke længere så udbredt på markedet, men de fås stadig – dog i et meget begrænset udvalg, hvis man er på udkig efter indbygningsmodeller.

En massekogeplade er billig i indkøb, men har en lidt større restvarme end de øvrige typer.

Glaskeramiske plader

Den glaskeramiske kogeplade er efterhånden den mest almindelige type og er kendetegnet ved en helt plan overflade, som er inddelt i kogezoner.

De glaskeramiske plader fås med forskellige former for automatik – eksempelvis med en kogezone, der kører for fuldt blus i nogle minutter for derefter automatisk at skrue ned.

Fordelen ved de glaskeramiske plader er, at de er nemme at rengøre og ofte fås med fleksible kogezoner, som gør det muligt at ændre størrelsen på den enkelte kogezone, så den passer til størrelsen på kogegrejet.

Induktionskogeplade

Induktionskogepladen er en glaskeramisk kogeplade, der opvarmer maden på en fundamental anderledes måde end de traditionelle typer af kogeplade. På induktionskogeplader finder opvarmningen sted ved hjælp af induktion.

Under den keramiske plade befinder sig en elektrisk spole, der danner et kraftigt magnetfelt. Magnetfeltet danner en elektrisk strøm i kogegrejet, hvorefter gryden eller panden bliver varmet op.

Blandt fordelene tæller en hurtig opvarmning af grydens indhold, mens kogepladen automatisk slukker sig selv, når gryden bliver fjernet.

Da kogepladen ikke bliver varm, før der er placeret en gryde på pladen, bliver risikoen for forbrændinger markant begrænset.

Ulempen ved induktionsplader er, at kogegrejet skal være udstyret med en magnetisk bund, hvilket kan kræve nyindkøb af gryder og pander, da ikke alle fungerer til induktionskogeplader. Derudover er induktionsplader markant dyrere end almindelige glaskeramiske plader.

Gaskogeplade

Det er nemt at justere temperaturen på en gaskogeplade, da du blot skruer op og ned for gassen efter behov. Det gør også, at en justering virker øjeblikkeligt, hvilket er praktisk, når kartoflerne er ved at koge over eller maden er ved at brænde på.

Ulempen ved gaskogeplader er, at du enten skal have plads til en gasflaske eller have mulighed for at koble dig på bygas.

Gasblus er også væsentligt mere omstændelige at rengøre end de glaskeramiske modeller, og desuden dannes der mere kondens ved brug.

Grillkogeplade

Grillkogeplader er ikke så udbredte i de danske køkkener, men findes både til gas og el og giver mulighed for at grille indendørs hele året rundt.

Ulempen ved grillkogeplader er, at de kræver ventilation under selve kogepladen. Desuden er deres funktionalitet relativt begrænset, da de kun er egnet til at grille på. De kan dog være et glimrende supplement til en af de andre modeller, hvis man har pladsen til det og griller ofte.

Hvad bør du overveje, når du køber kogeplade?

Alle typer af kogeplader findes som indbygningselementer, mens massekogeplader, som de eneste, findes i flere varianter til transportabel brug.

Har du pladsen til det og går op i finesser, kan du overveje, om du skal
kombinere forskellige typer af kogeplader.

  • Størrelse: Undersøg, om der er plads til store gryder på kogepladen. Vær opmærksom på, at flere kogeplader i dag har en bredde på 70-90 cm mod tidligere 60 cm.
  • Antal kogefelter: Vurdér, hvor mange kogefelter, du har behov for, og om kogepladen skal være udstyret med fleksible kogefelter.
  • Betjening: Overvej, om betjeningspanelet matcher dine krav til enkelhed og er fornuftigt placeret i forhold til arbejdsstillingen.
  • Tekniske finesser: Overvej, hvad du har behov for at tekniske finesser.

