Boligen kort:

Hvem bor her: Dan Hjernø, musiker, Line Rasmussen, lærer, samt børnene Karla på seks og Wille på to år.

Hvilken slags hus: Villa fra 1950 i Svendborg.

Hvor mange m2: 144 m2 plus 68 m2 kælder.

- Det er virkelig rart, når hele familien er samlet i stuen, og vi har tændt brændeovnen og sidder og kigger ud på byen og vandet. Der kommer huset rigtig til sin ret, fortæller Dan Hjernø.

Huset, som Dan taler om, ligger i Svendborg, og her har han boet siden april sidste år. 

Med to små børn drømte han og kæresten, Line Rasmussen, om at skifte deres lejlighed på Østerbro i København ud med flere kvadratmeter, en have og meget gerne udsigt til skov og hav. 

De undersøgte derfor mulighederne i København og omegn, men med to almindelige indkomster som musiker og lærer samt høje krav til æstetik opdagede de hurtigt, at deres drømme langtfra kunne opfyldes. 

Skulle der sættes hak ud for ønskerne, ville prisen snildt snige sig op på 10 millioner kroner. 

– Vi lavede en plus- og minusliste og besluttede hurtigt, at plusserne for at flytte væk vægtede højest. Vi er ikke provinsforskrækkede, og som æstetikere tændte vi ikke på at klemme os inde i et lille, dyrt rækkehus, vi ikke engang ville have luft i budgettet til at gøre til vores eget, siger Dan Hjernø.

Sådan var byggeprocessen

Familien fik: Opdatering af villa fra 1950, der har givet mere lys i boligen. Kammer i stueetagen blev inddraget til badeværelse. Desuden er der åbnet op mellem køkken og stue. Kælderen, hvor der tidligere har været kørelærerkontor og frisørsalon, er ombygget til et minimalistisk musikstudie.

Proces: Familien fandt et hus, de var interesseret i, kontaktede arkitekt Jørgen Dahlgaard, som gennemgik huset, inden de købte det. Entreprisen blev ikke sendt i udbud, men givet til håndværkere, som arkitekten kender og har gode erfaringer med. Arkitekten har stået for kontakt til håndværkere i hele byggeprocessen, mens familien stadig boede i København.

Tid: Ombygningen varede fra december til april.

Udvendige ændringer: Karnap med udvendig zinkramme, hvid puds nederst på huset og større vinduer i kælderen og i soveværelset. Ny dør ud til haven og til kælderen.

Indvendige ændringer: Nyt køkken fra Kvik, mur fritlagt i køkken, nyt badeværelse i stueplan, teaktræsdøre er slebet og olieret, og parketgulvene i fyrretræ er afhøvlet. Desuden er der malet i hele huset.

Pris: Ombygningen har kostet ca. 950.000 kr. Arkitekt Jørgen Dahlgaards rådgivning vil for et lignende projekt koste 60.000 kr. Huset købte familien for 1,5 mio. kr.

Perfekt beliggenhed til halvanden million

Familien valgte derfor at kigge mod vest og faldt for en 50’er-villa i Svendborg i fantastiske omgivelser for blot 1,5 millioner kr.

– Nu har vi udsigt til byen og havnen med færgeoverfarten til Ærø, baghaven støder op til en skov, og det tager blot fem-seks minutter på gåben at komme ind til centrum, fortæller Dan Hjernø.

Det eneste, de savner, er familie og venner. Men faktisk har to vennepar allerede gjort dem kunsten efter og er flyttet til byen, og Lines søster tager så småt tilløb til det.

Da familien første gang så huset, fandt de dog hurtigt ud af, at den gode placering slet ikke blev udnyttet. Vinduerne var fx alt for små, hvorfor familien også savnede lys i boligen. 

Line scrollede derfor den ene hjemmeside igennem efter den anden for at få idéer til løsninger. Valget faldt på en stor karnap med zinkramme, som hun fandt på danskeboligarkitekter.dk. Her kunne hun se, at det var arkitekt Jørgen Dahlgaard, der havde tegnet den. Vildt heldigt og helt tilfældigt boede Jørgen Dahlgaard faktisk i netop Svendborg, hvor huset, de havde kig på, lå. 

– Inden vi købte huset, inviterede vi Jørgen Dahlgaard med ud og kigge på det. Han var hurtig til at lave tegninger til karnappen og god til at få os til at føle os trygge. Vi gik rundt i huset og havde en masse gode samtaler om mulighederne og fandt her ud af, at kemien mellem os og arkitekten var god, fortæller Dan.

Familien købte huset og fortsatte samarbejdet med arkitekten. Han foreslog at benytte sine faste håndværkere i stedet for at sende opgaven i udbud, desuden stod han for kontakten med håndværkerne under hele ombygningen. En model, familien blev rigtig glade for og siden har anbefalet til alle andre. 

– Vi boede i København, mens ombygningen stod på, og havde travlt med at søge nye job og sælge vores gamle lejlighed. Det gav derfor en kæmpe ro og tryghed, at Jørgen Dahlgaard kendte håndværkerne og havde kontakten med dem, og så har det også været billigere, og det gav os mere tid til at gøre det, vi synes er sjovt: at finde på og udvikle idéer til huset, siger Dan Hjernø.

Parrets råd om at rykke fra hovedstaden til provinsen

Tag springet. Vær ikke bange for, at livet går i stå. Det gør det ikke. 