Eksempler på tekniske finesser

  • Powerboost: Mulighed for at give fuld effekt på kogezonen i en vis rum tid, hvorefter effekten ændres til et ønsket niveau. Teknikken er velegnet til kogning af eksempelvis kartofler.
  • Termostatregulerede plader: Er praktiske, hvis du ønsker en bestemt temperatur i gryden. Kogepladen er forsynet med en temperaturmåler, der registrerer temperaturen i gryden og kobler strømmen til og fra, så temperaturen holdes konstant.
  • Antal effekttrin: Der kan være stor forskel på, hvor mange effekttrin kogepladerne kan køre på. Jo flere effekttrin, desto nemmere er det at styre temperaturen.

Er der forskel på energiforbruget på kogeplader?

Udnyttelsen af energi blandt de forskellige typer af kogeplader svinger lidt.

De traditionelle massekogeplader har den laveste udnyttelsesgrad, stærkt forfulgt af de klassiske glaskeramiske plader, der bruger stort set lige så meget energi.

Induktionskogeplader kan til sammenligning give en besparelse på energiforbruget på op til 15 procent sammenlignet med de traditionelle typer af kogeplader.

Kan det svare sig at skifte til mere energivenlige kogeplader?

Ud fra et energimæssigt syn kan det næppe betale sig at skifte kogepladerne ud, da der minimale besparelser at hente på energiforbruget.

I stedet vil det ofte være mere fordelagtigt at udskifte kogegrejet, hvis gryder og pander er skæve i bunden. Det største energispild sker nemlig ved, at kogegrejet ikke har fuld kontakt til kogepladen.

Er kogegrejets bund fuldstændig plan, sikrer du den optimale overførsel af varme fra kogeplade til kogegrej.

Hvornår skal du udskifte dine kogeplader?

Der bliver brugt mange ressourcer til produktionen af nye kogeplader. Flere af de materialer, der bliver brugt til en ny kogeplade, såsom metal og elektronik, har et stort klimaaftryk.

Nye kogeplader har samlet set en så stor klimabelastning, at det som udgangspunkt ikke kan betale sig at udskifte til en ny, før kogepladerne er helt udtjent. Selvom du evt. køber nye kogeplader i en bedre energiklasse end de gamle, kan det ikke gøre op for den ekstra energi og CO2-udledning, der bliver brugt på at producere selve kogepladerne.

Hvis du vil tænke bæredygtigt, skal du beholde din kogeplader så længe som muligt og om muligt reparere den. Selvom det koster penge at få hjælp fra en reparatør, kan du være med til at forlænge levetiden på dit køleskab. 

Undersøg om du kan købe gode brugte kogeplader, inden du køber en ny. Og skal du købe nye, så skift dem ud med kogeplader i den bedste energiklasse og længste levetid.

Hvordan er sammenhængen mellem pris og kvalitet på kogeplader?

En billig kogeplade giver i princippet mulighed for præcis den samme madlavningskunst som en avanceret kogeplade i den dyre ende af skalaen.

Du betaler primært for design og brugervenlighed, når du investerer i en ny kogeplade, herunder finesser som elektronisk display, fingertouchbetjening, induktionsteknik, timerfunktion og restvarmeindikator mv.

Kan en tillægsforsikring betale sig, når du køber kogeplade?

Skulle der være fejl og mangler på kogepladen, er du dækket af reklamationsretten, der gælder i to år.

Du vil i princippet være dækket det første halve år uden diskussion, mens du som køber skal kunne bevise, at du har ret til reklamation det sidste halvandet år af perioden.

Mange forhandlere tilbyder tilkøb af en tillægsforsikring, der typisk løber i 3-5 år. Da du allerede er dækket ind af reklamationsretten de første to år, bør du overveje, om det er pengene værd at dække sig ind med en forsikring. Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det sjældent en god investering at bruge ekstra penge på en tillægsforsikring på hårde hvidevarer.

Hvordan finder du et godt tilbud på kogeplader?

I lighed med priserne på andre hvidevarer betaler det sig at afsøge markedet grundigt inden et køb. Priserne på den samme model kan svinge meget fra forhandler til forhandler.

Vær opmærksom på, at kogeplader ofte sælges i kombination med en ovn, og typisk vil der være en del penge at spare ved at købe de to elementer samlet.

Er du på jagt efter det bedste tilbud, er der ingen anden udvej end at følge med i tilbudsaviser, avisannoncer og på internettet.