Alliér dig med rådgivere, du stoler på – især hvis du som os stadig er i København, mens dit hus bliver lavet et andet sted i Danmark.

Det er hårdt at flytte fra byen og dens kulturtilbud.  Faktisk bruger vi Svendborg by mere, end vi brugte København. Her har vi fem minutter på gåben til centrum; i København skulle vi op på en cykel fra Østerbro. Så det gjorde vi ret sjældent.

Skole og institutionsliv fungerer på samme måde – vi har de samme rutiner som før. Der er ikke den store forskel.

Arkitekt: Bad i kælderen er en dårlig idé

Udover karnappen hjalp arkitekt Jørgen Dahlgaard med andre forbedringer i huset. Oprindeligt havde parret tænkt, at de ville indrette badeværelse i kælderen og inddrage et lille kammer i stueetagen til flere kvadratmeter i stuen. 

– Men det giver nemt fugtskader at lave badeværelse i kælderen. Desuden ville den ekstra plads i stuen ikke give plads til en ny møbelgruppe eller være særlig brugbar, fortæller Jørgen Dahlgaard

Han foreslog derfor familien at lave det lille kammer om til badeværelse. På den måde ville de heller ikke være uden toilet og bademuligheder i stueetagen.

Anbefalinger, familien fulgte og har været rigtig glade for efterfølgende. 

Herudover blev vinduerne i soveværelset udskiftet til nogle større, der samtidig sidder så lavt, at de nu får glæde af den fantastiske udsigt fra rummet. Et nyt dørparti til haven har også givet mere lys og skabt en bedre forbindelse til grundens grønne arealer. En ændring, der skiftede fra ’nice to have’ til ’need to have’ for familien undervejs i projektet.

Køkkenet måtte vige

 Til parrets store ærgrelse var det også nødvendigt at skifte køkkenet ud.

– Det var et rigtigt snedkerkøkken, men simpelthen for medtaget. Det havde en underlig indretning uden særlig meget bordplads og manglede både emhætte og god strømtilslutning, fortæller Dan Hjernø.

I dag er der derfor blokeret en dør og revet en væg ned for at åbne op mellem køkken og stue, og et nyt og enkelt Kvik-køkken erstatter det gamle køkken.

Parret var i det hele taget ikke interesseret i at lave om på hele huset, både af økonomiske og æstetiske grunde. Efter ombygningen er der derfor stadig ingen tvivl om, hvilket årti huset er fra.  

Det gennemgående parketgulv i fyrretræ og husets mange teaktræsdøre er husets oprindelige, men har nu fået en kærlig hånd. Også detaljer som træpanelerne under trappen, den snedkererede hoveddør og de runde støbejernsvinduer i gangen har fået lov at blive. Sjove detaljer, der aldrig ville blive lavet i dag og derfor fortæller noget vigtigt om huset.

De originale træk skulle bevares

Parrets beslutning om at bevare så mange originale træk ved huset som muligt, blev dog ofte mødt med forbløffelse hos håndværkerne. For eksempel da ejerne stod fast på, at de oprindelige vinduer over trappen skulle bevares.

– Hvornår skal vi sætte et Velux-vindue i? jokede håndværkerne hele tiden. De forstod ikke, hvorfor vi ville beholde dem og ikke skifte dem ud med noget mere energirigtigt. Vi har da også allerede malet for anden gang, for kondensen får malingen til at skalle af. Men vi vil hellere have, at det skaller lidt. For os vil det spolere hele opgangen, hvis de bliver skiftet ud, siger Dan Hjernø.

Og det var ikke den eneste gang, parret måtte lægge øre til forbløffelse og vittigheder. 

– Jeg grinede, da de ville have fritlagt en mur i køkkenet. Det må være, fordi de kommer fra København, tænkte jeg, for der er ikke nogen i Svendborg, der gør det. Det samme med deres 50’er- og 60’er-møbler. Men det er forfriskende og passer godt til huset, tilstår Jørgen Dahlgaard.

Og måske får arkitekten lært mere om københavnernes stil. Parret har i hvert fald flere planer med huset, som han også vil blive inddraget i.

Ejernes bedste byggeråd

  • Vælg en arkitekt, der bruger lokale og kendte håndværkere. Det gør det billigere, giver nemmere kommunikation og mere ro.
  • Vær ærlig omkring dit budget, når I planlægger, hvad der skal gøres. Det er bedre end at droppe projekter efterfølgende. Gem evt. projekter til de følgende år.
  • Tænk over, hvor dyrt et hus du køber. Hvis du kan lide æstetik som os, er det rart at have økonomisk overskud til at gøre det til sit eget.
  • Er der originale detaljer, som går igen i hele boligen, så behold dem, hvis de fungerer. Det skaber en rød tråd i boligen.
  • Vurdér, hvad der giver mening at beholde i forhold til moderne familiers behov. I dag efterspørger vi fx større forbindelse mellem ude- og inderum end før i tiden. 
  • Mange oprindelige detaljer i gamle huse er snedkerfremstillet og af en kvalitet, det er dyrt at gøre efter i dag. Det er vigtigt at overveje, før du hopper i IKEA efter noget nyt.
  • Man kan altid sætte noget nyt i og rive det gamle ned, men det er svært at fortryde, når du først har gjort det. Er du i tvivl, så behold det oprindelige.